Ισόβια στον 62χρονο παιδοκτόνο για τη δολοφονία της 6χρονης Στέλλας
Ισόβια στον 62χρονο παιδοκτόνο για τη δολοφονία της 6χρονης Στέλλας

«Θόλωσα, ήταν ένα λάθος» είπε στην απολογία του - «Κύριε κατηγορούμενε, μας κοροϊδεύετε;» τον ρώτησε ο εισαγγελέας – Τι κατέθεσε η μητέρα του άτυχου κοριτσιού

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο 62χρονος πρώην αστυνομικός, Ιωάννης Εικοσπεντάκης, ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για την δολοφονία της 6χρονης κόρης του Στέλλας, τον Απρίλιο του 2017.

Δικαστές και ένορκοι επέβαλλαν επίσης στον κατηγορούμενο και ποινή φυλάκισης δυο ετών για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού. Υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί απέρριψαν ομόφωνα τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του κατηγορουμένου περί μειωμένου καταλογισμού, κηρύσσοντας τον ένοχο για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού. Στον 62χρονο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε του προτέρου εντίμου βίου αλλά ούτε και της ειλικρινούς μεταμέλειας, όπως είχε ζητήσει η υπεράσπισή του.

Ο 62χρονος παιδοκτόνος άκουσε την απόφαση έχοντας το βλέμμα του χαμηλωμένο στο πάτωμα, ενώ η μητέρα της αδικοχαμένης Στέλλας στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασε σε λυγμούς. «Όχι τρελός δεν είναι, συμφεροντολόγος είναι» είχε πει νωρίτερα στο δικαστήριο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής (εκπροσωπεί την μητέρα) κ. Σπύρος Δημητρίου.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ματθαίου Μάκου, ο οποίος ζήτησε την ενοχή του 62χρονου σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Αμφιταλαντεύτηκα για τον καταλογισμό του κατηγορουμένου. Αποδέχτηκε πράγματι ότι έχει καποιο πρόβλημα, κάποιας μορφής κατάθλιψη. Εκείνο επίσης που αντιλήφθηκα είναι ότι κράταγε το κορίτσι σε απόασταση αναπνοης την ώρα που του έκλεινε το στόμα και τη μύτη» είπε ο εισαγγελέας στην αγορευσή του για να αναφερθεί στη συνέχεια στις μακροσκελείς αναφορές που έκανε ο κατηγορούμενος για οικονομικά θέματα με τη σύζυγό του και ενώ η κόρη του έχει φύγει από τη ζωή από τα ίδια του τα χέρια.

«Πέραν ότι μου έκανε φοβερή εντύπωση η ψυχραιμία του κατηγορουμένου, εντύπωση μου έκανε και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αφιέρωσε στην απολογία του μόνο ένα λεπτό για το παιδί του» είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Κράταγε την κοπελίτσα που ψυχορραγούσεμάγουλο με μάγουλο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν του πέρασε από το μυαλό ότι το παιδί μπορεί να πεθάνει.

Ούτε μπορώ να δεχθώ ότι κοίταζε το σπίτι για να μην ξυπνήσει ο γιος του. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο, γιατί πάνω σε μια πληγή δεν ρίχνεις αλάτι...Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχε καταλάβει ότι το παιδί του ψυχορραγούσε. Τρελός δεν είναι, συμφεροντολόγος είναι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν καταλήγουν σε φόνο. Τι να πω; Ότι τον καταλαβαίνω ότι προσπάθησε να κάνει τις δυο απόπειρες; Τις έκανε όμως; Ζητώ την ενοχή του ως εισήχθη».

«Κατά λάθος έγινε, ήταν ατύχημα. Το παιδί έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να την κάνω μπάνιο. Την πήρα αγκαλιά και της έκλεισα το στόμα για να μην ξυπνήσει τον γιο μου...Χωρίς να το καταλάβω το παιδί έχασε την αναπνοή του...Μετά θόλωσα ....», είχε υποστηρίξει νωρίτερα στην απολογία του στο δικαστήριο, ο 62χρονος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το μικρό κορίτσι που αντιμετώπιζε κινητικό πρόβλημα, πέθανε από ασφυξία. Ο πατέρας της ήταν εκείνος που της στέρησε τη ζωή, κλείνοντας το στόμα και την μύτη της. Στην συνέχεια, πέταξε το σώμα της κόρης του σε κάδο απορριμάτων της γειτονιάς του, αφού πρώτα το τύλιξε σε σακούλες σκουπιδιών.

«Θόλωσε το μυαλό μου»
Αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομα της κόρης του, ο κατηγορούμενος είπε σήμερα ξεκινώντας την απολογία του στο δικαστήριο: «Είμαι κρατούμενος 11 μήνες στο ψυχιατρείο των φυλακών. Υπηρέτησα 29 χρόνια στην Αστυνομία. Έχω πάρει επαίνους από την υπηρεσία μου. Την συγκεκριμένη μέρα ήμουν στο σπίτι και με πήρε τηλέφωνο η συζυγος μου. Μου ζήτησε να την κάνω μπάνιο. Εκείνη δεν ήθελε. Την πήρα στην αγκαλιά μου. Φοβήθηκα μην ξυπνήσει τον Μάριο (σ.σ. τον δίδυμο αδελφό της 6χρονης) και της έκλεισα το στόμα για να μην κλαίει. Χωρίς να το καταλάβω το παιδάκι έχασε την αναπνοή του. Μου έμεινε στα χερια. Έκανα προσπάθεια να το επαναφέρω αλλά δεν τα κατάφερα. Θολωσε το μυαλό μου και έκανα ότι έκανα. Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη και από την συζυγό μου και από την κοινωνία».

«Έπεσα από τα σύννεφα κύριε κατηγορούμενε» είπε ο εισαγγελέας
Στη συνέχεια, ο 62χρονος «αφιέρωσε» το υπόλοιπο μέρος της απολογίας του στο θέμα των κοινών τραπεζικών λογαριασμών με τη συζύγό του και στον εάν της συμπαραστάθηκε οικονομικά ή όχι, μετά τη δολοφονία της κόρης τους.

«Έπεσα από τα σύννεφα κύριε κατηγορούμενε. Συνέχεια για τα λεφτά μιλάτε στην απολογία σας. Μόνο 1 με 2 λεπτά αναφερθήκατε στην κόρη σας...», είπε ο εισαγγελέας της έδρας κ. Ματθαίος Μάκος, απευθυνόμενος στον 62χρονο. «Εγώ τα αγαπάω τα παιδιά, όπου μπορούσα να τα βοηθήσω τα βοήθησα» απάντησε εκείνος.

Εισαγγελέας: Ήταν τόσο σημαντικό για σας να μην ξυπνήσει ο γιος σας; Γιατί να μην ξυπνήσει;
Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον ξυπνήσω ..
Εισαγγελέας: Δεν σκεφτήκατε ότι το παιδί σας έσκαγε όταν της κλείνατε το στόμα;
Κατηγορούμενος: Όχι δεν το αντιλήφθηκα. Κοίταζα να δω αν ο γιος μου ξύπνησε μέσα στη φασαρία...
Εισαγγελέας: Γιατί να μην ξυπνήσει ο γιος σας; Μήπως τον αγαπάτε λίγο παραπάνω;
Κατηγορούμενος: Όχι....
Εισαγγελέας: Γιατί δεν πήρατε τηλέφωνο το 166;
Κατηγορούμενος: Θόλωσα, δεν ήξερα τι έκανα. Το παιδί σταμάτησε να κινείται και το άφησα στο καναπέ...Το κράτησα 3 με 4 λεπτά... Μετά το άφησα στον καναπέ. Του έκανα μαλάξεις για να το συνεφέρω αλλά δεν τα κατάφερα.
Εισαγγελέας: Αφού την αφήσατε στον καναπέ τι κάνατε;
Κατηγορούμενος: Την έβαλα σε μια σακούλα … σε σακούλες και την πέταξα...
Εισαγγελέας: Δε μου αρέσει η λέξη την «πέταξα»; Για το παιδί σας μιλάτε ...
Πρόεδρος: Δεν καταλάβατε ότι το παιδί σας αντιστεκόταν;
Κατηγορούμενος: Όχι δεν το κατάλαβα ...
Πρόεδρος: Αφήσατε την σορό της στον κάδο και μετά τι κάνετε;
Κατηγορούμενος: Ανακάτεψα το σπίτι για να φανεί σαν διάρρηξη και μετά με πήρε ο ύπνος...

