Βραζιλία: Σφαγιάστηκε η «αμόλυντη» φυλή στον Αμαζόνιο -Δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τον πολιτισμό
Βραζιλία: Σφαγιάστηκε η «αμόλυντη» φυλή στον Αμαζόνιο -Δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τον πολιτισμό

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία ξεκίνησαν έρευνα μετά από πληροφορίες ότι η «αμόλυντη» φυλή που ζούσε κατά μήκος του Αμαζονίου και δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τον ανθρώπινο πολιτισμό, σφαγιάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times τουλάχιστον 10 μέλη της φυλής, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια.Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι ανθρακωρύχοι σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, καυχήθηκαν ότι σκότωσαν βάναυσα μέλη της φυλής. Μάλιστα, οι ανθρακωρύχοι έδιναν και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς κατακρεούργησαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι, επιδεικνύοντας ακόμα και λάφυρα που εικάζεται ότι είχαν αρπάξει από τους ιθαγενείς.

Πλέον, οι βραζιλιάνικες αρχές που ασχολούνται με υποθέσεις αναφορικά με τους αυτόχθονες (η υπηρεσία Funai), ξεκίνησαν ειδικές έρευνες. Οι ανθρακωρύχοι ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν καθώς όπως δήλωσαν «έπρεπε να τους σκοτώσουμε ή να σκοτωθούμε».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, οι δολοφονίες συνέβησαν πριν από περίπου ένα μήνα. «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλλά πρέπει να αποδειχτεί το τι πραγματικά συνέβη» λένε πηγές της αστυνομίας. Ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση, Πάμπλο Λουθ ντε Μπελτραντ, επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Τζαβάρι.

«Παρακολουθούμε το θέμα, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Αυτές οι φυλές είναι ανέγγιχτες – ακόμα και η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες γι’ αυτούς. Έτσι είναι δύσκολη δουλειά και απαιτείται η συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».

Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε 5 από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί και να προστατεύει τις απομονωμένες φυλές. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται για την αποτροπή εισβολών κυρίως ανθρακωρύχων αλλά και ενδεχόμενη επικοινωνία με τις φυλές.

Τρεις από αυτές τις βάσεις βρίσκονταν στην κοιλάδα του Τζαβάρι, η οποία είναι γνωστή ως η πιο απρόσιτη περιοχή και πιστεύεται ότι φιλοξενεί τις πιο αγνές φυλές από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Περίπου 20 από τις 103 μη ταξινομημένες φυλές που καταγράφηκαν στη Βραζιλία βρίσκονται στην κοιλάδα αυτή. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί ότι όντως σφαγιάστηκαν αυτοί οι ιθαγενείς, πρόκειται για γενοκτονία και τεράστια ανθρωπολογική καταστροφή μίας εξαιρετικά σπάνιας φυλής.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications