Οι Αστροφυσικοί Πιστεύουν Ότι ο Ένατος Πλανήτης Είναι Κλεμμένος Από Άλλο Άστρο!
Οι Αστροφυσικοί Πιστεύουν Ότι ο Ένατος Πλανήτης Είναι Κλεμμένος Από Άλλο Άστρο!

Τα πάντα γύρω από τον Ένατο Πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι παράξενα. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει κάτι με 10 φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη και τέσσερις φορές το μέγεθος της, που βρίσκεται σε τροχιά στα εξωτερικά όρια του Ηλιακού μας Συστήματος και μόλις τον τελευταίο καιρό έχουμε αντιληφθεί την παρουσία του.

Η υπερμήκης τροχιά ενός τέτοιου πλανήτη εικάζεται πως είναι τόσο τεράστια, που χρειάζονται 10.000 έως 20.000 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο!

Οι επιστήμονες, που έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στο μυστηριώδη αυτό πλανήτη, κατέληξαν σε ένα εξωφρενικό συμπέρασμα! Ο 9ος πλανήτης μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ένας εξωπλανήτης από κάποιο γειτονικό Πλανητικό σύστημα που το δικό μας άστρο, ο Ήλιος, το έκλεψε από το αστέρι αυτού του συστήματος!

«Είναι σχεδόν ειρωνικό το γεγονός ότι, ενώ οι αστρονόμοι ψάχνουν εξωπλανήτες εκατοντάδες έτη φωτός μακριά, σε άλλα ηλιακά συστήματα, υπάρχει πιθανότητα να κρύβεται στην δική μας αυλή ένας από αυτούς», λέει ένα μέλος της ομάδας, ο αστρονόμος Alexander Mustill του Πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία.

Μάθαμε όλοι για τον ένατο πλανήτη τον Ιανουάριο, όταν ο Mike Brown, αστρονόμος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχαν βρει ενδείξεις για κάτι τεράστιο στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Μιλάμε για ακτίνα 149 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από τον Ήλιο ή αλλιώς 75 φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα.Τα στοιχεία βασίζονται στην παράξενη ευθυγράμμιση των βραχωδών αντικειμένων στη ζώνη Kuiper (KBOs), με έναν τρόπο που καταδεικνύει πως κάποιου είδους συμπαγές κοσμικό σώμα ασκεί μια πολύ ισχυρή βαρυτική δύναμη πάνω τους.

«Μια περίεργη ένδειξη στα δεδομένα σήμαινε πως κάτι περίεργο συμβαίνει στα εξωτερικά όρια του ηλιακού συστήματος» είπε ο Brown στη συνέντευξή του στο The Guardian. «Αυτά τα μακρινά βραχώδη αντικείμενα είχαν παραταχθεί με έναν περίεργο τρόπο που δεν έπρεπε να συμβαίνει. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια κοινότυπη εξήγηση, αλλά καμία από αυτές δεν λειτουργούσε.»

Από τότε πιστεύαμε πως είναι πολύ πιθανόν αυτό το συμπαγές κοσμικό σώμα να είναι ένας μυστηριώδης πλανήτης, αλλά επειδή βρίσκεται τόσο μακριά από εμάς, η επιστημονική κοινότητα, ακόμα, εξετάζει πως να στείλει κάποιο διαστημόπλοιο ώστε να το μελετήσει. Όμως ο Mustill και η ομάδα αποφάσισαν να μελετήσουν τις δυνατότητες που έχουμε από την άνεση του δικού τους εργαστηρίου, επειδή μέχρι να στείλουμε κάποιο σκάφος δεν μπορούμε να πούμε πολλές λεπτομέρειες για την προοπτική να υπάρχει ένας γιγάντιος πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μέχρι στιγμής.

«Αυτό που αναρωτιόμασταν είναι, πώς στο καλό θα μπορούσε να σχηματιστεί ένας πλανήτης σε τέτοια απόσταση; Οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού συστήματος φαίνεται να είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, στη συνέχεια υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, όπου δεν παρατηρούμε κάτι αξιοσημείωτο και καταλήγουμε σε αυτόν τον μεγάλο πλανήτη που έχει σχεδόν 10 φορές τη μάζα της Γης», λέει ο Mustil. «Φαίνεται λίγο απίθανο να δημιουργήθηκε, έτσι απλά, αυτό το πράγμα εκεί έξω σε μια τέτοια απόσταση.»

Αντ ‘αυτού, η ομάδα πρότεινε πως ο ένατος πλανήτης πρέπει να σχηματίστηκε γύρω από ένα άλλο αστέρι και να «αιχμαλωτίστηκε» στο δικό μας ηλιακό σύστημα κατά τη διάρκεια μιας στενής επαφής περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.Με αυτή την υπόθεση κατά νου, ο Mustill και η ομάδα του, δοκίμασαν το σενάριο αυτό μέσω μιας σειράς προσομοιώσεων σε υπολογιστή, στις οποίες το ηλιακό μας σύστημα και ένα άλλο πλανητικού σύστημα πλησιάζονται. Διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα να συλληφθεί ο τελευταίος πλανήτης, άλλου ηλιακού συστήματος, από τον Ήλιος ήταν περίπου 50%.

Αλλά, όπως αναφέρει η Shannon Hall για το New Scientist, δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε τόσο πολύ από αυτά τα συμπεράσματα: «Είναι μια μεγάλη πιθανότητα, αλλά μειώνεται αν θεωρήσουμε ότι ο πλανήτης ευρείας τροχιάς του υποτιθέμενου πλανητικού συστήματος βρίσκεται στην πρώτη θέση. Επίσης, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο πλανήτης που συλλαμβάνεται θα πρέπει να μοιάζει απόλυτα με τον ένατο πλανήτη. Γενικά, ο Mustill και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως η πιθανότητα ο 9ος πλανήτης να είναι ένας εξωπλανήτης κυμαίνεται από 0,1% έως 2%.»

«Όμως ας μην απογοητευόμαστε, γιατί δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται. «Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες μοιάζουν λιγοστές, όταν τις συγκρίνουμε με αυτές άλλων σεναρίων που έχουν προταθεί είναι οι πιο αυξημένες» είπε ο Mustill. «Επειδή, εντέλει, όλα τα υπόλοιπα σενάρια είναι σχεδόν απίθανα.»

Πρόσθεσε ότι η πιθανότητες του ένατου πλανήτη να είναι ένας εξωπλανήτης είναι έως και 300 φορές υψηλότερες από ό, τι να έχει σχηματιστεί στο Ηλιακό Σύστημα τυχαία, έτσι όλα είναι θέμα αντίληψης.«Ο Πλανήτης 9 μπορεί κάλλιστα να «σπρώχθηκε» από τους άλλους πλανήτες του ηλιακού του συστήματος και όταν κατέληξε σε μια τροχιά πάρα πολύ ευρεία γύρω από το δικό του άστρο, ο Ήλιος μας βρήκε την ευκαιρία να τον κλέψει και να τον συλλάβει από το αρχικό του άστρο» ανέφερε. «Όταν ο ήλιος αργότερα απομακρύνθηκε από το αστρικό νέφος στο οποίο γεννήθηκε, ο Πλανήτης 9 είχε εγκλωβιστεί σε μια τροχιά γύρω του».

Φυσικά, όλα αυτά είναι υποθέσεις και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την αστροφυσική, γι ‘αυτό πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, μέχρι να μπορούμε να εξακριβώσουμε την ύπαρξή του εκεί έξω και, ενδεχομένως, να έχουμε τις πρώτες του φωτογραφίες. Αλλά αν όντως αποδειχθεί πως είναι ένας πλανήτης ενός άλλου αστρικού συστήματος, θα είναι απίστευτο.

«Αυτός μπορεί να είναι ο μόνος εξωπλανήτης που, ρεαλιστικά, θα είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε χρησιμοποιώντας ένα διαστημόπλοιο», λέει ο Mustill.Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

share24.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications