17 Μαρ 2016

Ο υπολοχαγός Γούλιαμ Κάλεϊ και η σφαγή στο Μαϊ Λάι που συγκλόνισε την υφήλιο

Ο υπολοχαγός Γούλιαμ Κάλεϊ και η σφαγή στο Μαϊ Λάι που συγκλόνισε την υφήλιο

Στις 17 Νοεμβρίου 1970 ξεκίνησε η δίκη για το έγκλημα πολέμου που διέπραξαν αμερικανοί στρατιώτες στο χωριό Μι Λάι, ή Μάι Λάι όπως είναι γνωστότερο στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μια από τις πιο άθλιες σελίδες της Αμερικανικής ιστορίας και δεν ειναι η μονή!. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου 1968 όταν η διμοιρία του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ διατάσσεται να εκκαθαρίσει το χωριό από τους Βιετκόνγκ που σύμφωνα με τις εσφαλμένες όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων πληροφορίες, το κατείχαν.

Στο χωριό οι στρατιώτες βρήκαν μόνο γυναικόπαιδα και γέρους.Στις 16 Μαρτίου σφαγιάζουν με πρωτοφανή αγριότητα τον πληθυσμό του χωριού.Τα θύματα θα φτάσουν από 350 ως 500.

Την σφαγή δημοσιοποιείσαι ο δημοσιογράφος Σέιμου Χερς και ένας βετεράνος που έστελνε συνεχώς επιστολές στην κυβέρνηση.Το αμερικανικό πεντάγωνο μέχρι τότε το κρατούσε κρυφό.Στην δικαστική έρευνα που διατάχθηκε πέντε στρατιώτες παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο.

Η δίκη άρχισε στις 17 Μαρτίου 1970 και η απόφαση βγήκε μερικούς μήνες αργότερα στις 31 Μαρτίου 1971.Ένοχος βρέθηκε ωστόσο μόνο ο υπολοχαγός Κάλεϊ και όχι οι ανώτεροι που του έδωσαν την διαταγή, όπως διαμαρτυρήθηκε έντονα.Τελικά ο Κάλεϊ καταδικάστηκε σε ισόβιο κάθειρξη το 1971, η οποία μετατράπηκε σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και στη συνέχεια 10 ετών, με απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου στις 16 Φεβρουαρίου 1973.

Ο Κάλεϊ θα εκτίσει από την ποινή του μόνο τρία χρόνια και αυτά σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού ο πρόεδρος Νίξον του απονέμει χάρη…

Εάν σας άρεσε μην ξεχνάτε να κάνετε μια κοινοποίηση!


Greece

0σχόλια:

Ο υπολοχαγός Γούλιαμ Κάλεϊ και η σφαγή στο Μαϊ Λάι που συγκλόνισε την υφήλιο
Ενθαρρύνονται τα σχόλια. πατήστε στο (Δημοσίευση σχολίου) και ανοίγει παράθυρο .
+ footer Back to top
LIKE ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK TA POST........
ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ 2 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΤΟ!(η συμμετοχή σας απαραίτητη για την συνέχεια.......)

Οσοι θέλουν πάνε στο facebook,(στο μενού πάνω) αν εχουν πατήσει like στην σελίδα μας.Και πατουν να εμφανίζονται πρώτα Δείτε νέες δημοσιεύσεις από αυτή την σελίδα,(κλείστε με close).
Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications - would like to send push notifications?:
notification

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications