31 Ιαν 2018

Γιατί οι μυρωδιές μας ξυπνούν αναμνήσεις

Γιατί οι μυρωδιές μας ξυπνούν αναμνήσεις

Η μυρωδιά της βροχής, του βρεγμένου χώματος και του φρεσκοκομμένου γρασιδιού φέρνουν πολλές αναμνήσεις στους περισσότερους.

Ορισμένες μυρωδιές έχουν μεγαλύτερη «δύναμη» από οποιαδήποτε άλλη αίσθηση στο να βοηθούν τους ανθρώπους να ανακαλούν στη μνήμη τους μακρινές αναμνήσεις.

Νορβηγοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τη διαδικασία που «κρύβεται» πίσω από το πώς συνδέονται οι αναμνήσεις με κάποιες οσμές.

«Τα σήματα που περνούν από τη μύτη ‘μεταφράζονται’ και συνδέονται με κάποιες αναμνήσεις σε μια ‘ενορχηστρωμένη συμφωνία σημάτων’ μέσα στον εγκέφαλο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Κάθε μία από αυτές τις αναμνήσεις συνδέεται με μια «τοποθεσία» στον εσωτερικό χάρτη του εγκεφάλου, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Kavli Institute for Systems Neuroscience στο Trondheim της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο εγκέφαλος συνδέει τις μυρωδιές με αναμνήσεις σε μια διαδικασία κατά την οποία τα νευρωνικά δίκτυα συνδέονται με εγκεφαλικά κύματα με συχνότητα 20-40 Hz.

Για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή τη διαδικασία, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα λαβύρινθο για ποντίκια, όπου υπήρχε μία τρύπα στην οποία μπορούσε το ποντίκι να βάλει τη μύτη του. Όταν ακουμπούσε στην τρύπα εκλύονταν δύο διαφορετικές μυρωδιές.

Η μία «έλεγε» στο ποντίκι ότι η τροφή βρισκόταν στο αριστερό κύπελλο πίσω του και η άλλη ότι βρισκόταν στο δεξί κύπελλο.

Μετά από τρεις εβδομάδες εκπαίδευση τα ποντίκια επέλεγαν τη σωστή τρύπα με το φαγητό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Οι ερευνητές κατέγραφαν επίσης με τη βοήθεια 16 ηλεκτροδίων τι συνέβαινε στον ιππόκαμπο καθώς και σε άλλες περιοχές του ενδορινικού φλοιού των ποντικιών και διαπίστωσαν ότι προέκυψε ένα μοτίβο δραστηριότητας εγκεφαλικών κυμάτων σε αυτούς τους τομείς.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Γιατί οι μυρωδιές μας ξυπνούν αναμνήσεις
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ!

.Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα, γιατι μας κάνουν παράπονα οτι δεν βλέπουν τα post (κλείστε με close).

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

histats.com-stats