Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…

Από το σχετικό ρεπορτάζ στο χθεσινό Capital: "Για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών για τις λίστες φοροδιαφυγής, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015 ελέγχονται ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης - Βλαδίμηρος, ο υπερθεματιστής δηλαδή της μιας από τις 4 τηλεοπτικές άδειες...".

Του Κώστα Στούπα

Τουτέστιν, λίγες μέρες μετά το άδειασμα του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, οι κρατικές ελεγκτικές αρχές "καθαρίζουν" το μέχρι τούδε πρωταγωνιστή της νέας οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής. Με απλά λόγια: τον δίνουν για να σωθούν...

Στη στήλη αυτή έχουμε περιγράψει ήδη από την Άνοιξη την πιθανή κατάληξη του εγχειρήματος καταλήστευσης του δημόσιου χρήματος σε συνδυασμό με το σχέδιο ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είχαμε περιγράψει ευθαρσώς την τύχη των δυο προηγούμενων επιχειρηματικών αχυρανθρώπων που χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για να δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά τζάκια και να ελέγξουν τον τύπο, στα πρόσωπα του Θ. Πόπωτα και του Γ. Κοσκωτά.

Ιδού λοιπόν πως η ιστορία μέχρι στιγμής επαναλαμβάνεται κατά γράμμα. Το αν θα καταλήξει σαν τραγωδία ή σαν κωμωδία θα το διαπιστώσουμε οσονούπω.Ο υπουργός της κυβέρνησης κ. Κουρουμπλής χθες διαχώρισε τη θέση του και μίλησε και για ποινικές ευθύνες για όσους χειρίστηκαν τις τελευταίες υποθέσεις.

Ακόμη όμως και να καταφέρουν να τα φορτώσουν όλα στον εν λόγω επιχειρηματία που πήγαν να χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό "αναδιανομής" δημόσιου χρήματος και τηλεοπτικής ενημέρωσης, σπάνια αυτές οι ιστορίες καταλήγουν χωρίς να συμπαρασύρουν και πολιτικούς, τουλάχιστον σαν αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι αγέλες των λύκων όταν κυνηγούν εμφανίζουν μεγάλο βαθμό συνοχής και συντονισμού. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν μοιράζονται τις σάρκες των θηραμάτων που έπιασαν. Σε αυτό το στάδιο έχουμε φτάσει τώρα...Πώς θα νιώσει το μέλος ή ψηφοφόρος - πελάτης που λαμβάνει αντάλλαγμα ένα μισθό, ή έστω και αργομισθία 1.500 ευρώ το μήνα, απέναντι στο μεσαίο στέλεχος που ανέλαβε την προμήθεια σίτισης των προσφύγων με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υπερτιμολόγηση; Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, θα το υπομείνει το μεσαίο στέλεχος από την επαρχία που πήρε μια προμήθεια μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όταν αντιληφθεί πώς αλλού μοιράζονται εκατομμύρια; Τα αριστερά καθεστώτα συνήθως καταρρέουν εκ των έσω, καθώς η αναδιανομή του πλούτου γίνεται με αυθαίρετες αποφάσεις της ηγεσίας, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να νιώθουν αδικημένοι στο τέλος... Ο καπιταλισμός είναι μακροβιότερος γιατί διανέμει τον πλούτο μέσω της ελεύθερης αγοράς η οποία εκλαμβάνεται από την κοινωνία σαν δικαιότερο σύστημα αναδιανομής.

Η κυβέρνηση λοιπόν προσπαθεί να "δώσει" το μέχρι χθες προστατευόμενο επιχειρηματία στη λογική του ο σώζων εαυτόν σωθήτω...
Όμως είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν οι ευθύνες κυβερνητικών στελεχών. Το δεύτερο βήμα μετά το άδειασμα του επιχειρηματία θα είναι να δώσουν και κάποιον από μέσα, στον οποίο θα προσπαθήσουν να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες.
Σε αυτές τις δουλειές σπάνια κάποιος δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας δια αντιποίνων. Οπότε η συνέχεια επί της οθόνης...
Πολιτικό πλήγμα
Ακόμη και να καταφέρει η κυβέρνηση να περιορίσει τον κύκλο των υπευθύνων του εν εξελίξει σκανδάλου, τα πλήγματα που έχει υποστεί πλέον είναι παραπάνω από συντριπτικά.

Μέχρι τώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 το βασικό αφήγημα ήταν: Είχαμε αυταπάτες αλλά είμαστε έντιμοι και πιο αποτελεσματικοί επειδή δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα πάει... περίπατο. Μπορεί τα δυο τρίτα της κοινωνίας να μην αποδέχονταν το αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος, το αποδέχονταν όμως είτε ειλικρινά είτε σαν άλλοθι, το ένα τρίτο που στήριξε την κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές και τελεί σε φθίνουσα πορεία στις δημοσκοπήσεις. Η απώλεια της επιρροής σ’ αυτό το τμήμα είναι που πλήττει την κυβέρνηση, καθώς καμιά κυβέρνηση δεν έχει μακροημερεύσει έχοντας πάνω από το 80% της κοινής γνώμης εναντίον της.

Το αφήγημα, οι άλλοι ήταν χειρότεροι ξεθωριάζει μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι άλλοι ήταν κακοί και ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας αλλά όταν χρειάστηκε έστειλαν στη φυλακή δικούς τους ανθρώπους. Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Κοσκωτά πέθανε στη δικαστική αίθουσα καθ’ οδόν προς τη φυλακή. Οι δυο προηγούμενες κυβερνήσεις φυλάκισαν κορυφαία πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη της μεταπολίτευσης.

Οι εξελίξεις βεβαιώνουν μέχρι στιγμής ότι ετούτοι αποδεικνύονται χειρότεροι σε όλα τα επίπεδα από την ικανότητα διαχείρισης, την πολιτική ανάλυση και αντίληψη μέχρι την ηθική υπόσταση. Αν οι τωρινές εξελίξεις ελάμβαναν χώρα σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον ή έστω ουδέτερο, οι πολιτικές επιπτώσεις θα ήταν ηπιότερες και θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν.

Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον επιταχύνει τις εξελίξεις.
Πριν το καλοκαίρι η εκτίμηση της στήλης ήταν πως στο πρώτο εξάμηνο με το σενάριο των αυταπατών η κυβέρνηση έχασε περί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές και πως με βάση το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα στο β' εξάμηνο θα χάσει άλλες τόσες. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το σενάριο αυτό μοιάζει αισιόδοξο για την κυβέρνηση.
Οι δυο επιλογές Η κυβέρνηση, αν δεν το έχει καταλάβει ακόμη, σύντομα θα καταλάβει πως έχει δυο επιλογές:
Είτε απόδραση μέσω εκλογών...
Είτε προσπάθεια παραμονής στην εξουσία με αυταρχικές μεθόδους.
Μεγαλύτερο όφελος θα μείνει στην παράταξη και τα στελέχη της με την πρώτη επιλογή. Επιλογές σαν τη δεύτερη συνήθως έχουν τραγικές καταλήξεις και για τη χώρα και για τους πρωταγωνιστές.

Καθώς δεν φέρουν όλοι τις ίδιες ευθύνες, μερίδα στελεχών θα προσπαθήσει να προφυλαχθεί και ενδεχομένως να επωφεληθεί, υιοθετώντας τη δεύτερη επιλογή. Έτσι θα αναζητήσει την πρώτη αφορμή για να "τραυματίσει" την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το πάρτι ξεκίνησε λοιπόν... ο σώζων εαυτόν σωθήτω ή όπως έλεγε η νεοφιλελεύθερη Θάτσερ ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώσουν τα λεφτά των άλλων.
Υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου...

capital.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications