Οι χαμένες ταινίες του Απόλλων 11 [Βίντεο]
Οι χαμένες ταινίες του Απόλλων 11 [Βίντεο]

Στις 20 Ιουλίου 1969, η NASA είχε στείλει τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι. Δεν είχε όμως την προνοητικότητα να κρατήσει τις πρωτότυπες βιντεοταινίες από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης προσσελήνωσης.

Ευτυχώς, oι χαμένες ταινίες του Απόλλων 11 βρέθηκαν, (όπως μας λένε), αλλά αντίγραφα, τα οποία παρουσιάζονται τώρα βελτιωμένα, έπειτα από ψηφιακή επεξεργασία στο Χόλιγουντ, με αφορμή την 40ή επέτειο από το «πρώτο ανθρώπινο βήμα στη Σελήνη». Οι χαμένες ταινίες του Απόλλων 11

Η NASA ανακοίνωσε το 2006 ότι δεν μπορούσε να βρει τις πρωτότυπες βιντεοταινίες από την ιστορική αποστολή του Apollo 11. Έκτοτε, προσπαθεί ακόμα να εντοπίσει που βρίσκονται, αν και τελικά, (όπως ανακοινώθηκε), βρήκε πού κατέληξαν οι 45 μπομπίνες: Σβήστηκαν προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν, μαζί με 220.000 ακόμα μπομπίνες.

Η NASA κατάφερε να βρει βιντεοσκοπημένη τη ζωντανή μετάδοση στα αρχεία του δικτύου CBS και του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον. Την ψηφιακή επεξεργασία και αποκατάσταση του υλικού ανέλαβε η καλιφορνέζικη εταιρεία Lowry Digital, η οποία ειδικεύεται στην αποκατάσταση παλιών ταινιών του Χόλιγουντ όπως το διάσημο Καζαμπλάνκα.

Το ψηφιοποιημένο πλέον βίντεο έχει καλύτερη ποιότητα από το πρωτότυπο, διαβεβαιώνει τώρα η NASA, αν και οι ιστορικοί του διαστημικού προγράμματος θα θεωρούσαν ανεκτίμητα τα πρωτότυπα ντοκουμέντα. Η ανάμιξη του Χόλιγουντ στην επεξεργασία του υλικού είναι πιθανό, (αν όχι βέβαιο), πως θα αναζωπυρώσει τις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τις αποστολές Apollo να ήταν στημένες. ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: «Οι χαμένες ταινίες του Απόλλων 11»

Το ιστορικό: Η αμερικανική κυβέρνηση είχε χάσει τις αυθεντικές λήψεις από την πρώτη προσσελήνωση διαστημοπλοίου στο έδαφος της Σελήνης, μεταξύ αυτών και της διάσημης φράσης του Νιλ Αρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της NASA.

Το απόσπασμα με την περίφημη φράση του Αρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», που το παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές στις 20 Ιουλίου 1969, είναι μεταξύ των λήψεων που, ακόμη και μετά έναν χρόνο εντατικών ερευνών, η NASA δεν έχει καταφέρει ν` ανακαλύψει, πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Δεν τις έχουμε δει για πολύ καιρό.

Τις ψάχνουμε πάνω από ένα χρόνο και δεν τις έχουμε βρει ακόμη,», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκρέι Χαουταλόμα. Οι ταινίες με τις λήψεις περιέχουν επίσης στοιχεία για την υγεία των αστροναυτών και την κατάσταση της διαστημακάτου. Συνολικά, αγνοούνται πάνω από 700 κιβώτια με λήψεις από την αποστολή Απόλλων στη Σελήνη, πρόσθεσε. «Δεν θα έλεγα πως ανησυχούμε-έχουμε όλα τα στοιχεία. Όλα όσα καταγράφονται στις ταινίες τα έχουμε καταγεγραμμένα με τον έναν τρόπο, ή τον άλλον», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η NASA έχει κρατήσει αντίγραφα από τις τηλεοπτικές αναμεταδόσεις και διαθέτει πολλά στιγμιότυπα στην ιστοσελίδα της. Πλην όμως οι εικόνες αυτές είναι κατώτερης ποιότητας από τις αυθεντικές, που βρίσκονται στις αγνοούμενες μαγνητοταινίες.Λόγω του ότι ο εξοπλισμός της ΝΑSA δεν ήταν συμβατός με την τηλεοπτική τεχνολογία της εποχής, οι αυθεντικές λήψεις έπρεπε να προβάλλονται σε μία οθόνη κι από εκεί να ξαναγράφονται από τηλεοπτική κάμερα για τη μετάδοσή τους.

Ο Χαουταλόμα δήλωσε πως ακόμη κι εάν βρεθούν είναι πιθανόν οι ταινίες αυτές να μην μπορούν να παιχθούν, καθώς θα έχουν φθαρεί από τον χρόνο σε σημαντικό βαθμό-ένα πρόβλημα κοινό στις μαγνητοταινίες.Το υλικό της προσσελήνωσης φυλασσόταν στα Εθνικά Αρχεία, όμως επιστράφηκαν στη NASA κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του `70. «Ψάχνουμε στα αρχεία καταχωρήσεων για να εντοπίσουμε πού βρίσκονταν τελευταία», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications