Πύρινη κόλαση στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η φωτιά, στάχτη χιλιάδες στρέμματα video
Πύρινη κόλαση στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η φωτιά, στάχτη χιλιάδες στρέμματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο το μεσημέρι στη Βόρεια Εύβοια, με τις καταστροφές πλέον να είναι ανυπολόγιστες για την περιοχή.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι φλόγες κατακαίουν τα πάντα από την λίμνη μέχρι την περιοχή Κατούνια.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη να σώσουν το υπόλοιπο πράσινο της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπέρασε τα 12-15 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια, ωστόσο όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών είναι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι εκκενώνουν τους κοντινούς οικισμούς, καθώς φοβούνται ότι το πύρινο μέτωπο θα μεταφερθεί κοντά στα σπίτια τους. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές και δη η πυροσβεστική δεν έχουν δώσει εντολή για εκκένωση οικισμών, παραδέχονται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε έλεγχο και ότι η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι έχει ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει καεί παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, μία εξοχική κατοικία και δύο αποθήκες. Μάλιστα, έχει εκκενωθεί και κοντινή Μονή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.
Επίσης, οι δυνάμεις στην Εύβοια έχουν ενισχυθεί με πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία.

Η απογευματινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 30/07/2016, στις 12:00, σε δασική έκταση στη Φαράκλα Ευβοίας. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, της πυκνής βλάστησης, της τεράστιας ποσότητας καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της. Οι περιοχές στις οποίες η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι από τη Λίμνη Ευβοίας μέχρι τα Κατούνια και προς βορρά στο σημείο έναρξής της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 9 Α/Φ, 7 Ε/Π.

Οι επίγειες δυνάμεις προοδευτικά αναμένεται να ενισχυθούν με προωθητικά μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου και συγκεκριμένα από 06:00 έως 18:00 εκδηλώθηκαν 27 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επειδή η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, παρακαλούνται οι οδηγοί να δείχνουν κατανόηση και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications