Αλέξης Τσίπρας, ο βασιλιάς των fake news
Αλέξης Τσίπρας, ο βασιλιάς των fake news

Τρία και πλέον χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατηγορούν τους άλλους ως παραγωγούς fake news, όταν οι μεγαλύτεροι διασπορείς ψευδών ειδήσεων είναι οι ίδιοι.

Από το «ας μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς» και το «κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι να τις κάνουν» του Αλέξη Τσίπρα, έως την ρωσική προπαγάνδα για την Εσθονία από το ΑΠΕ και την ΕΡΤ, και τις fake δημοσκοπήσεις που παραδέχθηκε και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσα μπορεί να αντέξει ένας μέσος πολίτης.

Αρκετά από αυτά ο Πρωθυπουργός βάφτισε ως «αυταπάτες», πιστεύοντας ότι καθάρισε με το παρελθόν. Αλλά αποδείχθηκαν πράγματι κατασκευασμένα ψέματα από ένα μηχανισμό με ονοματεπώνυμο, που στόχο του είχε την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα. Κατασκευασμένα ή μη, πάνω σε αυτά ακριβώς τα ψέματα, στηρίχθηκε μια ολόκληρη τακτική.

Στη πραγματικότητα, τα fake news είναι ένα τέρας που καλλιέργησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Κινούμενος στη λογική ότι τα πιο μεγάλα είναι και τα πιο πιστευτά, έκανε τα fake news επιστήμη, προκειμένου άλλοτε να συκοφαντήσει τους αντιπάλους του, και άλλοτε να χαϊδέψει τα αυτιά της κοινωνίας με υπεραπλουστεύσεις και ευχάριστες υποσχέσεις, γλυκαίνοντας τις επιπτώσεις της «κωλοτούμπας» σε σχέση με όσα υποσχόταν προεκλογικά.

Εως και η ιστορία με την αναβάθμιση των F16 παρ’ ολίγο να γίνει fake news. Αρχικά ο Πάνος Καμμένος μίλησε για συμφωνία ύψους 1,1 δισ. ευρώ μαζί με αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας ακύρωσε στην ουσία τα λεγόμενα του κυβερνητικού του εταίρου, λέγοντας από τη Βουλή «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16».

Το Liberal καταγράφει μερικά από τα μεγαλύτερα fake news της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, και φτάνοντας ως τα παλαιότερα, και ίσως από κάποιους ξεχασμένα.

Fake polls, όπως λέμε fake news

Δεν έχει περάσει παρά ένας μήνας όταν δημοσιεύτηκε σε έγκριτη ιστοσελίδα (news247.gr) δημοσκόπηση της εταιρείας Common View, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περιορίσει δραματικά την απόσταση από την ΝΔ σε ποσοστό μόλις 3%, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους. Η δημοσκόπηση αναπαρήχθη αστραπιαία από πολλά μέσα ενημέρωσης. Αλλά γρήγορα αποδείχθηκε ότι η εταιρεία δεν ήταν καταχωρημένη με τη συγκεκριμένη επωνυμία στο δημοσιευμένο μητρώο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ούτε και εγγεγραμμένη στις λίστες του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς.

Δεν πέρασε μια εβδομάδα και ο υπ. Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης παραδέχθηκε ότι πίσω από την Common View βρίσκεται o στενός συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου, Στέργιος Τσιαφούλης, καθώς και ότι δεν έχει καμία νομική μορφή, παρά αποτελεί ένα «εργαστήριο κοινωνικών ερευνών» δίχως εμπορική δραστηριότητα, και έχει φτιαχτεί από φοιτητές. Επίσης το ΕΣΡ απάντησε ότι η εταιρεία δεν ήταν ποτέ καταχωρημένη στο μητρώο των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Οχι μόνο δεν κουνήθηκε φύλλο, αλλά και νέες δημοσκοπήσεις, «αγνώστου ταυτότητας» ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε φιλοκυβερνητικά μέσα για να στηρίξουν το αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ψαλίδα με τη ΝΔ. Μια αντίστοιχη δημοσκόπηση εμφανίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα periodista.gr φέροντας την υπογραφή της επίσης άγνωστης εταιρείας citizens momentum.

Ρωσική προπαγάνδα από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ για Εσθονία

Ενα από τα πιο τρανταχτά fake news των τελευταίων μηνών είναι η κάλυψη που παρείχαν τον Αύγουστο η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κυβέρνηση για την επιλογή του υπ.Δημόσιας Τάξης Σταύρου Κοντονή να απέχει από το Συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία στο Ταλίν, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Την αρχή είχε κάνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιλέγοντας να μεταδώσει την είδηση του πλήρως ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο, ρωσικού πρακτορείου Sputnik, πως μετά την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο συνέδριο, οι Εσθονοί αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν το επίσημο κείμενο για το συνέδριο.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ όπως και του Sputnik που έκανε λόγο για διεθνές σκάνδαλο, και άτακτη υποχώρηση των Εσθονών, αναπαρήχθη αμέσως από την ΕΡΤ. Τόσο αυτή όσο και το ΑΠΕ διακίνησαν την είδηση της «διεθνούς δικαίωσης του κ. Κοντονή». Στην πραγματικότητα το μόνο που τροποποίησαν οι Εσθονοί ήταν η διατύπωση που άφηνε να εννοηθεί λανθασμένα ότι ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Η κυβερνητική προπαγάνδα έλαβε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση όταν ένα δεύτερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ διακίνησε την «είδηση» πως μόνο 8 από τις 27 χώρες της ΕΕ συμμετείχαν τελικά στο συνέδριο, εννοώντας ότι οι υπόλοιπες τάχθηκαν υπέρ της στάσης Κοντονή, και απείχαν από αυτό. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι συνολικά 19 χώρες συμμετείχαν στο συνέδριο της Εσθονίας, και ότι οι 8 πήγαν ένα βήμα παραπέρα: Εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Ο Μητσοτάκης χαιρέτισε κούκλα βιτρίνας

Ο μηχανισμός των fake news χρησιμοποιεί τα πάντα. Ένα μήνα πριν, ένα βίντεο από τη βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης έκανε το γύρο του διαδικτύου, μαζεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες views. Ο τίτλος του ήταν «Απίστευτο: Ο Μητσοτάκης χαιρετά κούκλα βιτρίνας (και μετά δαγκώνεται)…». Σε αυτό εμφανιζόταν ο αρχηγός της ΝΔ να χαιρετά κάποιον στο εσωτερικό ενός καταστήματος, ο οποίος όμως (λόγω της γωνίας της λήψης) δε φαινόταν στο πλάνο. Όσοι διακίνησαν το βίντεο έγραψαν πως ο Μητσοτάκης χαιρετά την… κούκλα στη βιτρίνα του καταστήματος, και πως όταν συνειδητοποίησε την γκάφα του, «δαγκώθηκε». Αν κάποιος παρακολουθούσε πιο προσεκτικά το βίντεο θα διαπίστωνε ότι κάποιος άνθρωπος από το εσωτερικό του καταστήματος συνομιλούσε με τον αρχηγό της ΝΔ. Αρκετοί μάλιστα χρήστες του youtube έσπευσαν να επισημάνουν ότι το δημοσίευμα είναι παραπλανητικό.

«Το Ελληνικό ξεκίνησε»

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι το έργο του Ελληνικού ξεκίνησε. Η αλήθεια είναι ότι τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την περίφημη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, και η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου δεν λέει να βάλει την υπογραφή της στην σχετική υπουργική απόφαση. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν, η δήλωση του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση στο Σικάγο, ότι «η Ελλάδα επέστρεψε». Επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία του, ακριβώς την προηγούμενη ημέρα, είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση μιας ακόμη ιστορικής βιομηχανικής μονάδας, της πρώην Πίτσος, από τις εγκαταστάσεις της στο Ρέντη.

«Κανένας υπουργός δεν κόβει συντάξεις, κανείς δεν τρώει από τα σκουπίδια»

Είναι επιτυχία ότι πλέον δεν υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια. Το είπε πριν από μια εβδομάδα η υπ. Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, προκαλώντας επιεικώς αίσθηση. Είπε και άλλα πολλά fake η κα Κουντουρά, όπως ότι «κανένας υπουργός δεν κόβει συντάξεις, δεν βάζει φόρους», ότι «ο κόσμος δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση», ότι «οι άνθρωποι που υπέφεραν έχουν ένα πιάτο φαγητού στο τραπέζι τους» ή ότι “η κυβέρνηση φέρνει επενδύσεις, μοιράζει πλεόνασμα και ανοίγουν επιχειρήσεις».

«Η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε»

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι «η οικονομία άντεξε, η οικονομία ανέκαμψε» (Μάρτιος 2017), γίνονταν γνωστά τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τα οποία αντί για ανάπτυξη έδειχναν επιστροφή στην ύφεση. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα νέα δεδομένα διέψευδαν τον κ. Τσίπρα και παράλληλα αποδυνάμωναν το βασικότερο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγματευτική μάχη με τους δανειστές. Αμέσως κυβερνητικές πηγές είχαν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν την σημασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, χαρακτηρίζοντάς τα «προσωρινά», και καλώντας τα ΜΜΕ να περιμένουν τα οριστικά (σσ: που επιβεβαίωσαν προ ημερών την ύφεση του 2016).

Η αλήθεια είναι ότι ο κατάλογος με τις ψευδείς υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά και μετεκλογικά, που μετατράπηκαν στο ακριβώς αντίθετο, είναι ατελείωτος, ενδεικτικά μόνο ας θυμηθούμε ορισμένες:

Οι μετανάστες που λιάζονται στις πλατείες

«Στις πλατείες δεν υπάρχουν μετανάστες. Βγαίνουν τα πρωινά απλώς για να λιαστούν», είχε πει τον Απρίλιο του 2015 η τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των προσφύγων». Ουδέποτε πήρε πίσω εκείνες τις δηλώσεις. Όταν μάλιστα σε συνέδριο της ΚΕΔΕ είχε ερωτηθεί από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, «πού πάνε οι μετανάστες, όταν φεύγουν από τη χώρα μας;», η κυρία Χριστοδουλοπούλου του είχε απαντήσει «απλώς εξαφανίζονται».

“Κωλοτούμπες υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν”

“Δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού και δεν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας” δήλωνε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (Ιούνιος 2015), ενώ σε άλλη συνέντευξη, (Απρίλιος 2015), είχε δηλώσει “Κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν”.

“Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, καταργείται”

“Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται” είχε δηλώσει τον Σεπτέμβρη του 2014, ενώ σε προεκλογική συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη για το YouTube και το Protagon υποστήριζε ότι δεν πλήρωσε το χαράτσι για συμβολικούς λόγους.

Αργότερα, το 2015, σε ομιλία του στη Βουλή, καλούσε τους πολίτες “να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ”, ενώ σε άλλη συνέντευξή του υποστήριζε ότι “η κατάργηση του φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθεί το 2016, αφού εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας”.

“Ας μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς”

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Το 2013 ωστόσο δήλωνε “ας μην τολμήσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα, δεν θα βγάλουν στο σφυρί και την πρώτη κατοικία άνεργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια”.

“Κατάργηση με ένα νόμο και ένα άρθρο”

Προεκλογικά διατείνονταν κατ’ επανάληψη ότι “η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση”. Αλλά τον Ιούλιο του 2015, σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό “Κόκκινο», δήλωνε: “Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο”.

Π. Καμμένος : “Ελληνες ξυπνήστε! Δεν βρέχει! Μας ψεκάζουν!”

Επική φυσικά είναι η ομιλία του Πάννου Καμμένου τον Ιούνιο του 2014, όταν είχε δώσει έκτακτη συνέντευξη για το ζήτημα του παράδοξου φαινομένου των συνεχών θερινών βροχοπτώσεων.

Τότε, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ο οποίος ήταν ως γνωστόν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας των αεροψεκασμών, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά των ψεκαστικών αεροπλάνων που όπως χαρακτηριστικά είχε πει, τις τελευταίες ημέρες έχουν αλώσει κυριολεκτικά τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας μετατρέποντας δόλια τον θερινό μήνα του Ιουνίου σε φθινοπωρινό.

Παραθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα: “Αυτές τις ώρες στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο έγκλημα που κάποιοι χωρίς κανένα ίχνος ντροπής δεν διστάζουν να το αποκαλούν θερινή βροχόπτωση! Όχι κύριοι! Κανένας Σαμαράς δεν πούλησε το καλοκαίρι στη Μέρκελ όπως κάποιοι δημοσιογραφίσκοι διαδίδουν! Όσοι έντεχνα προσπαθείτε να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό υπολογίσατε χωρίς τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που με αίσθημα ευθύνης τολμούν να πούνε στον κόσμο την αλήθεια! Ελληνες δεν βρέχει ! Μας ψεκάζουν ! Έπρεπε δυστυχώς να μετατραπεί πρώτα ο Ιούνιος σε φθινοπωρινό μήνα προκειμένου κάποιοι αφελείς να πιστέψουνε αυτά που έλεγα τόσο καιρό για τους αεροψεκασμούς! Ας είναι! Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για παλλαϊκό ξεσηκωμό ο οποίος και θα στείλει όλα τα ψεκαστικά αεροσκάφη από εκεί που ήρθαν. Καλώ σε άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όλες τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην χώρα την Τρίτη 3/6 και την Τετάρτη 4/6. Οι ψεκαστές ήρθε η ώρα να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους!”.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications