Oι πιο «σκοτεινές» επιχειρήσεις της Μοσάντ
Oι πιο «σκοτεινές» επιχειρήσεις της Μοσάντ

Η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η διαβόητη Μοσάντ, έχει καταφέρει το σχεδόν ακατόρθωτο, να συγκρίνεται σε έκταση επιχειρήσεων και σκοτεινιά με τουςμεγάλους παίκτες του χώρου, τη CIA και την KGB!
Τρομακτικότατη στις αποστολές και την εκτέλεσή τους, η Μοσάντ έχει αποκτήσει τη φήμη του ζιζανίου που χτυπά περισσότερο απ’ όσο θα επέτρεπε η δύναμή της στον ζοφερό κόσμο της κατασκοπείας.
Αρκετές σκανδαλώδεις επιχειρήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια, κηλιδώνοντας τη φήμη της Μοσάντ και μετατρέποντάς τη σε μια από τις πιο δραστήριες κρατικές οργανώσεις της οικουμένης…

Η πώληση όπλων στο Ιράν και τους Κόντρας της Νικαράγουα
Το Ισραήλ συνήθιζε να πουλά όπλα στον πέρση σάχη, αν και η συμφωνία έφτασε στο απρόοπτο τέλος της όταν διακόπηκαν τόσο οι διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ όσο και οι εξαγωγές πετρελαίου ένεκα της Ισλαμικής Επανάστασης. Παρά τις εχθρικές σχέσεις ωστόσο των δύο χωρών, το Ισραήλ συνέχισε να πουλά κρυφά οπλικά συστήματα στο Ιράν, όταν αυτό εισέβαλε στο Ιράκ το 1980!

Οι φαινομενικοί εχθροί είχαν ωστόσο κοινούς στόχους: το Ιράν χρειαζόταν απελπισμένα όπλα, το Ισραήλ, που διέθετε περίσσεια πυρομαχικών, είχε απεγνωσμένη ανάγκη για λεφτά, και οι δυο τους μισούσαν εξίσου τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ειδικού συμβούλου επί θεμάτων ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ από το 1977-1981 και πρωτεργάτη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση ήξερε για την υπόγεια συμφωνία και έκανε επίτηδες τα στραβά μάτια, παρά το εμπάργκο που είχε επιβάλει στο Ιράν.

Το 1981, ένα αεροσκάφος που μετέφερε όπλα από το Ισραήλ στο Ιράν κατέπεσε σε σοβιετικό έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα. Περαιτέρω αποδείξεις για την ισραηλινή προμήθεια όπλων στο Ιράν παρείχε η βρετανική εφημερίδα «The Observer», όταν πήρε στα χέρια της σχετικά ντοκουμέντα από τον έμπορο όπλων Γιαακόβ Νιμρόντι.

Ο μεγαλέμπορος, πέρα από τις στενές σχέσεις που διατηρούσε διαχρονικά με τη Μοσάντ, είχε τρυπώσει στις προμήθειες του ιρανικού στρατού πριν από την Ισλαμική Επανάσταση. Αν και μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο κινητήριος μοχλός πίσω από την ανίερη συμφωνία: το Ισραήλ, το Ιράν ή μήπως οι ΗΠΑ;

Την ίδια στιγμή, ήταν ευρύτερα γνωστό ότι τα όπλα της παλαιστινιακής PLO που έπεφταν στα χέρια των Ισραηλινών τα πουλούσε η Μοσάντ στους Κόντρας της Νικαράγουα το 1983 και το 1984. Με την υποστήριξη της CIA και τη χρηματοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου, κάπου 6.000 τουφέκια παραδόθηκαν στους χρηματοδοτούμενους από την Αμερική δεξιούς εξτρεμιστές της Νικαράγουα το 1983 για να κάνουν πόλεμο στους Σαντινίστας.

Οι φωτορεπόρτερ της εποχής απαθανάτιζαν συχνά με τον φακό τους τα επίμαχα όπλα της PLO που χρησιμοποιούσαν οι Κόντρας, από αντιαρματικά μέχρι και βαρύ πυροβολικό, που έμοιαζαν όσο να πεις εντελώς παράξενα με το καμουφλάζ της ερήμου και τα ρώσικα γράμματα πάνω τους!

Η απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μασάλ
Παρά το νέο σύμφωνο ειρήνης που είχαν υπογράψει Ισραήλ και Ιορδανίας εκείνη την εποχή, μέλη της Μοσάντ κατέφτασαν τον Σεπτέμβριο του 1997 στην Ιορδανία με σκοπό να δολοφονήσουν τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μασάλ.Η επιχείρηση είχε άρωμα εκδίκησης, καθώς η Χαμάς είχε εξαπολύσει τον Ιούλιο δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, οι οποίοι σκότωσαν 16 Ισραηλινούς και τραυμάτισαν άλλους 169 ανθρώπους. Ο νεοεκλεγείς Μπενιαμίν Νετανιάχου ήθελε την επιχείρηση όσο πιο μυστική έπαιρνε και η Μοσάντ αναγκάστηκε να σκεφτεί έξω από τα καθιερωμένα.

Επιστράτευσε λοιπόν τη βοήθεια χημικού επιστήμονα, ο οποίος σκάρωσε ένα νέο δηλητήριο που θα σκότωνε άμεσα τον Μασάλ χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος κατά την αυτοψία. Οι τρεις ισραηλινοί πράκτορες καμώνονταν τους καναδούς τουρίστες στο Αμάν και το σχέδιο ήταν απλό: θα περίμεναν τον ηγέτη της Χαμάς έξω από το σπίτι του και όταν αυτός θα έβγαινε από το αυτοκίνητό του για να μπει μέσα, θα τον δηλητηρίαζαν. Χρησιμοποιώντας ένα κουνημένο κουτάκι αναψυκτικού για αντιπερισπασμό, που θα το άνοιγαν όταν θα περνούσε ο Μασάλ από κοντά, θα τον ψέκαζαν με το πανίσχυρο δηλητήριο στο αυτί και θα διέφευγαν μετά με το αυτοκίνητο που τους περίμενε πλησίον.Την επίμαχη μέρα όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τη Μοσάντ, καθώς η κόρη του Μασάλ ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο. Παρά το απρόοπτο, προσπάθησαν να τον ψεκάσουν με το δηλητήριο, αν και πρόλαβαν να του ρίξουν μόλις δύο σταγόνες στο αυτί. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από τη σύντομη συμπλοκή που εκτυλίχθηκε οι πράκτορες μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών και λίγο αργότερα έπεσαν στα χέρια της ιορδανικής αστυνομίας!

Όταν κυκλοφόρησε το περιστατικό για την αποτυχημένη ενέδρα δολοφονίας, οι διπλωματικές επαφές Ισραήλ και Ιορδανίας διακόπηκαν άμεσα και το Ισραήλ έζησε μια από τις ντροπιαστικότερες στιγμές της πρακτόρικης ιστορίας του. Ο βασιλιάς Χουσεΐν απείλησε να κλείσει στα μπουντρούμια τους πράκτορες της Μοσάντ αν το Ισραήλ δεν του έδινε το αντίδοτο για το δηλητήριο, όπως και έγινε τελικά.

Για την απελευθέρωση των μυστικών της Μοσάντ, το Ισραήλ υποχρεώθηκε να απελευθερώσει προβεβλημένο μέλος της Χαμάς, αν και ο Χουσεΐν δεν είχε πει ακόμα την τελευταία λέξη: παρέδωσε τους ισραηλινούς πράκτορες στην καναδική πρεσβεία του Αμάν, μιας και έφεραν πλαστό καναδικό διαβατήριο! Νέο διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα μεταξύ Ισραήλ και Καναδά…

Η τρομοκρατική ενέργεια της Βηρυτού και ο ρόλος της Μοσάντ
Ήταν το 1983 όταν περισσότεροι από 240 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο στρατηγείο του αμερικανικού στρατού στη Βηρυτό όταν αυτό χτυπήθηκε από παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγάκι από εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα. Σύμφωνα με τον πρώην επιχειρησιακό διευθυντή της Μοσάντ, Βίκτορ Οστρόφσκι, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν πληροφορηθεί από τον σύνδεσμό τους στη Χεσμπολάχ ότι ένα βανάκι φορτωνόταν με εκρηκτικά με σκοπό να βλάψει τους Αμερικάνους, αν και ο διευθυντής της Μοσάντ, Ναούμ Αντμονί, απέκρυψε επίτηδες την πληροφορία από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ!

Οι Ισραηλινοί έλπιζαν ότι μια τέτοια επίθεση θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις ΗΠΑ και αραβικού κόσμου και όπως το είπε εξάλλου καλύτερα και ο Αντμονί στους άντρες του: «Δεν είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τους Αμερικάνους. Είναι μεγάλη χώρα. Στείλτε τους απλά τις στάνταρ πληροφορίες».

Οι «στάνταρ πληροφορίες» ήταν τα συνηθισμένα μηνύματα που έστελνε η Μοσάντ στη CIA για τους κινδύνους που έκρυβαν τα εδάφη του Λιβάνου, πληροφορίες που αγνοούσαν συνήθως επιδεικτικά οι Αμερικανοί. Την ίδια ώρα, η φύλαξη του αμερικανικού στρατηγείου ήταν ελλιπέστατη, καθώς οι Αμερικανοί λάμβαναν συνεχώς προειδοποιήσεις ασφαλείας αν και ποτέ δεν συνέβαινε τίποτα.

Η μαρτυρία του Οστρόφσκι θεωρείται αξιόπιστη, καθώς έλυνε και έδενε στη Μοσάντ και ήξερε τα πάντα γύρω από τη σκοτεινή δράση της υπηρεσίας. Η επιβεβαίωση των ισχυρισμών του ήρθε μάλιστα αναπάντεχα από την ίδια την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου του και έφτασε πολύ μακριά για να τον κάνει να σωπάσει…

Τα παρελκόμενα της «Οργής του Θεού»
Μετά την αιματοβαμμένη επίθεση κατά των ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 από τον «Μαύρο Σεπτέμβρη», οι πράκτορες της Μοσάντ έψαχναν εκδίκηση. Η μυστική επιχείρηση «Οργή του Θεού» καθελκύστηκε με τις ευλογίες της ισραηλινής κυβέρνησης με σκοπό να βρει τους υπαίτιους της μαζικής δολοφονίας των αθλητών της ισραηλινής ολυμπιακής αποστολής που θα έμενε γνωστή ως Σφαγή του Μονάχου.

Ο πρώτος στόχος ήταν ένας παλαιστίνιος διερμηνέας που ζούσε στη Ρώμη και ακολούθησε μετά ο φερόμενος ως εγκέφαλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη», Μαχμούντ Χαμσαρί, που ζούσε στο Παρίσι, ο οποίος δολοφονήθηκε με βόμβα στο αυτοκίνητό του. Αν και τα πράγματα θα έπαιρναν σύντομα μια ακόμα πιο σκοτεινή τροπή, με τον φόνο ενός μαροκινού σερβιτόρου σε κωμόπολη της Νορβηγίας.

Η Μοσάντ είχε πληροφορίες ότι ο κύριος υπαίτιος της Σφαγής του Μονάχου, Αλί Χασάν Σαλαμέ, ο διαβόητος παλαιστίνιος τρομοκράτης Αμπού Χασάν δηλαδή, ζούσε στη Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Αν και όπως θα αποδεικνυόταν, η πληροφορία προερχόταν από σύνδεσμο του Χασάν για να θολώσει ακριβώς τα νερά της ισραηλινής αντικατασκοπείας.

Η Μοσάντ βρήκε σύντομα τον άντρα που πίστευε ότι ήταν ο αρχιτρομοκράτης, ο οποίος είχε την ατυχία να μοιάζει εξωτερικά με τον Χασάν. Σε μια σειρά στρατηγικών λαθών της Μοσάντ, η αναγνώριση του στόχου έγινε από έναν αλγερινό πληροφοριοδότη του «Μαύρου Σεπτέμβρη» που δούλευε πια ως διπλός πράκτορας της Μοσάντ.

Ο μαροκινός σερβιτόρος δολοφονήθηκε την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έσπευσαν να πανηγυρίσουν τον πρακτόρικο θρίαμβο, αν και υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτό γιατί η ήσυχη κωμόπολη της Νορβηγίας είχε να δει φόνο εδώ και 40 χρόνια και η άφιξη μιας ντουζίνας ξένων στη Λιλεχάμερ δεν είχε περάσει καθόλου απαρατήρητη από τις τοπικές αρχές. Την ώρα της δολοφονίας, οι νορβηγοί αστυνομικοί καραδοκούσαν παρακεί καθώς παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση τους πράκτορες.

Έξι πράκτορες της Μοσάντ έπεσαν στα χέρια της νορβηγικής αστυνομίας και κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για φόνο. Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης, οι ισραηλινοί πράκτορες αναγκάστηκαν να ομολογήσουν και να προβούν σε ντροπιαστικότατες λεπτομέρειες για τις απόρρητες επιχειρήσεις της Μοσάντ και τις σκοτεινές της μεθόδους. Στον απόηχο του ξεσκεπάσματός της, η Μοσάντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλα τα κρησφύγετά της στην Ευρώπη και να ξεθεμελιώσει το πρακτόρικο δίκτυό της στη Γηραιά Ήπειρο…

Η κλοπή των αμερικανικών πυρηνικών
Στη δεκαετία του 1960, η Επιχείρηση Πυρηνικών Υλικών και Εξοπλισμών στην Πενσιλβάνια έφτιαχνε σωρηδόν πυρηνικά αγαθά, παραμένοντας ο μεγαλύτερος εργοδότης της περιοχής. Η εταιρία έβαλε λουκέτο το 1983, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ διακήρυξε ότι όλοι οι γύρω δρόμοι είχαν μολυνθεί με ραδιενέργεια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι αναλυτές βρήκαν εντυπωσιασμένοι ότι κιλά ολόκληρα από εμπλουτισμένο ουράνιο (ποιότητας παραγωγής πυρηνικών όπλων) είχαν εξαφανιστεί από το εργοστάσιο!

Παρά το γεγονός ότι όλοι υπέθεταν ότι το ουράνιο θα ήταν θαμμένο παράνομα κάπου στην πόλη, ισχυρές ενδείξεις έδειχναν τη Μοσάντ ως υπεύθυνη για την εξαφάνιση του εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο ιδιοκτήτης της NUMEC, Ζαλμάν Σαπίρο, διατηρούσε φανερές σχέσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση και στο παρασκήνιο είχε πάντα επαφές με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η Μοσάντ είχε προσπαθήσει αρκετές φορές στο παρελθόν να βάλει στο χέρι πυρηνικά που δεν της ανήκαν από διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ είχε ανακαλύψει από το 1965 ότι 90 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από αμερικανικό έδαφος και η CIA υποπτευόταν διαχρονικά ότι το ραδιενεργό υλικό είχε μεταφερθεί παρανόμως στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ισραήλ.

Παρά τη μεγάλης κλίμακας έρευνα, άλλα 180 κιλά ουρανίου χάθηκαν μυστηριωδώς στη δεκαετία του 1960 και υπεύθυνη ήταν μια εταιρία-βιτρίνα που είχε ιδρύσει ο Σαπίρο από κοινού με τη Μοσάντ. Η φίρμα ερευνούσε και ανέπτυσσε υποτίθεται τεχνικές παστερίωσης τροφίμων, αν και αποδείχτηκε τελικά ότι το μόνο που έκανε είναι να παρέχει δίοδο για τη μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών στο Ισραήλ! Ο Σαπίρο διατήρησε σταθερά τη θέση ότι ήταν αθώος και δεν καταδικάστηκε ποτέ και για τίποτα…

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications