Οι άνθρωποι κατοίκησαν στο απίστευτο υψόμετρο των 4.200 μ. του Θιβέτ, το 18.000 -11.000 π.Χ.!
Οι άνθρωποι κατοίκησαν στο απίστευτο υψόμετρο των 4.200 μ. του Θιβέτ, το 18.000 -11.000 π.Χ.!

Εως τώρα πιστευόταν όπ η ανθρωπίνη παρουσία στο οροπέδιο του Θιβέτ, σε εκείνες τις εποχές, ήταν αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων, εποχικών μετακινήσεων,από χωριά σε χαμηλότερο υψόμετρο.

OI ΑΝΘΡΩΠΟΙ πιθανότατα, ίδρυσαν μόνιμους οικισμούς, στο απίστευτα μεγάλο υψόμετρο του Οροπεδίου του Θιβέτ, το 11.000-5.400 π.Χ.!Μια διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε ένα ανθρώπινο χέρι-και-πατημασιές που βρέθηκαν το 1998 στο Θιβέτ και εχουν χρονολογηθεί μεταξύ των 7.400 και 12.600 χρόνια .

Το συμπέρασμα αυτό καταρρίπτει την κρατούσα άποψη, ότι η μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στο Θιβέτ άρχισε πριν από... 5.200 χρόνια, και μετά την έλευση της γεωργίας.Το νέο εύρημα είναι, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό και για την Γενετική, που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι προσαρμόσθηκαν γενετικά με το περιβάλλον υψηλού υψομέτρου, πριν τουλάχιστον από 8.000 χρόνια!

Επραγματοποιήθησαν εκτενείς αναλύσεις ανθρωπίνων απολιθωμένων αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν το 1998 στο χωριό Chusang, στο κεντρικό οροπέδιο του Θιβέτ, σε υψόμετρο 4.200 μ.Ανάλυση του αρχαιολογικού χώρου έδειξε ότι τα ίχνη έγιναν από ανθρώπους, περίπου 20.000 χρόνια πριν. Αλλά νέα, πιο εμπερι­στατωμένη ανάλυση, τα χρονολογεί τουλάχιστον στα 13.000-7.400 χρόνια πριν. Αυτό κάνει το Chusang τον αρχαιότερο αρχαιολογικό χώρο στο οροπέδιο του Θιβέτ!

Εως τώρα πιστευόταν όπ η ανθρωπίνη παρουσία στο οροπέδιο του Θιβέτ, σε εκείνες τις εποχές, ήταν αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων, εποχικών μετακινήσεων,από χωριά σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ πιο πιθανόν τα αποτυπώματα και τα ίχνη να έγιναν από μόνιμους κατοίκους. Ο κ.Ηaas είπε ότι η απόσταση μεταξύ των πεδινών οικισμών και του Chυsαηg είναι τέταα, που θα απαπούσε, τουλάχιστον, 230 μίλια ταξίδια πεζή, σε όλο το τόξο των Ιμαλάϊων, ένα μονοπάτι πάρα πολύ χρονοβόρο και επικίνδυνο για να είναι για προσωρινή χρήση, και πολύ μεγαλύτερα από ό,π έχει τεκμηριωθεί για κυνηγούς τροφοσυλλέκτες!

Η έρευνα ρίχνει νέο φως στην ανθρώπινη αποίκιση μεγάλων υψομέτρων. «Τα περιβάλλοντα με μεγάλο υψόμετρο (δηλ. πάνω από 2.400 μ.) ήταν μερικές από τις τελευταίες Θέσεις στον κόσμο, που αποίκισαν οι άνθρωποι!"Ετσι προσφέρω ένα φυσικό εργαστήριο, για την μελέτη της αν­θρώπινης προσαρμo­γής. Υπήρχαν πολλα­πλές προσαρμοστικές οδοί για κάτι τέτοιο: Διάφοροι συνδυασμοί φυσιολογικών, γενετικών και πολιτιστικών απαντήσεων.

Αλλά τα ευρήματά μας δι­ευκρινίζουν όπ οι γενετικές και πολιτιστικές απαντήσεις στο οροπέδιο του Θιβέτ ίσχυσαν κατά σημαντικά με­γαλύτερο χρονικό διάστημα πριν, από το σημείο που πήγαινε στο παρελθόν η σκέψη μας», λέει ο κ.Ηaas. Γ. Λεκάκης, www.lekakis.com... ΠΗΓΗ: Πανεπστήμιο Wyoming, 5.12017. Και M.C.Meyer (Πανεπιστήμιο "Ινσμπρουκ), M.S.Aldenderfer (Πανεπι­στήμιο Καλιφόρνια-Merced), Z.Wang, D.L.Hffmann, J.A.Dahl, D.Degering, W.R.Haas (Τμήματος Ανθρω­πολογίας Πανεπιστήμιο Wyoming), F.Schlutz κ.ά. επι­στήμονες από ιδρύματα από Αυστρία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ «Permanent human occupation of the central Tibetan Plateau in the early Holocene» στο Science.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications