26 Απρ 2016

Δεσμεύουν το μισό Αιγαίο οι τούρκοι: Ρεσιτάλ προκλήσεων υπό την επίβλεψη των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ

Δεσμεύουν το μισό Αιγαίο οι τούρκοι: Ρεσιτάλ προκλήσεων υπό την επίβλεψη των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ

Με ακόμη μία «εχθρική» κίνηση συνεχίζει η τουρκία το μπαράζ των προκλήσεων εις βάρος της χώρας μας, καθώς δέσμευσε μονομερώς μεγάλη περιοχή στην «καρδιά» του Αιγαίου για να πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης αμφισβητώντας έτσι τις ελληνικές αρμοδιότητες στο... μισό Αιγαίο!

Ειδικότερα, με την NAVTEX 311/16, η τουρκία δεσμεύει μια πολύ μεγάλη περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου Σκύρου και Ψαρών για άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου. Έπειτα από διαρκείς καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία (σ.σ.: η οποία απέσπασε τα εύσημα τόσο του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ όσο και της κας Μέρκελ για τη θετική συνεισφορά της στο προσφυγικό) επιμένει να αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο.

Η tουρκία με έγγραφα που έχει καταθέσει στον ΙΜΟ (International Maritime Organization) διεκδικεί την Έρευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου, ώστε σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά να εγκλωβιστούν εντός ζώνης τουρκικής αρμοδιότητας.

Η Άγκυρα, με αφορμή την άσκηση αυτή, βρήκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει όμως και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς στις ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές υπήρχε υπόμνημα ότι τα σκάφη που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα πρέπει να σεβαστούν τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα ν.μ. και να καταθέτουν σχέδιο πτήσης.

Η Τουρκία με μια σειρά δικές της ΝΟΤΑΜ (Α1752/16 ,Α1753/16,Α1777/16 και Α1778/16) έσπευσε να απορρίψει την ελληνική και συγχρόνως να προβάλει τις δικές της διεκδικήσεις. Χαρακτηρίζει πρωτοφανή και προκλητική την πρακτική της Ελλάδας για καθορισμό των χωρικών υδάτων σε έξι ν.μ. και του εναερίου χώρου σε δέκα ν.μ., που, όπως υποστηρίζει, «έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς Εναέριου Χώρου».

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος ενός κράτους περιορίζεται σε εκείνον που βρίσκεται υπεράνω των εδαφών και των χωρικών υδάτων του και για αυτό τον λόγο η παράνομη πρακτική που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ΑΚΥΡΗ και ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ από την Τουρκία».

Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι υπάρχει "στενή συνεργασία" για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστευτικών ροών, η Τουρκία επιμένει ότι η αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση και ο συντονισμός κάθε τέτοιας επιχείρησης ανήκει στις τουρκικές Αρχές, εφόσον η επιχείρηση γίνεται εντός των ορίων του χάρτη που έχει καταθέσει η ίδια στον ΙΜΟ (SRR) και ο οποίος -σε ό,τι αφορά στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης- διχοτομεί επιχειρησιακά το Αιγαίο.

Οι τουρκικές Αρχές μάλιστα προειδοποιούν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να καταθέσουν σχέδια πτήσης και δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των έξι ν.μ., υπονοώντας ότι η πτήση τους στην περιοχή μεταξύ έξι και δέκα ν.μ. δεν συνιστά παραβίαση του ελληνικού εναερίου χώρου.

xryshaygh
Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Δεσμεύουν το μισό Αιγαίο οι τούρκοι: Ρεσιτάλ προκλήσεων υπό την επίβλεψη των «συμμάχων» του ΝΑΤΟ
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications