5 συγκλονιστικά πράγματα για τις πυρηνικές βόμβες
 5 συγκλονιστικά πράγματα για τις πυρηνικές βόμβες

Η πυρηνική βόμβα είναι το ισχυρότερο όπλο της εποχής μας.

Σε περίπτωση ενός νέου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δούμε τα "μανιτάρια" να εμφανίζονται σε όλη την υφήλιο και να σπέρνουν τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εννοείται πως ότι αφορά αυτό το πανίσχυρο όπλο, μένει κρυφό από τον κόσμο και μόνο λίγοι έχουν την απαραίτητη πρόσβαση και τις κατάλληλες πληροφορίες, για να χρησιμοποιήσουν τις βόμβες αυτές. Υπάρχουν όμως, κάποια συγκλονιστικά περιστατικά, που αποκαλύπτουν πράγματα, τα οποία ο περισσότερος κόσμος ίσως να μην τα γνωρίζει. Ας δούμε κάποια από αυτά:

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, έδωσε εντολή για δημιουργία κωδικών πρόσβασης για τις αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, που βρίσκονταν σε άλλες χώρες, για να μην έχουν την δυνατότητα οι τυχόν λιποτάκτες να τις χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα για το πυρηνικό πρόγραμμα των 23 εκατομμυρίων δολαρίων και αυτό ήταν ο κωδικός, ο οποίος αποτελούταν από οχτώ μηδενικά.

Απ'ότι φαίνεται, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήθελε έναν απλό κωδικό, για να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπου ίσως δεν θα υπήρχε πολύς χρόνος. Παρά το ότι υπήρχαν και άλλα βήματα για την εκτόξευση των πυρηνικών πυραύλων, η χρησιμοποίηση ενός τόσο απλού κωδικού φαίνεται λογική. Ο κωδικός αυτός παρέμεινε απαράλλαχτος για 20 χρόνια. Επίσης, το "00000000" είναι ο πιο συχνός κωδικός πρόσβασης στον κόσμο για λογαριασμούς e-mail.

4. Ένας Ρώσος σταμάτησε τον Αρμαγεδδώνα
Το 1983, ένας Ρώσος αντισυνταγματάρχης ονόματι Στανισλάβ Πετρόβ, αποφάσισε να εμπιστευτεί τον εαυτό του και όχι μια μηχανή, και με αυτόν τον τρόπο απέτρεψε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία μέρα, ο Πετρόβ είδε στο σύστημα ανίχνευσης πυραύλων, πως πέντε (κατά άλλους επτά) πύραυλοι κατευθύνονταν προς την πατρίδα του.

Θυμήθηκε την εκπαίδευσή του και κατάλαβε πως οι Αμερικανοί "ιμπεριαλιστές" δεν θα έστελναν τόσους λίγους πυραύλους σε περίπτωση ενός πολέμου, οπότε, έριξε το φταίξιμο σε σφάλμα του εξοπλισμού. Και είχε δίκιο, αφού αποδείχθηκε πως ο σοβιετικός δορυφόρος είχε κάποια τεχνικά προβλήματα. Ο Πετρόβ επαινέθηκε, επειδή έσωσε ολόκληρο τον πλανήτη από την καταστροφή, αλλά επίσης, δέχτηκε επίπληξη, επειδή δεν συμπλήρωσε τα χαρτιά, όπως έπρεπε να κάνει κάθε μέρα.

3. Δεν σχεδιάζονται όλες οι πυρηνικές βόμβες, για να προκαλούν μεγάλη έκρηξη
Η παρατεταμένη ακτινοβολία σίγουρα σίγουρα θα είναι άσχημη, αλλά η ισχυρή έκρηξη είναι αυτή που θα προκαλέσει την καταστροφή. Οι βόμβες νετρονίου όμως, λειτουργούν λίγο διαφορετικά. Ενώ εκρύγνονται με αρκετά μεγάλη ισχύ, έχουν σχεδιαστεί για να ρίχνονται σε πεδία μάχης και να σκοτώνουν στρατιώτες, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας, πέρα από την ακτίνα έκρηξης.
Ο δημιουργός της βόμβας νετρονίου είναι ο Σαμ Κόεν και συνέλαβε την ιδέα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η βόμβα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να θανατώνει τις αντίπαλες δυνάμεις, χωρίς να προκαλεί μεγάλες ζημιές στις περιοχές (κτίρια κτλ).

2. Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ πρότεινε στους προέδρους να σκοτώνουν, για να αποκτήσουν τους κωδικούς για τις βόμβες
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μόνιμα κάποιον που κουβαλούσε έναν χαρτοφύλακα που λεγόταν «The Football» (Η Μπάλα Ποδοσφαίρου). Στον χαρτοφύλακα αυτόν, υπήρχαν όλοι οι απαραίτητοι κωδικοί για τον πρόεδρο να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση.

Την ίδια περίοδο, ένας καθηγητής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και σύμβουλος του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρότζερ Φίσερ, ενοχλήθηκε από τον τυποποιημένο και απρόσωπο τρόπο της χρησιμοποίησης των κωδικών από τον πρόεδρο, οπότε πρότεινε κάτι άλλο. Έναν εθελοντή που θα είχε μαζί του πάντα ένα μαχαίρι και μία κάψουλα που θα περιείχε τους κωδικούς, εμφυτευμένη κάτω από την καρδιά του. Έτσι, ο πρόεδρος θα έπρεπε να σκοτώσει τον εθελοντή, για να αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς. Το σκεπτικό του Φίσερ ήταν, πως ο πρόεδρος θα'πρεπε να καταλάβει, πως με την χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων, θα πέθαιναν πολλοί αθώοι άνθρωποι. Έτσι, αν δεν είχε τη δύναμη να σκοτώσει έναν αθώο με τα ίδια του τα χέρια, τότε δεν θα'πρεπε να έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει εκατομμύρια. Το Πεντάγωνο απέρριψε την ιδέα.

1. Οι ΗΠΑ έριξαν κατά λάθος δύο πυρηνικές βόμβες στην Βόρεια Καρολίνα
Το 1961, μόλις τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, οι ΗΠΑ παραλίγο να φέρουν τον πυρηνικό όλεθρο... στον εαυτό τους. Η όλη ιστορία ξεκίνησε, όταν ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο B-52 άρχισε να παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα και να πέφτει, καθώς περνούσε πάνω από την πολιτεία της Βόρεια Καρολίνας.

Το συγκεκριμένο B-52 μετέφερε δύο πυρηνικές βόμβες, οι οποίες ήταν 260 φορές πιο ισχυρές από την βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα. Ευτυχώς, η μία πιάστηκε από ένα δέντρο, ενώ η άλλη έπεσε στο έδαφος με ταχύτητα μεγαλύτερη των 1.100 χιλιομέτρων την ώρα, χωρίς όμως να εκραγεί. Το 2013, αποκαλύφθηκε δημόσια, ότι οι τρεις από τους τέσσερις μηχανισμούς ασφαλείας της μίας βόμβας, απενεργοποιήθηκαν κατά τη σύγκρουση. Mr. Fantastic

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications