Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται -Πρέπει να είμαστε ενωμένοι
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται -Πρέπει να είμαστε ενωμένοι

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια του αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας παρότρυνε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι.

Τόνισε πως δεν θα πρέπει να μην είναι ατομιστές, ενώ διέβλεψε ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες, γιατί -όπως είπε- οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν τους Έλληνες.

«Είναι μία περίοδος δύσκολη χρονικά και ιστορικά. Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς.

Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του '21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα και ο Μαυροκορδάτος είπε "τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε" και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν από την Ισπανία τότε τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν…, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: "Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος".

Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν λοιπόν σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου, συμπεριελήφθη και μήνυμα προς τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού.

«Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος.

Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο; Η λέξη "χωρισμός", δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός.

Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει δε θα έρθει κοντά μας. Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Η εκκλησία δεν διώχνει δεν χωρίζει, αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει. Ο Άγιος Σπυρίδωνας να μας φωτίζει όλους. Τον καθένα από το δικό του πόστο.

Όλοι μαζί, σαν αλυσίδα ενωμένοι, να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου» είπε μεταξύ άλλων στην μακρά ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Post A Comment:

4 comments

Ανώνυμοςείπε...

Να μαζέψεις τον χρυσό της Εκκλησίας κε Ιερώνυμε και να τον δώσεις για την αποπληρωμή του δανείου, προσκαλώντας μάλιστα και τους Έλληνες να προσφέρουν γι΄αυτό το σκοπό και άσε τώρα τα παραδείγματα.......
Πράξεις θέλουμε να δούμε.Φίλος

Ανώνυμοςείπε...

«Η Ευρώπη σας χρειάζεται. Το ποσοστό γεννήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχώς μειώνεται. Η αναπαραγωγή των απογόνων των ευρωπαίων ανδρών γίνεται πιο αδύναμο. Πάτε στην Ευρώπη και ξεκινήστε μια επανάσταση. Φτιάξτε ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον. Ένα μωρό μετά το άλλο. Δημιουργεί μια νέα εποχή. Δημιουργείστε μια νέα ήπειρο: την Ευραβία».
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ιστορία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Φύγε τώρα πάρε μέρος στον εξισλαμισμό της Ευρώπης και άλλαξέ την για πάντα. Το μέλλον είναι λαμπρό. Το μέλλον είναι το Ισλάμ. «Πρόσφυγες, καλωσορίσατε»
«Οι κόρες των Ευρωπαίων σας περιμένουν» γράφει η προκλητική φωτογραφία
http://www.makeleio.gr/a%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bd%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%b1-%ce%b3%ce%b9/

Ανώνυμοςείπε...

Με ποιον να ειμαι ενωμένος κε Αρχιεπίσκοπε?
Με τον μικρομαγαζάτορα που με κλέβει και δεν αποδίδει φόρο στο κράτος, ή μήπως με τον μεγαλομαγαζάτορα που κάνει τα ίδια?
Με τον μικροκαταπατητή δημοσίων εκτάσεων ή με τον μεγαλοκαταπατητή? Με τον μικρογιατρό που δεν μου κόβει απόδειξη ή με τον μεγαλογιατρό που εμπορεύεται την υγεία? Με τον μικροεργολάβο ή τον μεγαλοεργολάβο που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς και δηλωνουν έσοδα λιγώτερα κι από συνταξιούχο?
Να είμαι ενωμένος με τον κλήρο? και ιδιαίτερα με τους υψηλόβαθμους που βλέπω να δίνουν χέρι φιλίας στον άθεο και στα σχέδια που εφαρμόζει, να τον υποδέχονται στο Άγιον Όρος και στον Πανάγιο Τάφο χασκογελώντας μαζί του?
Δεν είδα να πάρεις το ΄΄ματσούκι΄΄ και να το εφαρμόσεις στην εξουσία, να μιλήσεις, να πάρεις το μέρος του κόσμου.
Θα μπείτε στο χρονοντούλαπο όπως πάτε, στο μουσείο όπως είχε πει κάποτε και η Φρειδερίκη αν θυμάμαι καλά.
Ακολούθα την τακτική αυτή και συ και ο κ.Βαρθολομαίος με τα συλλείτουργα και περίμενε τον κόσμο.......
Εμάς πάντως που σκεπτόμαστε, δεν θα μας κοιμήσεις.
Η έκκληση για ενότητα δεν είναι τίποτε άλλο από έναν φόβο μήπως ξεσηκωθεί ο κόσμος.

Ανώνυμοςείπε...

Δεν απευθύνεσαι στους υπαίτιους κε Αρχιεπίσκοπε. Δεν απευθύνεσαι στους ΄΄θύτες΄΄ και να τους πεις με δυνατή φωνή, τι κάνετε ρε θα εξοντώσετε όλους τους Έλληνες?, παρά απευθύνεσαι στα θύματα και τους λες να είναι ενωμένοι.
Με ποιόν? με τους θύτες?
Είσαι άδικος κύριε. Άδικος.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications