Βουλισμένο Αλώνι | Το ανεξήγητο φαινόμενο στην Κρήτη και ο θρύλος του Προφήτη Ηλία video απο drone
Βουλισμένο Αλώνι | Το ανεξήγητο φαινόμενο στην Κρήτη και ο θρύλος του Προφήτη Ηλία

Η κρητική ύπαιθρος κρύβει αρκετούς θησαυρούς και μέρη που σου κόβουν την ανάσα. Ένα τέτοιο μέρος είναι και το Βουλισμένο Αλώνι, από τις εντυπωσιακότερες και μεγαλύτερες δολίνες στην Ευρώπη.

Η καθίζηση του εδάφους είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη γεωλογία και ονομάζεται δολίνη. Συνήθως έχει μικρές διαστάσεις 20 -50 μέτρα διάμετρο και 5- 10 μέτρα βάθος.

Τις περισσότερες φορές οι επιστήμονες είναι σε θέση να απαντήσουν «γιατί» συμβαίνει. Για το βουρλισμένο αλώνι όμως, η εξήγηση δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη και οι διαστάσεις, που φτάνουν τα 50 μέτρα βάθος και 90 μέτρα διάμετρο, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα….

Λίγο πριν από το χωριό Μάραθος, στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ρεθύμνου, βρίσκεται ένα μέρος που καταλαμβάνει πάντα μια θέση στις λίστες με τα πιο περίεργα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στη γεωλογία και ονομάζεται δολίνη. Συνήθως έχει μικρές διαστάσεις 20 -50 μέτρα διάμετρο και 5- 10 μέτρα βάθος. Κι ενώ τις πιο πολλές φορές οι επιστήμονες μπορούν να πουν για ποιο λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε αυτήν την περίπτωση η εξήγηση δεν είναι επισήμως τεκμηριωμένη και οι διαστάσεις, που φτάνουν τα 50 μέτρα βάθος και 90 μέτρα διάμετρο, μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα….

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει από τους ειδικούς, πριν από εκατοντάδες χρόνια, κάτω από το συγκεκριμένο σημείο, υπήρχε ένα σπήλαιο του οποίου η οροφή υποχώρησε. Ωστόσο, το σπήλαιο δεν έχει ανακαλυφθεί και δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για την ύπαρξή του.

Ο θρύλος του Προφήτη Ηλία
Την ώρα που η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, η λαϊκή παράδοση από την άλλη θέλει στο σημείο αυτό να βρισκόταν ένα μεγάλο αλώνι το οποίο βούλιαξε μέσα στη γη παρασύροντας και τον ιδιοκτήτη του.

Ένα καλοκαίρι, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία ο γεωργός πήγε στο αλώνι μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του για να αλωνίσει, παρόλο που τη μέρα αυτή δεν αλωνίζουν.

Έτσι ο Προφήτης Ηλίας για να τον τιμωρήσει βούλιαξε το αλώνι που κατάπιε τον γεωργό και την οικογένειά του. Λέγεται μάλιστα πως από τότε και κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου, ακούγεται ο ήχος των άχυρων που θροίζουν και το τραγούδι της κόρης του γεωργού «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε…»

Το Βουλισμένο Αλώνι είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς λάτρεις της αναρρίχησης καθώς έχει διαδρομές από εκπαιδευτικές μέχρι πολύ δύσκολες. Η αμφιθεατρική του διάταξη προσφέρει πολύ καλή ακουστική και γι’αυτό ο συνθέτης Μάνος Χατζηδάκις είχε προτείνει να διαμορφωθεί σε υπαίθριο θέατρο.

Λίγο έξω από το Ηράκλειο, στους πρόποδες του Στρούμπουλα, στο 14ο χιλιόμετρο του παλιού εθνικού δρόμου προς το Ρέθυμνο, υπάρχει ένα μεγάλο κυκλικό βύθισμα γνωστό με την ονομασία το «Βουλισμένο αλώνι». Οι ειδικοί λένε πως σχηματίστηκε από «κατάρρευση υπόγειου σπηλαίου κατά το τεταρτογενές», ενώ οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι σ' αυτό το μέρος υπήρχε κανονικό αλώνι που χάθηκε με τον αφέντη του.Τα απόκρημνα βράχια του Βουρλισμένου Αλωνιού, αλλά και η αναρρίχηση σε αυτά κόβουν την ανάσα. Ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης που έχει γίνει ευχάριστη συνήθεια για τους λάτρεις της αναρρίχησης, εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο όταν ξεδιπλώνεται η ομορφιά του με τις εναέριες λήψεις από το drone. Αναρρίχηση στο Βουλισμένο Αλώνι από ψηλά... [Νίκος Σαράντος - drone]

kavalarissa

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications