28 Μαΐ 2016

Τεράστιος εξωπλανήτης ανατρέπει όσα πίστευαν οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα

 Τεράστιος εξωπλανήτης ανατρέπει όσα πίστευαν οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα

Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι μεγάλοι πλανήτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποκτήσουν το μέγεθός τους, Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο τεράστιο εξωπλανήτη γύρω από ένα νεογέννητο άστρο.

Ο πλανήτης CI Tau b είναι τουλάχιστον οκταπλάσιος σε σχέση με τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος, ενώ το μητρικό άστρο του, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου, σε απόσταση περίπου 450 ετών φωτός από τη Γη, έχει ηλικία μόνο δύο εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές τριών αμερικανικών πανεπιστημίων (Ράις, Τέξας και Β.Αριζόνα), καθώς και των αμερικανικών αστεροσκοπείων Λόουελ και ΜακΝτόναλντ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Τζονς-Κραλ, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας πλανήτης σαν τον Δία χρειάζεται τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια για να γίνει τόσο μεγάλος, οπότε ένας πολύ μεγαλύτερος εξωπλανήτης όπως ο CI Tau b, θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερο χρόνο. Όμως το γεγονός ότι το άστρο CI Tau είναι τόσο νέο, που γύρω υπάρχει ακόμη ένας δίσκος αερίων και σκόνης, ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης κινείται πολύ κοντά στο άστρο του και διαγράφει μια πλήρη περιφορά κάθε εννέα μέρες (το έτος του).

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Τεράστιος εξωπλανήτης ανατρέπει όσα πίστευαν οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications