Η αστραπή δημιουργεί αντιύλη στην ατμόσφαιρα
Η αστραπή δημιουργεί αντιύλη στην ατμόσφαιρα

Υπάρχουν πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για την αστραπή. Δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν σε θέση να ξεκινήσει η ζωή σε μια πρωτόγονη Γη, ή γιατί ακριβώς σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων .

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά ενεργητική - και μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι είναι αρκετά ισχυρή για να δημιουργήσει περιστασιακά πυρηνικές αντιδράσεις στον ουρανό.

"Οι κεραυνοί και οι αστραπές είναι φυσικοί επιταχυντές σωματιδίων" και υποτίθεται ότι είναι πολύ όμορφα στο χαρτί της φύσης . Αυτό ήταν γνωστό ότι περιλαμβάνει "χιονοστιβάδες ... ηλεκτρονίων διαφυγής", αλλά τώρα φαίνεται ότι εμπλέκονται τα πράγματα όπως τα ασταθή όπως τα αντι-σωματίδια αντιύλης.

Οι πυρηνικές αντιδράσεις δεν είναι εύκολο να προκληθούν. Γενικά θεωρείται ότι ορίζουν τη στιγμή κατά την οποία δύο πυρήνες ή ένας πυρήνας και ένα υποατομικό σωματίδιο συγκρούονται δημιουργώντας διαφορετικά ατομικά προϊόντα ως αποτέλεσμα. Χρειάζονται πολλή ενέργεια - πείτε, για παράδειγμα, την αλληλεπίδραση των κοσμικών ακτίνων με την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Ο μέσος βολβός περιλαμβάνει τη μεταφορά περίπου ενός εκατομμυρίου joules ενέργειας, δίνουν ή παίρνουν, και είναι μακρύς ύποπτος ότι οι πιο ενεργητικές αναλαμπές θα ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν και πυρηνικές αντιδράσεις. Η ιδέα είναι ότι τα ηλεκτρόνια τους μπορεί να παράγουν περιστασιακά ακτίνες γάμμα, οι οποίες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να σπάσουν τους πυρήνες που διαπερνούν εκεί.

Αυτός ο τύπος αντίδρασης θα παρήγαγε νετρίνα, νετρόνια και ακόμη και αντιύλη για τις πιο σύντομες στιγμές. Αυτά τα σήματα έχουν ανιχνευθεί από παρατηρητήρια και ανιχνευτές σε ολόκληρο τον πλανήτη για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα, αλλά είναι δύσκολο να επιβεβαιώσουμε ότι γίνονται από αστραπές.

Για να λύσει το μυστήριο μια για πάντα, μια ομάδα ιαπωνικών αστροφυσικών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κιότο αποφάσισε να συνδέσουν τα όργανα τους με μια σειρά ανιχνευτών ακτινοβολίας εγκατεστημένα σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Niigata. Ήλπιζαν να συνδέσουν άμεσα αυτές τις πυρηνικές αντιδράσεις με τις αστραπές - και δεν ήταν απογοητευμένοι.

Αυτό το Φεβρουάριο, μια ισχυρή καταιγίδα έγινε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, λίγο ανοικτά. Όχι μόνο πήραν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας γάμμα που ταιριάζουν με αρκετές εκδηλώσεις αστραπής, αλλά πήραν επίσης σε πολύ συγκεκριμένες ενεργειακές υπογραφές που ακολούθησαν σύντομα στη συνέχεια.

Αυτές οι υπογραφές μπορούσαν να συνδυαστούν μόνο με ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο καταστάσεων. Σταθερά αδρανή άνθρακα, αζώτου και οξυγόνου παράγονται με αλληλεπιδράσεις ακτίνων γάμμα. Στη συνέχεια εκπέμπει φυσικά νετρόνια, νετρίνα και poistrons αντιύλης. Αυτή η αντιύλη, στη συνέχεια, εξαφανίστηκε γρήγορα και εκρηκτικά όταν ήλθε σε επαφή με ηλεκτρόνια.

Αυτή η μελέτη παρέχει την πρώτη αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο κεραυνός μπορεί να προκαλέσει πυρηνικές αντιδράσεις μέσα στην ατμόσφαιρα μας. Ίσως το πιο σημαντικό - μετά από αλληλεπιδράσεις κοσμικών ακτίνων και πυρηνικές αντιδράσεις μέσα στις καρδιές των αστεριών - τώρα είναι γνωστό ότι είναι η τρίτη φυσική διαδικασία στην οποία συμβαίνουν αυτές οι αντιδράσεις.

The Science of Lightning | National Geographic

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications