Δημοσιογράφος από Χίο: Μουζάλας, Τόσκας μας είπαν να μην δείχνουμε τα επεισόδια στο hot spot
Δημοσιογράφος από Χίο: Μουζάλας, Τόσκας μας είπαν να μην δείχνουμε τα επεισόδια στο hot spot

«Μας κάλεσαν στην Αθήνα μια μέρα πριν έρθει ο Ομπάμα για να μας πουν να μη μεταδίδουμε εικόνες! Μας είπαν: ή μας βοηθάτε, ή αφήνουμε ως έχει την κατάσταση»Μία πολύ σοβαρή καταγγελία για παρεμβάσεις
του Γιάννη Μουζάλα και του Νίκου Τόσκα ώστε να μην προβάλλονται τα έκτροπα που γίνονται στο hot spot στο νησί έκανε σήμερα μιλώντας στον Βήμα FM ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης Χίος», Παντελής Φίκαρης.

Οπως είπε ο κ. Φίκαρης «οι Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Τόσκας μάς κάλεσαν σε συνέντευξη Τύπου, εκτάκτως, στην Αθήνα, μια ημέρα πριν από την επίσκεψη τού Μπαράκ Ομπάμα, για να μας πουν ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη για το τι ακριβώς βγαίνει προς τα έξω, με την έννοια ότι οι δημοσιογράφοι καλά θα κάνουν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Και να μη μεταδίδουμε εικόνες. «Ή μας βοηθάτε να φτιάξουμε νέο hot spot ή αλλιώς η κατάσταση παραμένει ως έχει», μας είπαν. Θεωρούν ότι πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης».
Η καταγγελία του δημοσιογράφου στον Βήμα FM

Επεισόδια και χθες το βράδυ
Καζάνι που βράζουν είναι τα hotspot και τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαιου καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε εγκαταστάσεις η χωρητικότητα των οποίων έχει ήδη ξεπεραστεί την ώρα που οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς μιας και οι ευρωπαίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να στείλουν ειδικούς για βοήθεια λόγω των συνεχόμενων επεισοδίων. Στο σκηνικό που μυρίζει «μπαρούτι» ήρθε να προστεθεί και η δράση ακροδεξιών στοιχείων που ενεργούν ανεξελέγκτα πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τη ρίψη βεγγαλικών, τις φωτιές και τις μεγάλες ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα της περιοχής, χθες βράδυ υπήρξε νέο κύμα βίας και επεισοδίων.
Συγκεκριμένα, επίθεση από ακροδεξιούς δέχτηκαν ένας άνδρας και μία γυναίκα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, κοντά στον καταυλισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξυλοδαρμός τους έγινε σχεδόν δίπλα σε αστυνομικούς, αφού στο σημείο βρίσκονται από χθες δυνάμεις των ΜΑΤ εξαιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν εκεί.
Αυτό, ωστόσο, όπως γράφει το astraparis.gr, φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την επίθεση κατά των δύο αλληλέγγυων, όπως δεν στάθηκε ικανή – η αστυνομική παρουσία – να σταματήσει την ρίψη μολότοφ στον καταυλισμό και τον εμπρησμό 3 σκηνών.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου.
Παράπονα από την ΕΕ για την ασφάλεια στα hotspot
H ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις για μετανάστες στα νησιά έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει την Πέμπτη ότι η ΕΕ είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».
Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».

Ενδεικτικό είναι ότι η EASO σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων – στη σκιά της απόφασης του υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου για απομάκρυνση του τεχνικού προσωπικού από τα ελληνικά hotspot λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας – σύμφωνα με κοινοτικές πηγές έχει έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.

Τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια της Τετάρτης
Για τα επεισόδια της Τετάρτης έχουν γίνει έως τώρα τέσσερις συλλήψεις μεταναστών, όλοι υπήκοοι Αλγερίας.
Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν στο κτίριο της αστυνομίας δεκάδες ακόμη προσαχθέντες (συνολικά είχαν προσαχθεί από το βράδυ της Τετάρτης πλέον των 40 ατόμων), για τους οποίους διερευνάται αν είχαν και ποια συμμετοχή στα επεισόδια.
Επίσης, από την αστυνομία συνεχίζονται οι έφοδοι στον καταυλισμό της Σούδας, όπου αναζητούνται άτομα που φέρεται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.
Από υπεύθυνο της αστυνομικής διεύθυνσης έγινε γνωστό ότι αφέθησαν ελεύθεροι οι προσαχθέντες οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει για «βροχή» από πέτρες στον καταυλισμό
Σε ερώτημα αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις και Ελλήνων από εκείνους που φέρεται ότι πετούσαν πέτρες μέσα στον καταυλισμό της Σούδας ή τους οπλισμένους με σιδερολοστούς που κυκλοφορούσαν στην περιοχή η απάντηση ήταν αρνητική.
Σε προηγούμενη δε επικοινωνία είχε, μάλιστα, εκφραστεί η απορία στελέχους της αστυνομικής διεύθυνσης για τις καταγγελίες αυτές, αφήνοντας σαφώς να γίνει αντιληπτό ότι οι αστυνομικοί ούτε είδαν κάποιους να πετάνε πέτρες, ούτε και άλλους να κυκλοφορούν με σιδερολοστούς.
Ωστόσο, τούτο εγράφη και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και ελέχθη από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες μέσα από τον καταυλισμό, αλλά και εκτός αυτού.

Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι από τους ελεύθερους χώρους των ακινήτων, που βρίσκονται πάνω από τον καταυλισμό, κάποιοι εκτόξευαν πέτρες πάνω στους οικίσκους και στις σκηνές του καταυλισμού, προκαλώντας τους ζημιές και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.Ο απολογισμός των ζημιών και η δήλωσή τους
Σε ό,τι αφορά τις προκληθείσες ζημιές από τις ρίψεις βεγγαλικών και τον πετροπόλεμο εκ μέρους των μεταναστών από την αστυνομία διευκρινίσθηκε ότι έχουν υποστεί ζημιές οι προθήκες τριών καταστημάτων (εκείνου με τα βεγγαλικά, ενός με ηλεκτρικά είδη και ενός πρατηρίου καυσίμων), ενώ ζημιές προκλήθηκα και σε τρία αυτοκίνητα.

Στον χώρο του καταυλισμού κάηκε ολοσχερώς μία σκηνή, ενώ αρκετές άλλες, καθώς και οικίσκοι έπαθαν ζημιές από τις πέτρες.
Από τον δήμο Χίου ανακοινώθηκε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές πρέπει να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις, τις οποίες ο δήμος θα προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποζημίωσή τους, με βάση την σχετική κυβερνητική δέσμευση στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.Στο μεταξύ ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς αναγκάστηκε να ζητήσει να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός.

«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε, έχει γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς.
Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του «πού να τους πάω», του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα επεισόδια ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από «φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι πριν από τις συμπλοκές των μεταναστών, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, «προηγήθηκε επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων».
Το ΚΚΕ, ζητά «άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα», καθώς και «άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications