18 Μαΐ 2016

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών σε τουρκικό αίτημα αγωγής σε βάρος Έλληνα πιλότου για «κατάρριψη» μαχητικού το 1996

 «Όχι» του Συμβουλίου Εφετών σε τουρκικό αίτημα αγωγής σε βάρος Έλληνα πιλότου για «κατάρριψη» μαχητικού το 1996

Αίτημα δικαστικής συνδρομής των τουρκικών αρχών ώστε να κινηθεί αστική διαδικασία σε βάρος Έλληνα πιλότου Mirage 2000, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για «κατάρριψη» τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους F16 το 1996 απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών.

Το αίτημα υπέβαλε πριν περίπου δύο μήνες ο εισαγγελέας της Άγκυρας και αφορά την έκρηξη στον αέρα και πτώση του τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο στις 8 Οκτωβρίου 1996, οπότε έχασε τη ζωή του ο κυβερνήτης Ναϊλ Ερντογάν -συνωνυμία με τον πρόεδρο της χώρας- και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιλεκλί, ο οποίος είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης. Ο συγκυβερνήτης είχε περισυλλεγεί από ελληνικό ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης, είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Χίου και μετά είχε μεταφερθεί από ελληνικό μεταγωγικό C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Η Τουρκία ζητούσε μέσω δικαστικής συνδρομής να επιτραπεί στους συγγενείς του κυβερνήτη του μαχητικού να κινήσουν διαδικασία αποζημίωσης από τον Έλληνα πιλότο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους. Το αίτημα της Εισαγγελίας της Άγκυρας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ο επικεφαλής του Τμήματος, εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, κίνησε αμέσως την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, προκειμένου η υπόθεση να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει με κριτήριο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αν η ικανοποίηση η μή του αιτήματος των τουρκικών Αρχών θα ασκήσει επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

Με βάση την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής και το κλείσιμο του σχετικού φακέλου.

Το θέμα της αποζημίωσης από τον Έλληνα πιλότο έχουν κινήσει στη γείτονα χώρα οι συγγενείς του νεκρού πιλότου, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη του συγκυβερνήτη που επέζησε. Η οικογένεια του νεκρού Τούρκου πιλότου θεωρεί ότι το τουρκικό αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τον Έλληνα χειριστή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών σε τουρκικό αίτημα αγωγής σε βάρος Έλληνα πιλότου για «κατάρριψη» μαχητικού το 1996
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ!

.Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα, γιατι μας κάνουν παράπονα οτι δεν βλέπουν τα post (κλείστε με close).

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

histats.com-stats