15 Οκτ 2016

Ανατροπή της Ιστορίας: Λίθινο εργαλείο άνω των 200.000 ετών στο Λισβόρι Λέσβου

Ανατροπή της Ιστορίας: Λίθινο εργαλείο άνω των 200.000 ετών στο Λισβόρι Λέσβου

Ένα μοναδικό εύρημα, την ώρα που έρχεται στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη, αποθανάτισε η κάμερα της ΕΡΤ στο Λισβόρι της Λέσβου, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για ένα λίθινο εργαλείο, ηλικίας άνω των 200.000 ετών.

Οι ανασκαφές διεξάγονται στα Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου για 5η συνεχή χρονιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρχαιολογίας Νενα Γαλανίδου.Η σπουδαιότητα και ο αριθμός των ευρημάτων καθιστούν την περιοχή μοναδική στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Τα πολυάριθμα ευρήματα ηλικίας έως και 500.000 ετών μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τα προγονικά μας ήδη.

Οι θερμές πηγές της περιοχής εκτιμάται ότι αποτέλεσαν σημαντικό καταφύγιο των προγονικών μας ειδών κατά την περίοδο των παγετώνων.Οι κάτοικοι του χωριού αγκάλιασαν το ανασκαφικό έργο. Ακόμα και μικρά παιδιά παραδίδουν στην καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου πιθανά ευρήματα τα οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται επιφανειακά.

Το όραμα της Νένας Γαλανίδου δεν περιορίζεται μόνο στην ανασκαφή. Η ίδια δήλωσε στην ΕΡΤ πως με την αξιοποίηση του παλιού ελαιοτριβείου του χωριού θα μπορούσε εκτός από χώρος έκθεσης των ευρημάτων να δημιουργηθεί και ένα εκπαιδευτικό κέντρο Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας.

Ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων που βρέθηκαν στα Ροδαφνίδια της Λέσβου τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη της Κατώτερης Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας στην Ευρώπη και στην Ασία.

«Πλέον έχουμε στοιχεία πως η μετανάστευση των προγονικών μας ειδών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη δεν έγινε μόνο από τις μέχρι τώρα γνωστές διαδρομές. Τα Ροδαφνίδια αναμφίβολα αποτέλεσαν σημαντικό πέρασμα στην μεταναστευτική κίνηση των ανθρωπιδών την περίοδο 500.000 -200.000 χρόνια πριν», δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γαλανίδου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ πατήστε play 2 φόρες με τους Καραγκιόζιδες της ΕΡΤ που εχουν τετοια μορφή τα βίντεο τους!πιθανό να μην παίζει σε κινητά. (φώτο αρχείου)

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΑΣ

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

1σχόλια:

Ανατροπή της Ιστορίας: Λίθινο εργαλείο άνω των 200.000 ετών στο Λισβόρι Λέσβου
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
no imageΑνώνυμος

Το βίντεο δεν παίζει αλλά αν πρόσεξα καλά στην αρχή του είδα το σήμα BBC. το οποίο μου προμηνύει ψέμα. Και τα ψέμματα που λένε αυτοί δίνονται μέ τέτοιον τρόπο σαν να σε δωροδοκούν. Πάρε σου λέει άλλα 200,000 χρόνια αρχαιότητας, εσύ χαίρεσαι για την αρχαιότητά σου ενώ έχει δώσει αλλού 300,000 ή 500,000.

+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ!

.Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα, γιατι μας κάνουν παράπονα οτι δεν βλέπουν τα post (κλείστε με close).

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

histats.com-stats