Πόσο παλιά είναι τελικά η Βίβλος; Τι λένε νέες ανακαλύψεις
Πόσο παλιά είναι τελικά η Βίβλος; Τι λένε νέες ανακαλύψεις

Κομβικά κεφάλαια της Παλαιάς Διαθήκης μπορεί να έχουν γραφεί πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν διάφοροι πανεπιστημιακοί μέχρι σήμερα, αποδεικνύει μια νέα γραφολογική ανάλυση που έγινε σε επιγραφές που έχουν βρεθεί σε κομμάτια αγγείων.

Η επιστημονική διαμάχη για το πότε γράφτηκε ένα μέρος της Βίβλου είναι παλιά και οι νέες ανακαλύψεις έρχονται να προσθέσουν ενδιαφέροντα στοιχεία στο debate.

Οι επιγραφές βρέθηκαν από την ισραηλινή αρχαιολογική υπηρεσία στην απομακρυσμένη περιοχή του ‘Αραντ. Χρονολογούνται στο 600 π.Χ. και δεν είναι από την Βίβλο. Αποδεικνύουν όμως ότι η γνώση γραφής και ανάγνωσης ήταν διαδεδομένη στο βασίλειο της Ιούδα. Ο Ίσραλε Φινκελστάιν, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εξηγεί γιατί ακριβώς πρόκειται:

«Ελέγξαμε τον αριθμό των γραφιάδων σε 16 επιγραφές του ‘Αραντ και ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν έξι γραφικοί χαρακτήρες. Γραφή και ανάγνωση στην ιεραρχική αλυσίδα του βασιλείου του Ιούδα γνώριζε μέχρι και ο αναπληρωτής οικονόμος του κάστρου. Η ουσία είναι ότι υπήρξε ένα είδος εκπαιδευτικού συστήματος στο βασίλειο και ότι οι εγγράμματοι ήταν περισσότεροι από ότι πιστεύαμε. Αυτό βέβαια θέτει σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη συγγραφή των βιβλικών κειμένων».

Η νέα μελέτη που κυκλοφόρησε από από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών συνδυάζει την αρχαιολογία, την εβραϊκή ιστορία και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να αποκαταστήσει τα εβραϊκά γράμματα που λείπουν από τις επιγραφές. Μετά με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου ανέλυσε τα κείμενα για να βρει τους διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες.

«Στο πρότζεκτ μας ασχολούμαστε με πολύ παλιά και αρκετά κατεστραμμένα κείμενα. Εάν δείτε για παράδειγμα ένα από τα γράμματα, θα δυσκολευτείτε να το ξεχωρίσετε. Το πρώτο βήμα είναι να αποκαταστήσουμε το γράμμα και μετά ξεκινά το παιχνίδι ταυτοποίησης και ανάλυσης των διαφορετικών συγγραφέων» τόνισε ο Άρι Σάους, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η μελέτη είναι ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί εγγράμματοι, κάτι που θα οδηγήσει στην πιθανότητα, πολλά από τα κεφάλαια της Παλαιάς Διαθήκης να έχουν γραφτεί από τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, η πιο παλιά συλλογή βιβλικών κειμένων, που ξέρουμε σήμερα έχουν γραφεί αρκετούς αιώνες αργότερα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications