ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

Η ανθρωπότητα κάποια στιγμή μπορεί να φθάσει στο σημείο να ζει μέσα σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του σύμπαντος, κάτι που ήδη μερικοί εξελιγμένοι πολιτισμοί εξωγήινων ίσως κάνουν, ακόμα και στον δικό μας γαλαξία. Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον ένας Ρώσος κοσμολόγος, υποστηρίζοντας πως είναι θεωρητικά εφικτό, αν και θα χρειαστεί ασφαλώς πολύς χρόνος για να αποδειχτεί αν κάτι τέτοιο έχει βάση αλήθειας.

Ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει και μέσα στη μαύρη τρύπα του σύμπαντος.
Ο Vyacheslav Dokuchaev, του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην Μόσχα, ο οποίος δημοσίευσε σχετική μελέτη στο online επιστημονικό περιοδικό arXiv, υποστηρίζει ότι, παρόλο που οι μαύρες τρύπες θεωρούνται η πιο καταστροφική δύναμη στο σύμπαν, άρα η ζωή σε αυτές φαντάζει αδιανόητη, τελικά μπορεί να φιλοξενούν συνθήκες κατάλληλες για ζωή στο εσωτερικό τους.

Μάλιστα θεωρεί ότι, αν όντως υπάρχει οργανωμένη ζωή μέσα σε κάποια τεράστια μαύρη τρύπα, θα πρόκειται πλέον για τον πιο εξελιγμένο πολιτισμό του γαλαξία μας. Οι μαύρες τρύπες διαθέτουν τρομακτικές βαρυτικές και ελκτικές δυνάμεις, «ρουφώντας» κάθε τι που βρίσκεται στον περίγυρό τους, ακόμα και το φως. Οτιδήποτε διασχίζει τον λεγόμενο «ορίζοντα γεγονότων» τους, δηλαδή τα όρια της επίδρασής τους, δεν ξαναεμφανίζεται ποτέ πια, καθώς έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Όμως, σύμφωνα με τον Vyacheslav Dokuchaev, μέσα σε μια περιστρεφόμενη μεγάλη μαύρη τρύπα μπορεί να υπάρχουν περιοχές, όπου τα φωτόνια είναι δυνατό να επιβιώσουν σε σταθερές περιοδικές τροχιές. Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε, όπως θεωρεί, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να υπάρχουν στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας σταθερές τροχιές και για πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ολόκληροι πλανήτες.

Σταθερές τροχιές: Αυτό το διάγραμμα του Dokuchaev δείχνει την τροχιά ενός φωτονίου που βρίσκεται σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, με τη λεπτή γραμμή να δείχνει το σημείο εκκίνησης και η παχύτερη γραμμή το τελικό σημείο

Τέτοιες περιοχές και τέτοιες τροχιές όμως θα υπήρχαν μόνο αφότου κάποιο αντικείμενο έχει διασχίσει το «κατώφλι» του ορίζοντα γεγονότων (με άλλα λόγια, πρώτα σε ρουφάει η μαύρη τρύπα και μετά μαθαίνεις αν μπορείς να συνεχίσεις να υπάρχεις!). Πέρα από τον εξωτερικό ορίζοντα γεγονότων, υπάρχει και μια άλλη -προς το παρόν μαθηματική, άρα θεωρητική- «επικράτεια», ο εσωτερικός «ορίζοντας Cauchy», όπου ο χρόνος και ο χώρος επιστρέφουν σε σταθερές καταστάσεις και εκεί ακριβώς είναι που, σύμφωνα με τον ρώσο επιστήμονα, μπορεί πιθανώς να υπάρξει ζωή.

Όμως, όπως αναφέρει ο Dokuchaev, επειδή σε αυτές τις υποθετικές περιοχές μέσα στην μαύρη τρύπα οποιαδήποτε μορφή ζωής θα υφίσταται τρομερές διακυμάνσεις παλιρροιακών δυνάμεων, οπότε θα πρέπει να έχει εξελιχτεί πολύ πέρα από τον δικό μας πολιτισμό, για να καταφέρνει να επιβιώνει σε τέτοιες συνθήκες.

Η τυχόν ζωή που θα μπορούσε να υπάρχει εκεί μέσα θα είναι ένας πολιτισμός που κατατάσσεται ως τύπου ΙΙΙ της κλίμακας Kardashev. Υπάρχουν τρία επίπεδα: αυτό με την κλίμακα Ι είναι το χαμηλότερο και αυτό με ΙΙΙ το υψηλότερο. Η ανθρωπότητα η δική μας προσπαθεί μα φτάσει στο επίπεδο Ι.

«Οι εσωτερικοί χώροι των υπερβαρέων μαύρων οπών μπορεί να κατοικούνται από προηγμένους πολιτισμούς αόρατος από το εξωτερικό», λέει.

Αυτή όμως η άποψη του Dokuchaev θα μείνει μια θεωρητική σκέψη μόνο, επειδή τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δραπετεύσει από μια μαύρη τρύπα λόγω της τεράστιας βαρυτικής έλξης, οπότε δεν θα ξέρουμε αν είναι αλήθεια.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications