16 Μαΐ 2016

Θέμα Χρόνου η Ρωσοτουρκική Εμπλοκή. «Λάδι στη Φωτιά» οι κοινές Ασκήσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν!

Θέμα Χρόνου η Ρωσοτουρκική Εμπλοκή. «Λάδι στη Φωτιά» οι κοινές Ασκήσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν!

Παρά την εκεχειρία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όχι μόνο δεν τηρείται η συμφωνία και υπάρχουν εκατέρωθεν εμπλοκές, αλλά επιπλέον γίνονται κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ανάφλεξη καθόσον οξύνουν τα πνεύματα.

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Φυσικά στην όξυνση της κατάστασης πρωτοστατούν οι Τούρκοι που στηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις των Ενόπλων τους Δυνάμεων. Σε όλα αυτά βέβαια η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά, ώστε να μην αφήσει την Τουρκία να παίξει για άλλη μια φορά το παιχνίδι της.

Έτσι, σχέδια για διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Γεωργία και την Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή το Αζερμπαϊτζάν, σχέδια που αναμένεται να δημιουργήσουν ένταση με τη γειτονική Αρμενία, μία ημέρα πριν από τις συνομιλίες στη Βιέννη για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Αζέρος υπουργός άμυνας κ. Γκαζάνοφ ανέφερε ότι, «Για την αύξηση των δυνατοτήτων μάχης και της στρατιωτικής ετοιμότητας του Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Γεωργίας, θεωρήσαμε ότι αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων». Δεν διευκρίνισε όμως πότε θα διεξαχθούν οι συγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Θεωρούμε ότι πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις βρίσκεται η Τουρκία, η στάση της οποίας τη δεδομένη στιγμή, πέραν της προσπάθειας υποστήριξης του διαχρονικού συμμάχου, Αζερμπαϊτζάν, με τους δύο ηγέτες να έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και μάλιστα μία από αυτές να πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, θα μπορούσε να συσχετισθεί με μια αντίστοιχη κατάσταση στα Νοτιοανατολικά της σύνορα, στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Όπως δηλαδή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έτσι και στο Κουρδιστάν, οι περιοχές είναι έδαφος μιας χώρας και οι κάτοικοι της επιθυμούν απόσχιση και ενσωμάτωση με ένα άλλο (υπό σύσταση στην περίπτωση του Κουρδιστάν). Για αυτό το λόγο άλλωστε σε παλαιότερη δήλωση του ο Ερντογάν, είχε μιλήσει περί επιστροφής της περιοχής στον αρχικό ιδιοκτήτη της.

Θα μπορούσε δηλαδή, αυτή η στάση της Τουρκίας να αποτελέσει δεδικασμένο και τρανό παράδειγμα των πάγιων θέσεων της Τουρκικής κυβέρνησης προς τον υπόλοιπο κόσμο για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας – Ιράκ – Συρίας. Βέβαια η Αρμενία τελεί υπό την γενναιόδωρη και ισχυρή προστασία της Ρωσίας και η περαιτέρω ανάμιξη της Τουρκίας στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν, όπως η σχεδιαζόμενη κοινή στρατιωτική άσκηση, θα μπορούσε να αποτελέσει ΄΄λάδι στη φωτιά΄΄ και να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι μια ρωσοτουρκική εμπλοκή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Θέμα Χρόνου η Ρωσοτουρκική Εμπλοκή. «Λάδι στη Φωτιά» οι κοινές Ασκήσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν!
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ!

.Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα, γιατι μας κάνουν παράπονα οτι δεν βλέπουν τα post (κλείστε με close).

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

histats.com-stats