«Προσπάθησα να αυτοκτονήσω»
Ο κατηγορούμενος πάντως δεν κατάφερε να πείσει τον εισαγγελέα της έδρας, ότι ο πνιγμός της κόρης του ήταν «ατύχημα». Ο εισαγγελέας έπειτα από σειρά ερωτήσεων που υπέβαλλε στον 62χρονο - χωρίς εκείνος να είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια - αναφώνησε: «κύριε κατηγορούμενε μας κοροϊδεύετε;».

Ο συνταξιούχος αστυνομικός υποστήριξε ακόμη στην απολογία του, ότι στήριξε την σύζυγό του οικονομικά και ότι αναγκάστηκε να μεταφέρει χρήματα από τον κοινό τους λογαριασμό, την ημέρα της κηδείας της μικρής Στέλλας (!), διότι φοβήθηκε πως η μητέρα των παιδιών του θα τον ...προλάβαινε. «Της άφησα 20.000 μετρητά. Ήθελα να την βοηθήσω για το παιδάκι μου, το μικρό» είπε.
«Δεν ήθελα να κάνω κακό στο παιδί μου, στις φυλακές αποπειράθηκα δυο φορές να αυτοκτονήσω» υποστήριξε. Κλείνοντας την απολογία του ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ είχε πάρει χάπια και είχε καταναλώσει κρασί.

Νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης ο 62χρονος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της περιύβρισης νεκρού και μέσω των συνηγόρων του προέβαλλε τον ισχυρισμό του μειωμένου καταλογισμού, λόγω ψυχικής ασθένειας.
«Δεν της άξιζαν τα σκουπίδια, θέλω να τιμωρηθεί»
«Δεν υπάρχει συγνώμη» ήταν η απάντηση της μητέρας της μικρής Στέλλας, Καλλιόπης Αλιφραγκή, η οποία ξέσπασε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στο ακροατήριο.

Με δάκρυα στα μάτια και δείχνοντας μια φωτογραφία της κόρης της, η κυρία Αλιφραγκή απευθυνόμενη πρώτα στο δικαστήριο και μετά στον συζύγό της είπε: «Θέλω να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Δεν μπορεί ο ίδιος ο πατέρας να αφαιρεί τη ζωή του παιδιού του... Αυτό είναι το κοριτσάκι μου, κοιτάξτε το δεν έπρεπε να καταλήξει στα σκουπίδια».

Στη συνέχεια, η ίδια γύρισε προς το εδώλιο όπου κάθεται ο συζύγος της και καθ' ομολογίαν παιδοκτόνος για να του πει: «Κοίταξε την δεν ήταν για τα σκουπίδια το παιδί μου, δεν της άξιζε... Παιδί μου, παιδί μου...».

Τότε, ο κατηγορούμενος ξέσπασε σε λυγμούς κρατώντας το πρόσωπό του με τα χέρια του, χωρίς όμως να γυρίσει να κοιτάξει την φωτογραφία του παιδιού του. «Σήκωσε τα μάτια σου, κοίταξε την ...», του φώναξε από το ακροατήριο ο θείος του αδικοχαμένης Στέλλας, αδελφός της μητέρας της.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications