Οι ΗΠΑ θα δώσουν 38 δις. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ πριν τη λήξη θητείας του Ομπάμα
Οι ΗΠΑ θα δώσουν 38 δις. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ πριν τη λήξη θητείας του Ομπάμα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,ΗΠΑ και Ισραήλ, συμφώνησαν σε στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δις δολαρίων και διάρκειας 10 ετών, ενώ αναμένεται να την υπογράψουν εντός των επόμενων ημερών.

Η συγκεκριμένη βοήθεια αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα αλλά περιλαμβάνει μεγάλες παραχωρήσεις εκ μέρους του Ισραήλ, όπως να μην ζητήσει πρόσθετους πόρους από το Κογκρέσο, ενώ ειδική ρύθμιση καταργείται, η οποία επέτρεπε στο Ισραήλ να δαπανά μέρος της αμερικανικής βοήθειας που λάμβανε στη δική του αμυντική βιομηχανία αντί στα αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Οι δύο ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου , εξακολουθούν να διαφωνούν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν.

ΗΠΑ και Ισραήλ θέλουν η συμφωνία να υπογραφεί πριν λήξει τον Ιανουάριο η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ως σημαντική κληρονομιά του Ομπάμα.

Η συμφωνία, γνωστή ως μνημόνιο κατανόησης ή MOU, προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας τουλάχιστον 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, από 3,1 δισεκ. ετησίως που ορίζει η υφιστάμενη συμφωνία η οποία εκπνέει το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Νετανιάχου συμφώνησε επίσης να σταματήσει το Ισραήλ να χρησιμοποιεί το 13% των αμερικανικών χρημάτων σε αγορές καυσίμων για τις ένοπλες δυνάμεις.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications