Από το μηδέν οι έρευνες για το μακελειό στο Βερολίνο – Ελεύθερος κυκλοφορεί ο δράστης
Από το μηδέν οι έρευνες για το μακελειό στο Βερολίνο – Ελεύθερος κυκλοφορεί ο δράστης

Δίχως κανένα νέο στοιχείο για τον ή τους διαφυγόντες δράστες, ξημέρωσε η δεύτερη μέρα μετά το μακελειό στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία Breitscheid, δίπλα στην συμβολική Εκκλησία της Μνήμης (Gedächtniskirche), η οποία διατηρήθηκε μισογκρεμισμένη για να θυμίζει τις συνέπειες το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει κλειστός.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, ενώ θα γίνει κανονικά και ο αγώνας του γερμανικού πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας Χέρτα κατά της Ντάρμστατ στο Ολυμπιακό Στάδιο, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, για να διακηρυχθεί ότι οι πολίτες δεν υποκύπτουν στον φόβο.

Χιλιάδες γέμισαν μάλιστα τα στάδια σε όλες τις γερμανικές πόλεις για τους αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος χτες το βράδυ, διαδηλώνοντας έτσι την απόφασή τους να συνεχίζουν να ζουν κανονικά.

Στο σημείο μηδέν οι έρευνες

Η αστυνομία επεξεργάζεται διακόσιες περίπου μαρτυρίες πολιτών από τον τόπο της επίθεσης.

Οι έρευνες ωστόσο βρίσκονται στο σημείο μηδέν, αφού η αστυνομία του Βερολίνου δεν έχει ούτε μια περιγραφή του ή των δραστών. Τα ερωτήματα παραμένουν και απαντήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Αναπάντητο είναι για παράδειγμα γιατί η «τρελή» πορεία του τεράστιου φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πριν πέσει πάνω στους επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς πέρασε απαρατήρητη από την Αστυνομία.

Επικρίσεις υπάρχουν για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω από τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα.

Εμπόδια από μπετόν τοποθετήθηκαν πάντως ήδη στους δρόμους που οδηγούν στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης και της Ερφούρτης, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, άλλα και σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων.

Επίσης θα τοποθετηθούν κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Η κίνηση στην πόλη ήταν εντούτοις χθες πολύ μειωμένη, το υπερπλήρες τις προηγούμενες μέρες μετρό σχεδόν άδειο και οι τουρίστες σπάνιοι.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης δεν άνοιξαν και η κίνηση στα εμπορικά κέντρα την πόλης ήταν υποτονική.

Οι πολίτες πάντως τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των πάμπολλων παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών στη Γερμανία – μόνο στο Βερολίνο υπάρχουν δεκάδες – για να μην επιτύχει ο στόχος των εγκεφάλων της επίθεσης να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να κλειστούν στα σπίτια τους.

Το βράδυ της Τρίτης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ενώ εκατοντάδες Βερολινέζοι και τουρίστες άναβαν έξω ένα κερί στη μνήμη των νεκρών αψηφώντας το κρύο και τον φόβο. Το ίδιο έγινε και γύρω από την φωταγωγημένη με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας Πύλη του Βραδενβούργου για να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications