Βόμβες καρκίνου στους Σέρβους
Βόμβες καρκίνου στους Σέρβους

«Μέχρι και 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν το 1999 στον βομβαρδισμό εναντίον της Σερβίας» - Δικηγόρος ενάντια στο ΝΑΤΟ

Μια διεθνής νομική ομάδα ετοιμάζει αγωγή κατά του ΝΑΤΟ για την χρήση από την συμμαχία πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό φέρεται να προκάλεσε μια αύξηση στον καρκίνο σε όλη την περιοχή όλα αυτά τα χρόνια.

«Στον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην Σερβία το 1999 χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ 10 και 15 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου,κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή,» δήλωσε ο Σρντιάν Αλέξιτς, ένας Σέρβος δικηγόρος ο οποίος ηγείται της νομικής ομάδας, η οποία περιλαμβάνει δικηγόρους από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία. Η νομική ομάδα είχε σχηματιστεί από τη σερβική Βασιλική Ακαδημία.

«Στη Σερβία, 33.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν εξαιτίας αυτού κάθε χρόνο. Μέσα σ'αυτούς είναι ένα παιδί κάθε μέρα», ισχυρίστηκε. Το Γραφείο Τύπου του ΝΑΤΟ λέει ότι είναι πλέον σε επίγνωση των ισχυρισμών της Σερβίας, αλλά δεν έκανε περαιτέρω σχόλια. Όταν ρωτήθηκε γιατί η Σερβία αποφάσισε να μηνύσει το ΝΑΤΟ 19 χρόνια μετά τις επιθέσεις, ο δικηγόρος είπε«λαμβάνοντας υπόψη τις τρομακτικές συνέπειες για τον πληθυσμό μας ... ποτέ δεν είναι αργά για να μηνύσεις κάποιον που έχει προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, κάποιος [που] βομβάρδισε τη Σερβία με ένα ημι-πυρηνικό όπλο, δηλαδή απεμπλουτισμένο ουρανιο.»

Ο Σέρβος δικηγόρος λέει ότι οι 19 χώρες που ήταν μέρος του ΝΑΤΟ θα πρέπει κάποια στιγμή να καταβάλουν αποζημίωση «για τις οικονομικές και μη οικονομικές ζημιές ... σε όλους τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους ή αρρώστησαν ως αποδεδειγμένο αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.»

«Αναμένουμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν για την παροχή θεραπείας στους πολίτες μας που πάσχουν από καρκίνο,» είπε ο Αλέξιτς, προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να παρέχουν την απαραίτητη τεχνολογία και εξοπλισμό για να αφαιρεθούν όλα τα ίχνη του απεμπλουτισμένου ουρανίου» από τη Σερβία.

«Η χρήση των απαγορευμένων όπλων» από την υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτική συμμαχία στα Βαλκάνια «ήταν μια παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων και κανόνων που προστατεύουν τους ανθρώπους» από τέτοιου είδους όπλα, υποστήριξε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιησε απεμπλουτισμένο ουράνιο και στο Ιράκ το 1991.

«Η συμμαχία δεν έχει τεθεί σε δίκη για την πράξη αυτή, αλλά οι συνέπειες είναι καταστροφικές», είπε. Στην έκθεσή του για το 2000 σχετικά με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη χρήση των πυρομαχικών, τόσο στο Ιράκ και στα Βαλκάνια.

«Στο Ιράκ, περίπου 300 μετρικούς τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου [απεμπλουτισμένου ουρανίου] έπεσαν από τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα. Πρόσφατα, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου πυρομαχικών σε πεδία μάχης του Κοσσυφοπεδίου, όπου χρησιμοποιήθηκαν περίπου 10 μετρικοί τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου», αναφέρει η έκθεση . Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει επίσης παραδεχθεί «υπάρχουν ενδείξεις για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) με βλήματα από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών». Ωστόσο, το δικαστήριο του ΟΗΕ τόνισε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση με συνθήκη για τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.»

Σε έκθεση του ΝΑΤΟ για τις συνέπειες από τη χρήση αυτών των πυρομαχικών για τον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον , δηλώνεται ότι «στην περιοχή του σημείου βομβαρδισμού θα μπορούσαν να έχουν συσσωρευτεί δόσεις ακτινοβολίας που υπερβαίνουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια.»

Τον Μάιο, το Balkan Insight ανέφερε ότι περίπου 50 άτομα από τη σερβική πόλη Νις, που έχουν υποφέρει από καρκίνο και έχουν « σχετική ιατρική τεκμηρίωση» ζήτησαν από τη νομική ομάδα 26 δικηγόρων και των καθηγητών να τους εκπροσωπήσει στην υπόθεση εναντίον του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στην τότε Γιουγκοσλαβία το Μάρτιο του 1999, χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού κατηγόρησε το Βελιγράδι για « υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο » σε μια σύγκρουση με επαναστατες μουσουλμανους Αλβανούς. Χωρίς εντολή του ΟΗΕ, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας κράτησαν για τρεις μήνες, έχοντας ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους αμάχων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications