11 Ιουν 2017

Το «success story» του Τσίπρα: Πάμπτωχοι συνταξιούχοι, εξαθλιωμένα νοικοκυριά και αμέτρητοι άνεργοι

Το «success story» του Τσίπρα: Πάμπτωχοι συνταξιούχοι, εξαθλιωμένα νοικοκυριά και αμέτρητοι άνεργοι

Τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Τα συμπεράσματα συγκεκριμένα. Εδώ και επτά χρόνια, οι Έλληνες ανεβαίνουν έναν ατέλειωτο Γολγοθά βλέποντας μέρα με τη μέρα τη ζωή τους να χειροτερεύει... Κανείς όμως δεν συγκινείται.

Στοιχεία-σοκ βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας για το πώς «αποτυπώνονται» στα ελληνικά νοικοκυριά οι πρακτικές των Μνημονίων και η εφαρμογή των συνεχόμενων, σκληρών μέτρων λιτότητας. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέβαλαν ώστε να «αποδυναμωθεί» η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων. Το μέλλον της χώρας μας διαγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα, αφού η βαθιά ύφεση όλο και μεγαλώνει παρασύροντας στη μέγγενη της ακραίας φτώχειας σχεδόν το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «σφυρίζει» αδιάφορα: Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις τους, και σήμερα 7 στους 10 ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η ανεργία στη χώρα μας αποτελεί μία μεγάλη «πληγή» που δεν λέει να κλείσει. Ενώ η μερική απασχόληση τείνει να γίνει η μεγάλη «επιτυχία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες προβάλλει με στοιχεία ως «επίτευγμα» ότι, τον περασμένο Μάρτιο δημιουργήθηκαν 185.000 θέσεις εργασίας, και άρα επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα αυξήθηκαν οι απασχολούμενοι της...μερικής απασχόλησης και των 300 ευρώ -στην καλύτερη περίπτωση!- 8 στους 10 συνταξιούχους δεν μπορούν να ζήσουν!

Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο, σύμφωνα με την έρευνα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων.

Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ! Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Τα ελληνικά νοικοκυριά απώλεσαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 67 δισ. ευρώ!

Πάνω από 67 δισ. ευρώ χάθηκαν από τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην περίοδο 2009-2016, λόγω των μέτρων και των φόρων των τριών μνημονίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΒ, το 2009, με συνολικά εισοδήματα 221 δισ. ευρώ (από τα οποία 172 δισ. ευρώ προέρχονταν από μισθούς , άλλες αμοιβές, ενοίκια και 48 δισ. ευρώ από συντάξεις, κοινωνικές μεταβιβάσεις), καταβλήθηκαν φόροι 13 δισ. ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 34 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 5,9% (φόροι) και 15,4% (εισφορές) αντίστοιχα των συνολικών εισοδημάτων.

Το 2016, με συνολικά εισοδήματα 154 δισ. ευρώ (από τα οποία 115 δισ. ευρώ προέρχονταν από μισθούς, άλλες αμοιβές, ενοίκια, και 38 δισ. ευρώ από συντάξεις , κοινωνικές μεταβιβάσεις), οι φόροι έφτασαν σε 11 δισ. ευρώ και οι εισφορές σε 28 δισ. ευρώ. Επιβάρυνση 7,1% και 18,2% αντίστοιχα των συνολικών εισοδημάτων. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές, ενώ τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 30,3%, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 34,6%. Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας το 13,6% των Ελλήνων τo 2016

Να σκεφτεί κανείς ότι, το 2009, πριν η χώρα εισέλθει σε μνημόνιο, το ποσοστό διαμορφωνόταν μόλις στο 2,2%, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις. Το μεγαλύτερο μέρος της «νέας» ακραίας φτώχειας οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας μέσα στην κρίση. Το 2016 πάνω από 584.000 άτομα ζούσαν σε οικογένειες με άνεργο «αρχηγό». Συνολικά το 2016, 1.131.000 πολίτες ήταν άνεργοι. Τουλάχιστον 1.647.703 πολίτες αναγκάζονται να ζουν με μερικές εκατοντάδες ευρώ το μήνα που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 182 ευρώ! Τα νούμερα είναι τρομακτικά, αν αναλογιστεί κανείς πόσα πάγια και μη έξοδα έχει ένα σπίτι. Σταθερά πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι

Στο 23,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο 2017. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.104.604 άτομα. Σύμφωνα επίσης με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι έφτασε σε 3.656.783 άτομα και αυξήθηκε κατά 7.589 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (αύξηση 0,2%) και κατά 7.032 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 (αύξηση 0,2%).

Άραγε, πού είναι η 13η σύνταξη; Ο ΕΝΦΙΑ καταργήθηκε; Οι συντάξεις αυξήθηκαν; ... Αυτή είναι η Ελλάδα που υποσχέθηκε στους Έλληνες η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;

Αμέλια Αναστασάκη - newsbomb.gr

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Το «success story» του Τσίπρα: Πάμπτωχοι συνταξιούχοι, εξαθλιωμένα νοικοκυριά και αμέτρητοι άνεργοι
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
>
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: