Κακοκαιρία από άκρη σε άκρη της χώρας -Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
Κακοκαιρία από άκρη σε άκρη της χώρας -Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Και ενώ η δυτική Αττική μετρά τις πληγές της, με τους 16 νεκρούς, τους 4 αγνοούμενους και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, χθες νέο κύμα κακοκαιρίας χτύπησε κατά τη διάρκεια της ημέρας από άκρη σε άκρη τη χώρα και τη νύχτα την Αττική, δημιουργώντας προβλήματα.

Στην Αθήνα, δεκάδες ήταν οι κλήσεις σε περιοχές των νοτίων και των δυτικών προαστίων. Η έντονη βροχόπτωση έπληξε τις περισσότερες περιοχές της Αττικής, από τα βόρεια ως τα νότια προάστια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας έπεσε χαλάζι.

Οι περισσότεροι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Η Πυροσβεστική δέχθηκε από όλη την Αττική κλήσεις για βοήθεια, απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς οδηγών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ευτυχώς, οι οδηγοί είχαν κατορθώσει να απεγκλωβιστούν μόνοι τους. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυροσβεστική έλαβε κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια σε Γλυφάδα, Βούλα, λεωφόρο Ποσειδώνος και την Λ. Βουλιαγμένης, καθώς και από το κέντρο την Κυψέλη, κέντρο Αθήνας, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Αχαρνές. Συνεργεία της Πυροσβεστικής επίσης επιχείρησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και στην Αίγινα.

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική

Εντωμεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της Αττικής με επείγουσα απόφαση της Περιφέρειας. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και για την ασφάλεια των μαθητών, η Περιφερειάρχης Αττικής, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κατολισθήσεις λόγω της κακοκαιρίας

Εντωμεταξύ, η χθεσινή κακοκαιρία προκάλεσε κατολισθήσεις στην Παλιά Εθνική Οδό στην Κακιά Σκάλα. Ο δρόμος έκλεισε για κάποιες ώρες και η τροχαία διοχέτυσε την κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό.

Κακοκαιρία και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η κακοκαιρία έπληξε ακόμη την Πιερία, την Πέλλα και την Ημαθία. Έγιναν 470 κλήσεις στην Πυροσβεστική, ενώ οι πυροσβέστες σε 38 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κακοκαιρίας ακινητοποιήθηκαν τρένα, ενώ έκλεισε και η Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Βαρικού επί πέντε ώρες.

Βελτίωση από το Σάββατο

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αντώνη Λάλο η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα θα διατηρηθεί σχεδόν στο σύνολό της, περίπου μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οπότε από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού. «Ουσιαστικά, οι καταιγίδες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σταματήσουν την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους».

Στην Αττική, όπως σημειώνει ο κ. Λάλος,τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλώνονται δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους ισχυρές. Μεγαλύτερη βελτίωση θα σημειωθεί σταδιακά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

  • Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, στη Μακεδονία κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: στα βόρεια από ανατολικές και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στις Κυκλάδες, τη δυτική και τη νότια Κρήτη. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου.

  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

  • Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: ανατολικοί 4 με 6 και στα θαλασσιά τμήματα 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Βαθμιαία στο Θερμαϊκό βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

  • Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 18-11-2017

Καιρός: στα βορειοδυτικά νεφώσεις με παροδικές βροχές και γρήγορη Βελτίωση. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα Φαινόμενα τα όποια θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρά Μέχρι τη νύχτα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και όλα τα Ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανεμοι: στα δυτικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications