Λυσσαλέες μάχες στη Μοσούλη – Δείτε LIVE εικόνα από το πεδίο των μαχών (Vids)
Λυσσαλέες μάχες στη Μοσούλη – Δείτε LIVE εικόνα από το πεδίο των μαχών (Vids)

Συνεχίζονται με σφοδρότητα για δεύτερη μέρα οι μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του ISIS. «Η ώρα της νίκης έχει έρθει και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης έχουν ξεκινήσει», δήλωσε χθες 17 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haider al-Abadi , κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Κηρύττω την έναρξη της νικηφόρας επιχείρησης για να ελευθερώσουμε την πόλη από τη βία και την τρομοκρατία του ISIS».

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, προετοιμαζόταν για μήνες, έπειτα από την περικύκλωση της από ιρακινές δυνάμεις και πολιτοφυλακές, πιστές στην κυβέρνηση, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η πόλη είχε καταληφθεί από τον ISIS τον Ιούνιο του 2014, όταν οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ήδη καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές.Εντυπωσιακές εικόνες από την επέλαση των ιρακινών και κουρδικών στρατευμάτων

«Περίπου 4.000 Πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από τον ISIS», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι προωθούνται σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές ιρακινές δυνάμεις που κατευθύνονται προς τη Μοσούλη από τα νότια. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «καμπή στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της τρομοκρατίας ή της βίας στη χώρα.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών που καταλαμβάνουν οι Κούρδοι. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με τους διοικητές των Πεσμεργκά, οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον κοντά στην Καρακός, μια πόλη απ' όπου το ISIS εκδίωξε τους χριστιανούς το 2014. Η Καρακός ήταν η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ πριν καταληφθεί από το ISIS. Οι περισσότεροι χριστιανοί κάτοικοί της έφυγαν και αναζήτησαν καταφύγιο σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο αντισυνταγματάρχης των πεσμεργκά Μοχάμαντ Ντάργουις δήλωσε ότι στους κεντρικούς δρόμους και στους αγρούς, στις κοινότητες που απελευθερώθηκαν, υπάρχουν διάσπαρτες αυτοσχέδιες βόμβες ενώ επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα καθυστερούν την προέλαση των δυνάμεων. Ένας ταγματάρχης των Κούρδων διευκρίνισε ότι ορισμένοι μαχητές μπήκαν στα χωριά επιβαίνοντας σε στρατιωτικά οχήματα αλλά «δεν έκαναν τίποτα, δεν περπάτησαν καν στους δρόμους». Όπως διευκρίνισε, οι άνδρες του περιμένουν τις ομάδες των πυροτεχνουργών να εκκαθαρίσουν την περιοχή. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που συνοδεύει τους Κούρδους μαχητές ανέφερε ότι υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications