Κοινή επίθεση κατά των Ιρακινών Κούρδων αποφάσισαν Αγκυρα και Βαγδάτη αν προχωρήσει το δημοψήφισμα
Κοινή επίθεση κατά των Ιρακινών Κούρδων αποφάσισαν Αγκυρα και Βαγδάτη αν προχωρήσει το δημοψήφισμα

Εκτακτη συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων της Τουρκίας και του Ιράκ, στρατηγών Χουλούσι Ακάρ και Όθμαν Αλ Γκανίμι, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες τρεις ώρες με αντικείμενο τον τρόπο που θα αποτραπεί το κουρδικό δημοψήφισμα και το τι θα ακολουθήσει μετά ως αντίδραση των δύο κρατών.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν οι αεροπορικές βάσεις της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) στην ανατολική Τουρκία, ενώ δύο μονάδες ειδικών δυνάμεων από τα περιφέρεια της Αγκυρας σε βάσεις διασποράς στα ανατολικά σύνορα.

Ως βάση της στρατιωτικής συνεργασίας θα είναι η συμφωνία που είχε συναφθεί πριν από 30 χρόνια περίπου στην αρχή του κουρδικού αντάρτικου που επέτρεπε στις δυνάμεις των δύο χωρών να εισέρχονται μέχρι και 15 χλμ. η μία στο έδαφος της άλλης για να καταδιώξουν Κούρδους, κάτι που οι Τούρκοι το αξιοποίησαν πολλές φορές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας χαρακτήρισε «Υψιστη απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας την δημιουργία κουρδικού κράτους και εξουσιοδότησε τις ένοπλες δυνάμεις να αντιδράσουν κατά το δοκούν.

Μάλιστα η Βαγδάτη σε πολιτικό επίπεδο ενημερώνει όλες τις χώρες ότι δικαιούται να αντιδράσει στο δημοψήφισμα όπως ακριβώς αντέδρασε η Μαδρίτη στο καταλανικό δημοψήφισμα: Με αποστολή Στρατού και ανάληψη του ελέγχου των δημοσίων υπηρεσιών από την την αστυνομία.

Βέβαια, οι Κούρδοι δεν έχουν καμία σχέση με τους φουκαράδες τους Καταλανούς: Είναι βαριά οπλισμένοι, έχουν την υποστήριξη του Ισραήλ, τη έμμεση υποστήριξη των ΗΠΑ, είναι σε de facto ανεξαρτησίας εδώ και 14 χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των λοιπών δυτικών στο Ιράκ, οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις έτσι ή αλλιώς ταλαιπωρημένες ιρακινές δυνάμεις που «είδαν κι έπαθαν» μέχρι να ανακτήσουν την Μοσούλη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν αναβολή ακύρωση του δημοψηφίσματος, η Ρωσία ανησυχεί για τις εξελίξεις αν και σε καμία περίπτωση δεν θέλει κουρδικό κράτος δεν θέλει και να διαρρήξει τις σχέσεις με τους Κούρδους και τέλος οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αναφανδόν έχουν ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των Κούρδων να διεξάγουν το δημοψήφισμα. Θέλουν ένα μη αραβικό κράτος στην περιοχή και μάλιστα με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου

Εδώ εισέρχεται στην εξίσωση η Τουρκία: Η Αγκυρα μπορεί να πιέσει στρατιωτικά το ιρακινό Κουρδιστάν και θα το κάνει. Ηδη η συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφοά την παροχή αεροπορικής υποστηριξης και παράλληλες επιχειρήσεις του τουρκικού με το ιρακινό Στρατό.

Και στο… βάθος έχουν την στήριξη και της Συρίας και του Ιράν, που είναι και ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή, αλλά και ο μεγαλύτερος και πλέον σταθερός σύμμαχος της σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης

Σε μια τελευταία εξέλιξη, πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ Μ.Μπαρζανί δεσμεύθηκε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας την ερχόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG: Kurdish Regional Government) σχεδιάζει να διεξαγάγει το δημοψήφισμα ακόμα και σε αμφισβητούμενες σε ότι αφορά την πληθυσμιακή πλειοψηφία, περιοχές, όπως η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ και ορισμένων περιοχών της βόρειας επαρχίας Νινευή.

«Το δημοψήφισμα δεν είναι πλέον στα χέρια μας ή στα πολιτικά κόμματα, είναι στα χέρια του λαού», δήλωσε ο επικεφαλής της KRG Μασούντ Μπαρζανί την Παρασκευή σε χιλιάδες υποστηρικτές που γέμισαν το στάδιο Franso Hariri στην πρωτεύουσα των Κούρδων Ερμπίλ.

pronews.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications