15 Απρ 2017

H ρωσική FOAB vs της αμερικανικής ΜΟΑΒ: Ο «πατέρας» και οι γελοίες ονομασίες που δίνουν είναι τέσσερις φορές ισχυρότερος απο την «μητέρα»

H ρωσική FOAB vs της αμερικανικής ΜΟΑΒ: Ο «πατέρας» και οι γελοίες ονομασίες που δίνουν είναι τέσσερις φορές ισχυρότερος απο την «μητέρα»

Mετά την χθεσινή χρήση της αμερικανικής MOAB ή αλλιώς Mother of all bombs σε όλους ήρθε στο μυαλό η σύγκριση με την περιβόητη ρωσική FOAB ή αλλιώς Father of all bombs

Ποια είναι η ισχυρότερη; Έχει χρησιμοποιηθεί η δέυτερη;
Η Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP) στα ρωσικά: Авиационная вакуумная бомба повышенной мощности (АВБПМ), με το ψευδώνυμο "Father of All Bombs" (FOAB) στα ρωσικά: "Отец всех бомб" ("Овб"), είναι μια ρωσικής κατασκευής και σχεδιασμού θερμοβαρική βόμβα.

Όταν ήθελε να την περιγράψει ο υπαρχηγός των ρωσικών ΕΔ στρατηγός Alexander Rukshin είπε «ότι είναι ζωντανό απλά εξατμίζεται»! Η ρωσική βόμβα θεωρείται 4 φορές ισχυρότερη από την αμερικανική GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast bomb (με το επίσημο ακρωνύμιο "MOAB" και αποκαλούμενη "Mother of All Bombs").

Έτσι αυτή η ρωσική κατασκευή θεωρείται ότι πιο θανατηφόρο μη πυρηνικό, συμβατικό όπλο κυκλοφορεί στην πιάτσα. Φυσικά οι Αμερικανοί αναλυτές δεν το παραδέχονται αυτό και προσπαθούν να την υποτιμίσουν αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το κάνουν αυτό για λόγους γοήτρου.

Η FOAB δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11 Σεπτεμβρίου του 2007 (πολλοί πιστεύουν ότι σκοπίμως επέλεξαν εκείνη την ημέρα επειδή γνώριζαν τους συνειρμούς που θα δημιουργούσαν στους Αμερικανούς λόγω της επετείου της πτώσης των Δίδυμων Πύργων από τρομοκρατική ισλαμιστική επίθεση, αν και ακόμα είναι ευρέως πιστευτό στην αμερικανική κοινωνία ότι αυτό έγινε από εσωτερικούς συνωμότες) Η ρωσική θερμοβαρική βόμβα έχει την ισχύ 44 τόνων ΤΝΤ (!) χρησιμοποιώντας 7 τόνους ενός νέου τύπου εκρηκτικής ύλης.

Λόγω αυτής της ισχύος το όπλο αυτό έχει την ισχύ ενός μικρού τακτικού πυρηνικού όπλου σε μικρότερη κλίμακα και χωρίς την μόλυνση της ραδιενέργειας. Η βόμβα δουλεύει με πυροδότηση στον αέρα, η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από το υπερηχητικό κύμα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι θερμοβαρικές βόμβες διαφέρουν από τις συμβατικές επειδή δημιουργούν μεγαλύτερης διάρκειας ωστικό κύμα με μεγαλύτερες θερμοκρασίες.Mother of All Bombs:

Έτσι πραγματοποιούν μεγαλύτερη καταστροφή σε μεγαλύτερη περιοχή απ'οτι μια απλή συμβατική παρόμοιας μάζας. Σύμφωνα με τον στρατηγό Alexander Rushkin, η ρωσική βόμβα είναι μικροτερη από την αμερικανική MOAB αλλά πολύ πιο δολοφονική επειδή η θερμοκρασία στο επίκεντρο της έκρηξης είναι δύο φορές ισχυρότερη.

Οι ικανότητές της είναι συγκρινόμνενες με μιας πυρηνικής βόμβας χωρίς έκλυση ακτίνων γάμμα οπότε η χρήση της δεν μολύνει το περιβάλλον με ραδιενέργεια.
Η MOAB παράγει έκρηξη ισοδύναμη με 11 τόνους TNT από 8 τόνους εκρηκτικής ύλης. Η ακτίνα του ωστικού κύματος της FOAB είναι 300 μέτρα, το διπλάσιο αππό της MOAB και παράγει διπλάσια θερμοκρασία
Mass: 8.2 tonnes 7.1 tonnes
TNT equivalent: 11 tons (22,000 lb) ≈44 tons (≈88,000 lb)
Blast radius: 150 meters (492 ft) 300 meters (984 ft)
Guidance: INS/GPS Glonass
Αναλυτές θεωρούν ότι δεν μπορεί η βόμβα αυτή να ριφθεί από στρατηγικό βομβαρδιστικό αλλά από μεταγωγικό. Άλλωστε και οι Αμερικανοί την δική τους ΜΟΑΒ στο Αφγανιστάν την έριξαν από MC-130..Father of All Bombs:

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

H ρωσική FOAB vs της αμερικανικής ΜΟΑΒ: Ο «πατέρας» και οι γελοίες ονομασίες που δίνουν είναι τέσσερις φορές ισχυρότερος απο την «μητέρα»
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ FACEBOOK ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΗ ΔΡΑΣΤΉΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΦΙΜΏΣΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ- ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(Και με αποκλειστικά άρθρα στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.
Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications: