Θρίλερ στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας:Νέο «Κούρσκ» -Απομένει οξυγόνο για λίγες ώρες στο μοιραίο Υποβρύχιο – Αργοπεθαίνουν BINTEO
Νέο «Κούρσκ» -Απομένει οξυγόνο για λίγες ώρες στο μοιραίο Υποβρύχιο – Αργοπεθαίνουν

Το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, όπου επέβαινε 44μελές πλήρωμα, είχε αναφέρει την ύπαρξη κάποιας δυσλειτουργίας ή βλάβης και επέστρεφε πίσω στη βάση του όταν χάθηκε το σήμα του την περασμένη εβδομάδα ενώ έπλεε στο Νότιο Ατλαντικό κι έκτοτε αγνοείται, έγινε γνωστό σήμερα από τον εκπρόσωπο τύπου του πολεμικού ναυτικού.

Περισσότερα από δώδεκα πλοία και αεροσκάφη από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Χιλή και τη Βραζιλία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας.

Οι αρχές σαρώνουν κυρίως από ψηλά τον βυθό στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν κάποια ένδειξη του υποβρυχίου, την ώρα που οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις έρευνες των πλοίων.

Ο αντιπλοίαρχος Γκάμπριελ Γκαλεάτσι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το υποβρύχιο βγήκε στην επιφάνεια και ανέφερε ότι αντιμετωπίζει κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα προτού χαθεί ενώ έπλεε σε απόσταση 432 χιλιομέτρων από τις ακτές.

«Το υποβρύχιο αναδύθηκε και ανέφερε μια δυσλειτουργία, για αυτό ακριβώς διατάχθηκε να επιστρέψει στη ναυτική βάση στο Μαρ ντελ Πλάτα» επισήμανε ο ίδιος.

Ο αντιπλοίαρχος τόνισε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό τα υποβρύχια να αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στα συστήματά τους.«Ένα πολεμικό πλοίο έχει πολλά εφεδρικά συστήματα που του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή το ένα ή το άλλο όταν υπάρχει μια βλάβη», σημείωσε ο αξιωματικός.

Οι ήχοι που κατέγραψαν συσκευές που χρησιμοποιούνται στις έρευνες για το υποβρύχιο ARA San Juan, το οποίο αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό από την περασμένη Τετάρτη με 44 μέλη πληρώματος, δεν προέρχονταν από το σκάφος, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ο Ενρίκε Μπάλμπι.

«Το ηχητικό αποτύπωμα δεν αντιστοιχεί σε αυτό ενός υποβρυχίου», είπε ο Μπάλμπι και πρόσθεσε ότι οι θόρυβοι πιθανόν είχαν «βιολογική» πηγή, δηλαδή ίσως προέρχονταν από κάποιο θαλάσσιο κήτος. Η ανακοίνωση έσβησε τις ελπίδες των οικογενειών των 44 ναυτικών που αγνοούνται ότι το υποβρύχιο Σαν Χουάν—το οποίο είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του πριν από έξι ημέρες, όταν το πλήρωμά του έκανε λόγο για μια ηλεκτρολογική βλάβη—επιτέλους βρέθηκε.

Οι ώρες πλέον είναι δραματικές, καθώς σύμφωνα με ναυτικό της Αργεντινής το υποβρύχιο έχει διαθέσιμο οξυγόνο το πολύ μέχρι την Τετάρτη. Tην ίδια στιγμή, μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV: unmanned underwater vehicles) ανέπτυξε το αμερικανικό Ναυτικό στην περιοχή των ερευνών στον νότιο Ατλαντικό.

Πρόκειται για ένα UUV τύπου Bluefin-12D (Deep) και τρία Iver 580.
Το Bluefin-12D έχει τη δυνατότητα να εκτελεί επιχειρήσεις υποθαλάσσιας με ταχύτητα τριών κόμβων, ακόμα και σε μέγιστο βάθος 1500-1700 μέτρα, συνεχόμενα για 30 ώρες!

Τα Iver 580, μπορούν να επιχειρούν σε βάθος λίγο μεγαλύτερο των 100 μέτρων, κινούμενα με ταχύτητα 2,5 κόμβων για συνολικά 14 ώρες. Η SOUTHCOM έχει διαθέσει ειδικό εξοπλισμό για την υποθαλάσσια διάσωση υποβρυχίων, καθώς επίσης και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-8 Poseidon.

Με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, αλλά με επαγγελματική ευθιξία και ανθρώπινη αυταπάρνηση συνεχίζουν τις τιτάνιες προσπάθειές τους τα συνεργεία διάσωσης, για τον εντοπισμό του υποβρυχίου με τα 44 άτομα πλήρωμα στην Αργεντινή. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής, αναδεικνύει τις τιτάνιες κατά κυριολεξία μάχες που δίνουν οι ναύτες και το ανώτερο προσωπικό, προκειμένου να εντοπίσουν ζωντανούς ή νεκρούς τους συναδέλφους τους και να ανασύρουν το υποβρύχιο από το βυθό του νότιου Ατλαντικού ωκεανού.

Τα κύματα φτάνουν σε ύψος τα 30 πόδια (σχεδόν 10 μέτρα), προκαλώντας συνθήκες άκρως επικίνδυνες όχι μόνο για επιχείρηση διάσωσης, αλλά και για απλό διάπλου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications