1 Ιουν 2017

Ο Τραμπ ανακοινώνει την απόφαση του για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Ο Τραμπ ανακοινώνει την απόφαση του για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη την απόφασή του για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στην 15:00, τοπική ώρα, στον Λευκό Οίκο.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 ο Τραμπ είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει “φάρσα” που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας πετρελαίου κι άνθρακα των ΗΠΑ.

Μία αμερικανική αποχώρηση από το πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το Κλίμα αναμένεται ότι θα εμβαθύνει τις διαφορές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της. Στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ η συμφωνία δεν εφαρμόζεται από την Συρία και τη Νικαράγουα.

Το κείμενο της συμφωνίας υπογράφτηκε στην γαλλική πρωτεύουσα το 2015. Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε χθες αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από ηγετικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών, μέλη του Κογκρέσου τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και χώρες της Δύσης, προκειμένου να διατηρήσει τις ΗΠΑ εντός του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων χθες το απόγευμα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε:

“Ακούω από πολλούς ανθρώπους και για τις δύο απόψεις.” Η πηγή που δεν κατονομάζεται ανέφερε ότι ο Τραμπ επεξεργάζεται τους όρους αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία, ενώ συνεργάζεται με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ Σκοτ Προύιτ.

Ο Προύιτ προέρχεται από την πετρελαϊκή βιομηχανία και ο ίδιος έχει εκφράσει αμφιβολίες για το βάσιμο των ισχυρισμών της κλιματικής αλλαγής. Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ έχει απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού αναμένεται να κλιμακώσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσιγκτον, ακολουθώντας το κλίμα οικονομικής και πολιτικής δυσπιστίας το οποίο διαφάνηκε στην διάσκεψη των επτά πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7), η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σικελία.

Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο των ΗΠΑ, θα πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που υλοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ γκρεμίζοντας την πολιτική κληρονομιά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην διεθνή αποδοχή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ενδεχόμενη αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία εκτιμάται ότι θα έχει επιπλοκές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το Πεκίνο που έχει εισέλθει σε μία περίοδο ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης των εμπορικών σχέσεών του με την Ουάσιγκτον με στόχο τη μείωση του εμπορικού εξαγωγικού ελλείμματος υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Ο Τραμπ ανακοινώνει την απόφαση του για τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications