Περίεργος σχηματισμός από σύννεφα πάνω από το CERN [βίντεο]
Περίεργος σχηματισμός από σύννεφα πάνω από το CERN [βίντεο]

Η επαναλειτουργία του LHC σηματοδοτεί τη δεύτερη χρονιά που ο επιταχυντής θα λειτουργήσει στην εξαιρετικά υψηλή ενέργεια συγκρούσεων των 13 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ).

Κάθε δέσμη σωματιδίων αποτελείται από χιλιάδες δεσμίδες 100 δισεκατομμυρίων πρωτονίων η καθεμία, που κινούνται σε έναν υπόγειο δακτύλιο μήκους 27 χιλιομέτρων σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Οι δέσμες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και διασταυρώνονται εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο στα σημεία που είναι εγκατεστημένα τα πειράματα ATLAS και CMS του LHC. ανά δευτερόλεπτο.

Το 2016 τα δύο αυτά πειράματα- τα οποία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012 – είναι έτοιμα να μελετήσουν το μποζόνιο με κάθε λεπτομέρεια.Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως π.χ. γιατί στη Φὐση η ύλη υπερίσχυσε της αντιύλης ή σε τι συνίσταται η σκοτεινή ύλη που αποτελεί το ένα τέταρτο όλου του σύμπαντος;

Η νέα φάση λειτουργίας του LHC με συγκρούσεις δεσμών πρωτονίων θα διαρκέσει έξι μήνες και στη συνέχεια ο επιταχυντής θα λειτουργήσει για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με συγκρούσεις πρωτονίων και ιόντων μολύβδου.

Εδώ είναι ένα σύντομο βίντεο που επισημάνει ότι ένας περίεργος σχηματισμός από σύννεφα σχηματίζεται πάνω από το CERN. Το CERN ξεκίνησε μεταξύ 7 έως 9 Μαίου του 2016. Ήταν ακριβώς όλο αυτό το διάστημα που το περίεργο σύννεφο σχηματίστηκε.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->