Οι μυστηριώδεις βιβλιοθήκες - και τα υπόγεια... - του Βατικανού ...13 χιλιόμετρα
Οι μυστηριώδεις βιβλιοθήκες - και τα υπόγεια... - του Βατικανού ...13 χιλιόμετρα

Φήμες και εικασίες αιώνων, αιωρούνται μέχρι σήμερα για τα κρυφά αρχεία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού... Πιθανολογίες, που αγγίζουν το θεατό και το αθέατο, με αναφορές στην παρουσία εγγράφων....

Καταγραφή συμβάντων, που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν το καθ’ όλα αγνό χριστιανικό προφίλ, να δημιουργήσουν παγκόσμια σύγχυση στο θρησκευτικό αίσθημα και να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.
Ή μήπως πρόκειται για κάποια παρεξήγηση;

Η σύγχυση προέκυψε εξαιτίας του τμήματος της βιβλιοθήκης με την ονομασία «Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum», δηλαδή «Προσωπικά Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού».
Η λέξη secretum χαρακτηρίζει την ιδιότητα του προσωπικού, κτήματος της Αγίας Έδρας και όχι την έννοια του μυστικού.

Η αινιγματική αίσθηση, όμως, της διττής σημασίας ήταν αρκετή για να δημιουργήσει σε δραστήρια μυαλά απορίες, που έπρεπε να απαντηθούν. Η βιβλιοθήκη λεηλατήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τον δέκατο έβδομο αιώνα.

Τα κλοπιμαία έγγραφα, που κάλυπταν μια περίοδο περίπου 12 αιώνων, μεταφέρθηκαν στο Παρίσι. Ανάμεσα τους βρέθηκε κι ο αφορισμός του Μαρτίνου Λούθηρου το 1521, θεμελιωτή του προτεσταντισμού, από τον Πάπα Λέων Χ για την σκληρή κριτική και την αφισοκόλληση των θέσεων του Λούθηρου απέναντι στα συγχωροχάρτια, που εξέδιδε ο πάπας.

Ακόμα, παρουσιάζονται δίκες ανθρώπων, όπως του Γαλιλαίου τον 17ο αιώνα, που καταδικάστηκε για τις θεωρίες του ως αιρετικός, αναγκασμένος να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αλλά και έγγραφα, που αφορούν τη συνεργασία της Αγίας Έδρας με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.

Ακόμα και σήμερα είναι δύσκολη, έως αδύνατη (!) η πρόσβαση σε κάποια τμήματα της βιβλιοθήκης...[ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΕΥΘΕΩΣ ΟΙ ΑΡΧΙ-ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΥΤΟΙ, ΠΑΠΕΣ & ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΙ, ΤΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ (ΤΩΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΑΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟ 1.002 ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ), ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥΣ;
ΜΗΠΩΣ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ, ΤΑ ΒΡΩΜΕΡΑ & ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΩΝ;
ΟΠΩΣ λ.χ. ΠΩΣ ΕΚΑΙΓΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΘΩΟΥΣ, Ή ΟΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ...ΖΩΩΝ;
Ή ΤΟ ΤΙ "Β Ο Υ Τ Η Ξ Α Ν" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ 1204 ;;;
ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ, ΠΑΛΙΟΚΟΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, Ε;
ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΤΑ ...ΑΝΤΕΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙ ΣΤΑ ΙΣΙΑ... "Π Α Π Α Φ Λ Ε Σ Σ Α Σ"]

Σύμφωνα με το Βατικανό τα αρχεία δεν είναι «κρυφά» από το 1881, όταν ο Πάπας Λέων ΧΙΙΙ τα άνοιξε για τους ερευνητές. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση σε κάποια τμήματα της. Οι μελετητές κάθε 6 μήνες ανανεώνουν την άδεια πρόσβασης, με την προσκόμιση εγγράφων, ενώ χρειάζεται να περάσουν από φρουρούς, για να εισέλθουν στον χώρο...

Δεν επιτρέπονται φωτογραφίες, ούτε η αναζήτηση εγγράφων από τους ίδιους, αλλά μόνο μέσα από ογκώδεις ιταλικούς ή λατινικούς καταλόγους, από όπου δεν μπορούν να δανειστούν πάνω από 3 έγγραφα ημερησίως. Μάλιστα, αν κοιτάξουν κάτι διαφορετικό των εγγράφων που δανείστηκαν, ζητείται να αποχωρίσουν από τη βιβλιοθήκη!!!... Υπάρχουν άραγε πράγματα που δεν είναι διαθέσιμα, επειδή θεωρούνται μη κολακευτικά από την εκκλησιαστική σκοπιά;

O καθηγητής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Brown, David Kertzer, αναφέρει: «Υπάρχουν άραγε πράγματα που δεν είναι διαθέσιμα, επειδή θεωρούνται μη κολακευτικά από την εκκλησιαστική σκοπιά;» Είναι φανερό ότι μέχρι να γίνουν πλήρως προσβάσιμα τα αρχεία, όλο και κάποιος θα αναζητάει την απάντηση στο ερώτημα του Kertzer. Άλλωστε, όπως ο συγγραφέας Dan Brown αναφέρει στο σχετικό βιβλίο του, Κώδικας Da Vinci, «Όλοι αγαπούν μια συνωμοσία».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications