Σκληρές εμπλοκές Mirage 2000-5 με τουρκικά F-16 σε Ψαρά και Χίο – Οι Τούρκοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικοί στο Αιγαίο
Σκληρές εμπλοκές Mirage 2000-5 με τουρκικά F-16 σε Ψαρά και Χίο – Οι Τούρκοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικοί στο Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις και εμπλοκές σήμερα στο Αιγαίο με τον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί πλέον ανοικτά τη συνθήκη της Λωζάννης και κατά συνέπεια τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά και τα εδάφη των νήσων του Α. Αιγαίου.Έτσι και μετά τις νυκτερινές υπερπτήσεις ενός CN-235 και τη χθεσινή εμπλοκή στην περιοχή του Καστελόριζου σήμερα οι εμπλοκές μεταφέρθηκαν στην περιοχή μεταξύ Χίου και Ψαρών.

Δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών το ένα οπλισμένο παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο βόρεια της Χίου κινούμενο προς νότια. Αμέσως δόθηκε εντολή από το ΕΚΑΕ για την απογείωση μαχητικών αναχαίτισης αλλά δεν χρειάστηκε να γίνει καθώς στον αέρα βρίσκονταν ήδη δύο Mirage 2000-5 τα οποία κατευθύνονταν στην Σκύρο για να αλλάξουν δύο άλλα Μirage που βρίσκονταν σε κατάσταση επιφυλακής.

Έτσι οι πιλότοι «τσίμπησαν» αμέσως τους Τούρκους που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του ΕΕΧ.Το ένα ζεύγος των τουρκικών F-16 που δεν έφερε οπλισμό απομακρύνθηκε από την περιοχή για να εμπλακεί το ζεύγος που έφερε οπλισμό.Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις 14:45 βορειοδυτικά των Ψαρών και η δεύτερη στις 15:50 νοτιοδυτικά της Χίου.

Αμέσως μετά τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν από τον ΕΕΧ. Ταυτόχρονα ένα τουρκικό CN-235 ξεκινώντας από νότια στην περιοχή της Ρόδου πραγματοποίησε πτήση μέχρι τη Λήμνο παραβιάζοντας τον ΕΕΧ.Το τουρκικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε δύο φορές τη μια φορά από F-16 που απογειώθηκαν από την Σούδα και τη δεύτερη από ίδιου τύπου αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Λήμνο.

Συνολικά όλοι οι σχηματισμοί και το μεμονωμένο τουρκικό ΑΦΝΣ πραγματοποίησαν 28 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι 2 εκ των ανωτέρω 28 παραβιάσεων ήταν οι 2 υπερπτήσεις που πραγματοποίησε το ένα CN-235 πάνω από την νήσο Παναγιά στα 3.400 πόδια την 03:39 και 05:32 αντίστοιχα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications