Η πανσέληνος επηρεάζει και το σώμα μας
Η πανσέληνος επηρεάζει και το σώμα μας

Αυτό το ξέρατε; Η λέξη «σεληνιασμένος» που σημαίνει τρελός, έξω από τον εαυτό του, προέρχεται από τη Σελήνη και την Πανσέληνο.

Τι μπορεί να κάνει η πανσέληνος στο σώμα μας
Ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο στις γυναίκες
Ο έμμηνος κύκλος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διαρκεί περίπου 28 ημέρες, όσο και η διάρκεια του σεληνιακού κύκλου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, επιστήμονες παρακολούθησαν τον κύκλο 826 γυναικών ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Σχεδόν το 30% από αυτές τις γυναίκες είχαν την περίοδό τους τις μέρες της πανσελήνου, ενώ η επόμενη μεγάλη «ομαδοποίηση» στην περίοδο των συγκεκριμένων γυναικών αναφορικά με κάποια φάση της Σελήνης ήταν μόλις το 12,5%. Μια άλλη έρευνα, αλλά αυτή τη φορά για τη Σούπερ Πανσέληνο (supermoon) που έγινε στο Κιότο της Ιαπωνίας βρήκε πως τις μέρες που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη γη και η έλξη της είναι μεγαλύτερη, συμβαίνουν περισσότερες γεννήσεις. Στις κανονικές Πανσελήνους πάντως, δεν έχει βρεθεί κάποια αντίστοιχη επίδραση.

Επηρεάζεται ο ύπνος μας
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology, οι συμμετέχοντες σε ελβετική έρευνα πέρασαν τριάμισι ημέρες σε ένα εργαστήριο ύπνου όπου δεν μπορούσαν να δουν ρολόγια ή το φυσικό φως. Μπορούσαν να κοιμούνται και να ξυπνούν χωρίς κάποια παρέμβαση. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα του ύπνου των 33 αυτών ατόμων και τα σύγκριναν με τις φάσεις της σελήνης.

Βρήκαν πως τις τέσσερις μέρες πριν και μετά την Πανσέληνο, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν 5 επιπλέον λεπτά για να αποκοιμηθούν, κοιμήθηκαν 20 λεπτά λιγότερο συνολικά και είχαν κατά 30% λιγότερο βαθύ ύπνο. Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που επιφέρει τον ύπνο. Παρότι η μελέτη είναι μικρή και τα αποτελέσματα της δεν είναι τόσο συγκλονιστικά, αν το σκεφτούμε, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε όταν έχει Πανσέληνο! Ίσως τελικά να ισχύει αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες! Επιλέξτε για προγραμματισμένη επέμβαση νύχτες με Πανσέληνο!

Ερευνητές βρήκαν πως ασθενείς που χρειάστηκε να κάνουν επείγουσα επέμβαση στην καρδιά τους στη διάρκεια της Πανσελήνου χρειάστηκαν λιγότερες ημέρες νοσηλείας και μικρότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, συγκριτικά με ασθενείς που χειρουργήθηκαν στις δύο άλλες φάσεις της σελήνης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery, ασθενείς που χειρουργήθηκαν κατά την Πανσέληνο έμειναν στο νοσοκομείο για 10 ημέρες, 4 ημέρες λιγότερο από ασθενείς που χειρουργήθηκαν σε άλλες σεληνιακές φάσεις. Χρήσιμη η πληροφορία ίσως, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε μια επείγουσα επέμβαση στην καρδιά!

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications