Χειριστής μαχητικού προσγειώνει F-16C με σβησμένο κινητήρα!
Χειριστής μαχητικού προσγειώνει F-16C με σβησμένο κινητήρα!

Χειριστής μαχητικού F-16C της Π.Α ύστερα από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, κατάφερε να προσεγγίσει και να προσγειώσει το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο της Λήμνου, χωρίς καύσιμα!

Στις 13 Μαίου 2005, ζεύγος μαχητικών της 330 Μοίρας, είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, για να αναχαιτίσει τουρκικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο. Μετά την αναχαίτηση οι δύο πιλότοι (Σμηναγός Κολοφιώτης και Υποσμηναγός Ρίκος) ξεκίνησαν για την επιστροφή στην βάση τους.

Στην διαδρομή, ο Νο 2 διαπιστώνει ότι το αεροσκάφος του παρουσιάζει μεγάλη διαρροή καυσίμου. Οι δυο τους, λοιπόν, αποφάσισαν να ανέβουν στα 12.000 πόδια (4.000 μέτρα περίπου) για να έχουν αρκετό ύψος, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν μεγαλύτερο χρόνο πτήσης σε περίπτωση καθόδου χωρίς καύσιμα και να κατευθυνθούν προς το κοντινότερο αεροδρόμιο της Λήμνου.

Δέκα μίλια πριν από την Λήμνο, ο κινητήρας του Νο 2 έσβησε με αποτέλεσμα να χαθούν τα υδραυλικά και όλα τα όργανα ναυτιλίας! Ψύχραιμα και με την καθοδήγηση του Σμηναγού Κολοφιώτη, ο χειριστής Υποσμηναγός Ρίκος πέταξε το αεροσκάφος του ανεμοπορώντας και το προσγείωσε χωρίς κανένα πρόβλημα!

Post A Comment:

1 comment

MAKIS VOGIAGISείπε...

ουδεν σχολιο...εδω μιλαμε για αετους.......

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications