Σκλαβενίτης: Αιφνιδιάζει την αγορά-Ζητά μειώσεις μισθών 45-50%
Σκλαβενίτης: Αιφνιδιάζει την αγορά-Ζητά μειώσεις μισθών 45-50%

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε περικοπές της τάξεως του 45% με 50% στους μισθούς 320 στελεχών της πρώην αλυσίδας Μαρινόπουλος, που εντάχθηκαν στο νέο σχήμα.

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Mononews.gr στις 23 Σεπτεμβρίου το εγχείρημα διάσωσης του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πωλήσεις των καταστημάτων του Μαρινόπουλου που εντάχθηκαν στην ομπρέλα του Σκλαβενίτη βρίσκονται στο κατώτατο όριο των στόχων που είχαν τεθεί, των 2,8 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό και οδηγώντας σε αναθεώρηση το business plan.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αλυσίδα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, προχωρά σε επαναπροσδιορισμό των μισθών, αν και δεν γνωρίζουμε το ύψος των αποδοχών των συγκεκριμένων 320 στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή ο νέος μισθός θα ισχύει αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2017, ενώ σε περίπτωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση άρνηση των όρων της σύμβαση εργασίας, η εταιρεία θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης χωρίς προειδοποίηση λόγω της αδυναμίας της να απασχολήσει τους εργαζόμενους εφεξής με βάση τους ισχύοντες σήμερα όρους της σύμβασης.

Το θέμα προκαλεί έκπληξη τόσο στο εσωτερικό της εταιρείες όσο και στην αγορά καθώς ο Όμιλος Σκλαβενίτης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο λιανεμπόριο, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να φτάνει τις 20.000. Επίσης, φημίζεται στην αγορά για τις άριστες σχέσεις με τους υπαλλήλους της και για το ότι δεν έχει κάνει ποτέ μειώσεις παρά μόνο αυξήσεις.

Μάλιστα στο τέλος Μαίου του 2017 η διοίκηση της Σκλαβενίτης είχε προχωρήσει σε άμεσες μισθολογικές αυξήσεις σε όλους τους χαμηλόμισθους της εξαγορασθείσας εταιρείας Μαρινόπουλος. Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ο οποίος ήταν κάτω των 860 ευρώ αυξήθηκε, με χορήγηση εταιρικής παροχής, ώστε να ανέρχεται στο ποσό των 860 ευρώ.

Φαίνεται όμως πως η ένταξη του δικτύου της Σκλαβενίτης, άλλαξε άρδην την κατάσταση και φέρνει ανακατατάξεις στις ισορροπίες ετών. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο στοίχημα, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, πιέζοντας ακόμη και παραδοσιακούς παίκτες του λιανεμπορίου που έχουν ισχυρή παρουσία στον χώρο.

www.mononews

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications