Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 1687 ο Φρ. Μοροζίνι καταστρέφει τον Παρθενώνα
Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 1687 ο Φρ. Μοροζίνι καταστρέφει τον Παρθενώνα

Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου 1687, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη, που ακολουθεί, ανοίγει τον ναό στα δύο. Καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης ήταν έργο των Ενετικών δυνάμεων του δόγη της Βενετίας Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.Δόγης της Βενετίας από το 1688 έως και το 1694, ο Φραγκίσκος Μοροζίνι (1619-1694) καταγόταν από τον διάσημο Οίκο των Μοροζίνι.

Οι Τούρκοι πίστευαν ότι ο Μοροζίνι θα σεβόταν το αρχαίο μνημείο και δεν θα χτυπούσε και γι' αυτό είχαν είχαν εναποθηκεύσει στον Παρθενώνα μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Ο Βενετός δόγης όμως ήταν αδίστακτος.

Ο Μοροζίνι και οι στρατιώτες του στην αρχή προσπαθούν να ανατινάξουν ( ! ) τον ιερό βράχο με δυναμίτη (φουρνέλα). Δεν το καταφέρνουν, αφού ο βράχος είναι αρκετά σκληρός και αλλάζουν τακτική: Στήνουν τα κανόνια τους σε διάφορα σημεία απέναντι από την Ακρόπολη, όπως τα υψώματα του Φιλοπάππου, της Πνύκας και του Αρείου Πάγου, και αρχίζουν να πυροβολούν.

Αρχίζει καταιγισμός πυρών. Μία οβίδα τρύπησε την στέγη και χτύπησε τα πεντακόσια βαρέλια πυρίτιδας που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι στο κέντρο του ναού...Μια "τυχαία βολή", όπως την αποκάλεσε ο ίδιος αργότερα προς την κυβέρνηση της Βενετίας.

Η μοιραία βόμβα που μετέτρεψε σε ερείπιο τον Παρθενώνα, ρίχτηκε από κανόνι που ήταν τοποθετημένο κοντά στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα....

Αυτόπτης μάρτυρας στην καταστροφή ήταν ο Σουηδός ναύαρχος Ότο Βίλχελμ Κένιγκσμαρκ, ακόλουθος του οποίου θα έγραφε λίγο αργότερο πως "η εξοχότητά του απογοητεύτηκε όταν είδε την καταστροφή αυτού του όμορφου ναού που έστεκε επί 3.000 χρόνια". Λίγες ημέρες αργότερα, στρατιώτες του Μοροζίνι, επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν (ενδεχομένως μετά από εντολή του στρατηγού τους) τμήμα από τη δυτική πλευρά του ναού, στο οποίο απεικονίζονταν τα άλογα της Αθηνάς. Κατά τη διαδικασία και, προφανώς, λόγω κάποιων αδέξιων χειρισμών το τμήμα αποσπάστηκε και έπεσε στο έδαφος όπου και θρυμματίστηκε.

Ο,τι ξεκίνησε ο Φρ. Μοροζίνι ήρθε να ολοκληρώσει 110 χρόνια αργότερα ο λόρδος Ελγιν...

Του Ηρακλή Κακαβάνη

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications