10 Μαΐ 2017

Κόβουν χωρίς πλαφόν όλες τις συντάξεις

Κόβουν χωρίς πλαφόν όλες τις συντάξεις

Ακόμα και τις κατώτατες - Αντιδράσεις για το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες - Καταργείται το ΕΚΑΣ το 2019 - Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για επαναυπολογισμό, έκδοση συντάξεων και επιδόματα

Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς το 2019 στις συντάξεις ενός εκατ. σημερινών συνταξιούχων χωρίς να αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο το πλαφόν της τάξης του 18%.

Αντίθετα το τελικό κείμενο απαιτεί να «δέσει» η κυβέρνηση τις μειώσεις στις συντάξεις με νομική γνωμοδότηση ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι δανειστές επεμβαίνουν ακόμα και στη δημοσίευση της έκθεσης ΗΛΙΟΣ, ζητώντας την τακτική δημοσίευσή της αλλά και αλλαγές στο περιεχόμενό κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς .

Την ίδια ώρα, θέση μάχης παίρνουν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι) διαμαρτυρόμενοι για το νέο «καπέλο» στις εισφορές που φθάνει έως 36% και θα δώσει τη χαριστική βολή στην επιβίωσή τους αλλά και στην οικονομία.

Κανείς δε μένει αυτή τη φορά στο απυρόβλητο. Το κείμενο της συμφωνίας δεν θέτει «πάτωμα προστασίας» για τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Ακόμα και η πολυπληθής κατηγορία των μεσαίων συνταξιούχων του ΙΚΑ (740 ευρώ) που δεν εμφανίζουν προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις θα υποστούν μεγάλες απώλειες από τις περικοπές στις επικουρικές.

Ακόμη, άξιο απορίας είναι ότι ενώ οι δανειστές έχουν εγκρίνει τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως και 120 δόσεις, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι δε θα προχωρήσει σε καμία αναβίωση, επέκταση ή δημιουργία νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις.

Εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως ο επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως το Δεκέμβριο του 2017 και το νέο υπολογισμό στα εφάπαξ προκειμένου να υπάρχει αναλογιστική δικαιοσύνη.

Παράλληλα τίθεται χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Το 10% όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 πρέπει να έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα το 2017 η εξοικονόμηση θα ανέρχεται σε 570 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση θα φτάσει τα 808 εκατ. το 2018 και τα 853 το 2019.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά αρχεία με το ασφαλιστικό ιστορικό των συνταξιούχων.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ενοποιηθούν οι κανόνες σχετικά με τις παροχές αναπηρίας και να μεταρρυθμιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Εντός του 2017 θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων με βελτιωμένη στόχευση. Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από το 2018.Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις για το «καπέλο» στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Για χαριστική βολή στην οικονομία κάνει λόγο η ΓΕΣΕΒΕΕ τονίζοντας ότι «οι θεσμοί, που διαρρήγνυαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα ιμάτια τους για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων, πρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις.

Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ουσιαστικά, μέσα από την εξόντωσή των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων».

Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις τονίζοντας ότι συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιβάρυνση αυτή, παρά την έκπτωση του 15% για το 2018, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο όσων μικρομεσαίων ιατρείων απέμειναν, αυξάνει τη μετανάστευση, οδηγεί στη μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή, προβλήματα για τα οποία καταβάλλουμε προσπάθειες να εξαλείψουμε».

Η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους ενώ καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

1σχόλια:

Κόβουν χωρίς πλαφόν όλες τις συντάξεις
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
no imageΑνώνυμος

Ειμαι 56 ετών γυναικα και εχασα τον αντρα μου πριν 2 χρονια, πληρωναμε το ασφαλιστικο ταμειο με τον αντρα μου πανω απο 30 χρονια και μου αρνηθικαν οποιαδιποτε συνταξη λογω "ωφειλων". Την πατησα οπως και τοσες αλλες γυναικες νυκοκοιρες στη θεση μου, τωρα επιβαρρυνω τα παιδια μου εδω και 2 χρονια γιατι το κρατος μου με εχει αφησει να πεθανω στο δρομο και ας του εχω δωσει εκκατομυρια μεσα σε αυτα τα 30 χρονια.
Ειμαι τυχερη που εχω τα παιδια μου, αλλες γυναικες ομως που τοσα χρονια ηταν νυκοκοιρες χωρις εργασια τωρα βρισκοντε στο δρομο, οι λογαριασμοι τρεχουν ακομη και αν πεθανει κανεις, στο αρθο λετε για περικοπες, εγω θελω να σας πω ψαξτε το και λιγο με τις γυναικες που δεν θα παρουν συνταξη ποτε γιατι "χρωστανε".
Ενα χρονο δεν καταφεραμε να πληρωσουμε γιατι ειχα τον αντρα μου με καρκινο και τα ταμεια δεν καλλυπταν τιποτα απο τα εξοδα. ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ για να μας πουν α συγγνωμη δεν το καλλυπτει η ασφαλεια σας, οποτε για ενα χρονο δεν πηραν φραγκο γιατι τα εδωσα ολα σε γιατρους!! και οταν πεθανε ο αντρας μου λενε χρωστατε οχι δεν περνετε συνταξη.
δεν πιστευα οτι το κρατος εχει στησει παγηδες που οδηγουν στην εξαθλειωση παλιοτερα, ελεγα οτι ειναι υπερβολες και οταν ερθει η στιγμη θα παρω εστω και 200 ευρω σαν συνταξη, ΟΧΙ τελικα γιατι χρωσταω..
Εσεις που ανυσηχειτε για τα πλαφον και τις περικοπες δεν εχετε δει τιποτα ακομη.

+ footer Back to top
>
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: