Αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν  οι αριστεροί!
 Αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν  οι αριστεροί!

Πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών, ανακοίνωσαν την Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Το ζήτημα της προστασίας των συμβολαιογράφων και της παρεμπόδισης τέλεσης των πλειστηριασμών αποτελούσε σημαντικό «αγκάθι» στην πορείας της τρίτης αξιολόγησης, καθώς οι απειλές που δέχονται κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών οδήγησε στην απόφαση τους να απέχουν από τις διαδικασίες έως του τέλος του χρόνου.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει τον σχεδιασμό των τραπεζών για την πώληση μεγάλου μέρους των πακέτων των κόκκινων δανείων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η υπόθεση απασχόλησε τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά το πρόσφατο Eurogroup, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συμβολαιογράφων και να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες.

Κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης, αποφασίστηκε πως οι πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε δύο άξονες. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια. Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications