Καίγεται η Κύπρος, νεκρός και δεύτερος δασοπυροσβέστης
Καίγεται η Κύπρος, νεκρός και δεύτερος δασοπυροσβέστης

Η χειρότερη πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει 15 τετραγωνικά χλμ πευκοδάσους – Εκκενώθηκαν κοινότητες, αποθήκες πυρομαχικών και μοναστήρια – Στέλνουν αεροπλάνα Γάλλοι και Ιταλοί – Τρία τα μέτωπα της φωτιάς – Αναστασιάδης: Τραγική η κατάστασηΑπεβίωσε και ο δεύτερος δασοπυροσβέστης που τραυματίστηκε χθες στο ατύχημα που σκοτώθηκε ο 49χρονος συνάδελφός του Ανδρέας Σοφοκλέους. Πρόκειται για τον 44χρονο Μάριο Αριστοτέλους.

Ο δασοπυροσβέστης που σκοτώθηκε την Κυριακή ήταν ο Ανδρέας Σοφοκλέους, πατέρας πέντε ανήλικων παιδιών. Επέβαινε σε πυροσβεστικό όχημα το οποίο ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων. Ο Σοφοκλέους καθόταν στο πίσω κάθισμα χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας και εκτοξεύθηκε εκτός του οχήματος με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν, με τον Μάριο Αριστοτέλους να χάνει τελικά σήμερα τη μάχη με τη ζωή

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωση του ανέφερε πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς «εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός». Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, «οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας και θα επανέλθουν σήμερα με το πρώτο φως της μέρας. Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Εξάλλου στην εκκένωση αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής προχώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ανάφλεξης από την πυρκαγιά. Τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν σε άλλη ασφαλή τοποθεσία. Επίσης μεταφέρονται εικόνες μεγάλης ιστορικής αξίας από μοναστήρια.

Στέλνουν αεροπλάνα Γάλλοι και Ιταλοί Τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο σήμερα το πρωί για να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμών Εκτάκτων Αναγκών και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

Τρία τα μέτωπα της φωτιάς
Σε τρία μέτωπα, κοντά στα χωριά Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών της Κύπρου, Τάκης Τσιντίδης.Ο κ. Τσιντίδης δήλωσε ότι πολλά μέτωπα είναι υπό έλεγχο και η φωτιά είναι σε ύφεση λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών.

Το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications