Το ISIS έδωσε άδεια σε δεκάδες τζιχαντιστές για να επιστρέψουν στην Ευρώπη -Φόβοι για νέες επιθέσεις
Το ISIS έδωσε άδεια σε δεκάδες τζιχαντιστές για να επιστρέψουν στην Ευρώπη -Φόβοι για νέες επιθέσεις

Δεκάδες Ευρωπαίοι τζιχαντιστές πήραν «άδεια» από το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που διέρεευσαν.

Η πληροφορία αυτή αναζωπυρώνει τους φόβους ότι η οργάνωση μπορεί να σχεδιάζει νέες επιθέσεις στη Δύση. Ξένοι τζιχαντιστές ταξιδεύουν με αξιοσημείωτη ευκολία από και προς το Χαλιφάτο του ISIS στη Συρία, γράφει η Telegraph, με βάση τα έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους που καταγράφουν τις κινήσεις τους.

Επίσης, στα ίδια έγγραφα κατονομάζονται περισσότεροι Ευρωπαίοι από εκείνους που έχουν συλληφθεί για σχέσεις με το ISIS, κάτι που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στις δυτικές αρχές ασφαλείας. Εκατοντάδες «κάρτες εξόδου», αναφέρει η Telegraph, δόθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση σε τζιχαντιστές που ζήτησαν να φύγουν από το 2013 έως το 2014.

Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν τα ονόματα των μαχητών, τον ρόλο τους στην οργάνωση, την ημερομηνία εισόδου και εξόδου, το σημείο ελέγχου από το οποίο πέρασαν και τον λόγο για τον οποίο έφυγαν.

Για έναν Γάλλο τζιχαντιστή αναφέρεται αόριστα ότι «έπρεπε να εκτελέσει ένα καθήκον», ενώ για έναν Βρετανό ότι του δόθηκε άδεια για «να κάνει μία δουλειά», τον Ιούλιο του 2014. Για άλλον αναφέρεται ότι έφυγε προκειμένου «να πάει στη Λιβύη και να οργανώσει την δίοδο του ISIS στη χώρα». Υπάρχουν όμως και πιο συγκεκριμένες σημειώσεις όπως στην περίπτωση του Ομάρ αλ-Σισάνι- του Τσετσένου ηγέτη του ISIS που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα- για τον οποίο αναφέρεται ότι του ανατέθηκε μία δουλειά στην Τουρκία.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που φεύγουν από τη Συρία είναι Βρετανοί. Επίσης, οι περισσότεροι άφησαν πίσω τους τα επίσημα έγγραφα, όπως άδειες οδήγησης και διαβατήρια, κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποίησαν πλαστές ταυτότητες για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι φάκελοι αυτοί είναι μέρος των περίπου 2.000 εγγράφων που παραδόθηκαν σε αντιπολιτευόμενη συριακή εφημερίδα από κάποιον πρώην τζιχαντιστή. Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες επέστρεψαν στην Ευρώπη μετά από εκπαίδευση στη Συρία και εμφανίζονται σε αυτά τα έγγραφα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications