«Σμήνος» 15 μικροσεισμών ακολούθησε τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα
 «Σμήνος» 15 μικροσεισμών ακολούθησε τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα

Αρκετές μικρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν αυτές τις δονήσεις, ωστόσο είναι καθησυχαστικοί. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό».

Σε ό,τι αφορά στη σεισμική ακολουθία που έχει καταγραφεί ως τώρα, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες. Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι από την ίδια περιοχή, μια εβδομάδα ακριβώς πριν, είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία με μικρά μεγέθη 1,2 με 2 Ρίχτερ. Και οι σεισμοί εκείνοι είχαν το ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το "σμήνος" εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ. Και έχουμε και το 2,9», προσέθεσε ο σεισμολόγος.

Από την πλευρά του ο Ακης Τσελέντης, μιλώντας και αυτός στον ΣΚΑΪ είπε ότι οι σεισμολόγοι είχαν εντοπίσει μια διέγερση στην περιοχή μέσω της νέας τεχνολογίας και των υπερσύγχρονων σταθμών που έχουν εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε ο καθηγητής τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν την έκκληση ραδονίου, ενός υλικούς που εντοπίζεται σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε σεισμική διέγερση.

Εδώ και κάποιες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Α. Τσελέντης είχαν εντοπιστεί δείγματα ραδονίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Όπως είπε οι επιστήμονες περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζα

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπως η Αταλάντη ή ο Κορινθιακός που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλους σεισμούς, λέγοντας πως ούτε το φαινόμενο μοιάζει να μετατοπίζεται από τη Σταμάτα προς κάποιο από τα γειτονικά ρήγματα, ούτε υπάρχουν άλλες ενδείξεις, όπως το ραδόνιο, που να θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications