Πότε φεύγουν από τον Κηφισό τα ΚΤΕΛ. Ο νέος σταθμός στον Ελαιώνα.
Πότε φεύγουν από τον Κηφισό τα ΚΤΕΛ. Ο νέος σταθμός στον Ελαιώνα.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο για την υλοποίηση του ενοποιημένου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου στις αρχές του χρόνου να είναι όλα έτοιμα για την δημοπράτηση του νέου σταθμού.

Εκτιμάται ότι τον Μάρτιο του 2017 θα βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου.
Η διάρκεια του έργου εκτιμάται στους 36 μήνες και ως εκ τούτου η λειτουργία του προβλέπεται για το 2020.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα δώσει «ανάσα» στην Αττική, καθώς θα αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η Λ. Κηφισού αλλά και η Λ. Αλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την Πλατεία Καραΐσκάκη.

O σταθμός θα εξυπηρετεί όλες τις υπεραστικές γραμμές των λεωφορείων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση και διεθνών λεωφορειακών γραμμών. Ακόμη βάσει σχεδιασμού προβλέπεται να υπάρξει η δυνατότητα κατασκευής και άλλων εγκαταστάσεων, όπως εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και καφέ, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς ακόμα και μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει την μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας την διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3.

Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ καθώς οι επιβάτες με την χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων θα μπορεί με ένα μικρό κόστος να έχει άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρίσκεται ο ομώνυμος σταθμός Μετρό.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • 38.500 τετραγωνικά μέτρα για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων για τα ΚΤΕΛ.
  • 1.500 τετραγωνικά μέτρα χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • 11.000 τετραγωνικά μέτρα για εμπορική χρήση όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν mini market, ξενώνες, μαγαζιά κλ,π
  • 29.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθεροι χώροι, πράσινο
  • 480 θέσεις στάθμευσης ΙΧ από τις οποίες οι 200 θα διατεθούν αποκλειστικά για τους επιβάτες του μετρό.
  • Κατασκευή υπόγειας επέκτασης του Αμαξοστασίου του μετρό.

Το κατασκευαστικό κόστος εκτιμάται στα 90 εκατ., τα οποία μπορούν να εξευρεθούν, είτε από την ΕτΕΠ και το «πακέτο Γιούνκερ», είτε από δανεισμό των ΚΤΕΛ, είτε από την κοινοπραξία εταιρειών που θα αναλάβουν την κατασκευή του.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications