Ο σεισμός στην Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα; – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα; – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Η Ιταλία θρηνεί σήμερα τα 290 θύματα των φονικών Ρίχτερ

Κάθε φορά που γίνεται ένας μεγάλος σεισμός σε κάποια γειτονική χώρα, όπως στην πρόσφατη περίπτωση της Ιταλίας, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το αν κινδυνεύει και η Ελλάδα από μια έξαρση του Εγκέλαδου. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει ποτέ με βεβαιότητα πότε θα χτυπήσει ο σεισμός, ενδείξεις υπάρχουν πάντα και αυτές μετρούν οι σεισμολόγοι.

Πάντως, ενισχύθηκε κάπως ο φόβος και στην Ελλάδα βλέποντας τις εικόνες από τη γειτονική Ιταλία αλλά και εξαιτίας δύο – τριών μικρών σε ένταση σεισμών που έγιναν τα τελευταία 24ωρα.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν για τον σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Σκύρο οι καθηγητές Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος και Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις. Έχουμε μία ακολουθία σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή αλλά είναι αρκετά νωρίς για να πούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο», ανέφερε στο CNN Greece ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Όσο για το ενδεχόμενο η σεισμική ακολουθία στην περιοχή να σχετίζεται με τον φονικό σεισμό της Ιταλίας ξεκαθάρισε ότι «είναι αδιανόητο σεισμοί τέτοιου μεγέθους να θεωρηθεί ότι έχουν σχέση με την Ιταλία».

«Κάθε μέρα στον ελληνικό χώρο έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 4 Ρίχτερ. Αλίμονο αν είχαμε οποιαδήποτε συσχέτιση» είπε. Από την πλευρά του και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα». «Εκπλήσσομαι πώς “έπιασε στα πράσα” τους συναδέλφους (σεισμολόγους) Ιταλούς, διότι η σεισμολογική κοινότητα στην Ιταλία είναι πολύ προχωρημένη, αντίστοιχη με τη δικιά μας», δήλωσε πριν λίγα 24ωρα ο Άκης Τσελέντης, με αφορμή το φονικό σεισμό στην κεντρική Ιταλία.

Μιλώντας στον Real FM, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είπε: «Ήταν “τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια” η συγκεκριμένη περιοχή». «Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα είχαμε σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή», πρόσθεσε.Απαντώντας στο ερώτημα «κατά πόσο είναι πιθανό ο ισχυρός σεισμός της Ιταλίας, να επηρεάσει, να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο», ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει πιθανότητα τέτοια, καμία, μηδενική πιθανότητα, διότι το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα.

Αλλά, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί».

«Οι επιστήμονες το ξέρουν και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε μια σεισμογενή χώρα και να μάθουν, όπως έλεγε ο καθηγητής Δρακόπουλος, “όχι να ζούμε με τον σεισμό αλλά να τον εντοπίζουμε τον σεισμό” και εκεί πέρα έχει κάποια συμβολή η πολιτεία. Γι’ αυτό το λόγο, το λέω αυτό συνέχεια, κρούω τον κώδωνα ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν. Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».

Πηγή: imerisia.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications