Υποβρύχιο  San Juan: Ένας αφύσικος ήχος πριν την εξαφάνιση! Ρωσικό σκάφος στις έρευνες
Υποβρύχιο ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ: Ένας αφύσικος ήχος πριν την εξαφάνιση! Ρωσικό σκάφος στις έρευνες

Ένας αφύσικος ήχος είχε καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα, τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του υποβρυχίου ARA San Juan με τη βάση του, κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι. Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει εάν το επιτελείο πιστεύει ότι επρόκειτο για μια έκρηξη, ο πλοίαρχος Μπάλμπι απέφυγε να απαντήσει.

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει ο Ενρίκε Μπάλμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ’ όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους θα έχουν πλέον εξαντληθεί τελείως.

Η Ρωσία προσφέρθηκε να στείλει ένα ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής για συμμετάσχει στις έρευνες για να βρεθεί το San Juan, ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με 44μελές πλήρωμα, η τύχη του οποίου αγνοείται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αργεντινός ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για την προσφορά βοήθειας, ενώ ο Πούτιν τόνισε από την πλευρά του στον Μάκρι ότι θα δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως προς την περιοχή ένα ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε μια επιχείρηση αυτού του είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αργεντινής, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεών τους να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα την υλοποίηση της προσφοράς της Ρωσίας να βοηθήσει.

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσουν τις δεκατρείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε νωρίτερα ότι ο Πούτιν προσέφερε βοήθεια στον Μάκρι και τον ενθάρρυνε. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας, κατά την ίδια πηγή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications