Οργή για Φίλη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο: «Μίλησε απαξιωτικά και προσβλητικά για τα Θρησκευτικά»
 Οργή για Φίλη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο: «Μίλησε απαξιωτικά και προσβλητικά για τα Θρησκευτικά»

Την έκπληξή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη.

Με οργισμένο ύφος η ανακοίνωση τονίζει ότι ο κ. Φίλης «αναφέρεται σε δηλώσεις του απαξιωτικά και προσβλητικά για το μάθημα των Θρησκευτικών, χαρακτηρίζοντάς το κατηχητικό ή ομολογιακό» και υποστηρίζει ότι «το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό».

Ειδικότερα, η ΔΙΣ, η οποία συνήλθε σήμερα στη δεύτερη συνεδρία της για τον μήνα Ιούνιο, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, κοινοποίησε τα κάτωθι: «Κατά την σημερινή Συνεδρία, Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Με έκπληξη η ΔΙΣ παρακολουθεί τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη να αναφέρεται σε δηλώσεις του απαξιωτικά και προσβλητικά για το μάθημα των Θρησκευτικών, χαρακτηρίζοντάς το κατηχητικό ή ομολογιακό, χαρακτηρισμοί που έχουν απορριφθεί από ειδικές επιτροπές και επιστήμονες που ασχολούνται με την διδακτική του μαθήματος. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν εσχάτως και για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει γνωσιολογικό, πολιτιστικό και θρησκειολογικό χαρακτήρα και όχι κατηχητικό ή ομολογιακό. Επειδή με τέτοιες δηλώσεις παραπλανάται ο ελληνικός λαός, η ΔΙΣ εκφράζει την λύπη της γι’ αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις του κ. Υπουργού.

Ακολούθως, αποφάσισε την σύνταξη ειδικού φυλλαδίου, το οποίο θα απευθύνεται προς τον Λαό και θα τον ενημερώνει με συγκεκριμένα στοιχεία για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας που γίνεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Λαβούσα γνώση για το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δημοσιεύθηκαν ψηφίσματα που αφορούν στο θέμα της εκδόσεως της ηλεκτρονικής Κάρτας του Πολίτη, η ΔΙΣ επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι αναμένει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας το σχετικό προς διαβούλευση Νομοσχέδιο και την επ’ αυτού Εισηγητική Έκθεση, προκειμένου να τοποθετηθεί υπευθύνως. Γι’ αυτό και συνιστά στον Ιερό Κλήρο, τους Μοναχούς και τους πιστούς να ειρηνεύουν και να αναμένουν την τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Tέλος, η ΔΙΣ έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications