«Φλέγεται» όλη η χώρα: Στο έλεος του καύσωνα για δεύτερη μέρα – Πού χτύπησε 45άρια ΧΑΡΤΗΣ
 «Φλέγεται» όλη η χώρα: Στο έλεος του καύσωνα για δεύτερη μέρα – Πού χτύπησε 45άρια ΧΑΡΤΗΣ

Καιρός τώρα: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – Δείτε μέσω διαδραστικού χάρτη τη θερμοκρασία της περιοχής σας – Τι προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος - Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας, έκτακτα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Με άγριες διαθέσεις μπήκε ο Ιούλιος, καθώς η αποπνικτική ζέστη, η υγρασία και η σκόνη από την Αφρική συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και σήμερα με ολόκληρη τη χώρα να μοιάζει με «φούρνο» και με την αφρικανική «λάβα» να επελαύνει και να σαρώνει τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, πρώτη μέρα του Ιουλίου καταγράφηκε νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας. Στις Μοίρες Ηρακλείου ο υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς, 45,9 για την ακρίβεια.

Ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και την Κυριακή ενώ βελτίωση και πτώση αναμένεται από τη Δευτέρα.
Εντωμεταξύ από την Παρασκευή (30/06) βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει περισσότερο:

1. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας
- Την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 37 - 39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου
2. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές
- Την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος η επιδρομή του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού αναμένεται να τελειώσει τη Δευτέρα, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα φράσει στους 33 με 36 βαθμούς» ο οποίος συστήνει «υπομονή, αλλά και προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Οι θερμοκρασίες σύμφωνα με το καιρικό μοντέλο GFS Την Κυριακή 2/7

«Έβρασε» στους 46°C η νότια Κρήτη Για το κύμα καύσωνα προειδοποεί και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook. Μάλιστα σήμερα καταγράφηκε ένα ακόμη ρεκόρ θερμοκρασίας στην περιοχή του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στις Μοίρε με τον υδράργυρο να δείχνει 45,9°C!Χ Δείτε παρακάτω την φωτογραφία που ανέβασε ο γνωστός μετεωρολόγος στην οποία αναγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στις πόλεις της Ελλάδας έως και τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου (1/7/2017):

Επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
Συστάσεις στο κοινό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου απευθύνει το υπουργείο Υγείας, ενόψει του καύσωνα, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Συγκεκριμένα:
Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας, θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως, να αναζητούν σκιερά και δροσερά σημεία, να προτιμούν ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
Επίσης, να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή, όπως:
Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
Επίσης, συνιστώνται συχνά ντους.

Τα παιδιά πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.
Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα. Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια, ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια, επισημαίνει, τέλος, το υπουργείο Υγείας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications